Tarve ruoan kotiinkuljetuksille räjähti: K-kauppiaat rakentavat nyt uusia kuljetusmalleja yhdessä paikallisten yrittäjien kanssa

Tarve ruoan kotiinkuljetuksille on noussut voimakkaasti koko maassa. Myös monissa K-kaupoissa tilausaikoja ja toimitusalueita on laajennettu, ja useat K-kauppiaat ovat vastanneet asiakkaiden toiveisiin pyöräyttämällä kotiinkuljetuspalvelun pystyyn tyhjästä esimerkiksi yhteistyössä taksi- tai catering-alan yrittäjien kanssa.

K-Supermarket Aurora värväsi pienen catering-yrittäjän hoitamaan kotiinkuljetuksia: ”Haluamme auttaa ihmisiä pysymään kodeissaan”

Espoolaisen K-Supermarket Auroran kauppias Päivi Orava tiedusteli viime viikolla kaupan Facebook-sivulla ideoita kotiinkuljetuksen toteuttamiseksi. Samana iltana sähköpostiin kilahti viesti catering-yrittäjältä, jolla oli vapautunut kalustoa ja henkilökuntaa käytettäväksi. Asiat sovittiin nopeasti, ja ensimmäistä kotiinkuljetuskierrosta päästiin mainostamaan asiakkaille jo seuraavana aamuna.

– Päätimme lähteä tekemään tätä yksi keikka kerrallaan ja katsoa mihin rahkeemme riittävät. Systeemi on vähän kivikautinen, mutta saimme heti ensimmäiseen toimitukseen kuusi tilausta, jotka olivat näille asiakkaille todella tärkeitä. Palvelun avulla saamme autettua ihmisiä pysymään kodeissaan, kauppias Päivi Orava sanoo.

Yhteistyö Tarjoiluapu Anniina Raidan kanssa laajeni tällä viikolla, kun K-Supermarketin tiskiin saatiin myyntiin myös catering-yrittäjän valmistamia ruoka-annoksia. Kauppias Orava on kokenut tärkeäksi panostaa tällaiselle hetkellä pieniin ja lähialueen toimittajiin.

– Se on tässä tilanteessa todella tärkeää, ja me K-kauppiaat pystymme ottamaan pieniäkin eriä helposti myyntiin. Kannustan pienyrittäjiä olemaan nyt aktiivisia K-kauppiaiden suuntaan.

Kotiinkuljetuksia jatketaan toistaiseksi tilaus kerrallaan, ja seuraavaksi asiakkaille tarjotaan mahdollisuutta noutaa ostokset valmiiksi keräiltynä kaupan parkkipaikalta. Orava muistuttaa, että vaikka normaalin toiminnan varmistaminen vie nyt kaupoissa paljon energiaa, tämänkaltaisilla ylimääräisillä punnerruksilla on juuri nyt suuri merkitys.

– Liiketoiminta ei ole nyt ensimmäisenä mielessä, vaan tässä vaiheessa sitä haluaa vain auttaa ihmisiä mahdollisimman paljon. Ja eihän sitä koskaan tiedä, mitkä näistä kuvioista jäävät elämään myös tilanteen jälkeen. Toivottavasti mahdollisimman moni!

K-Citymarket Loimaa ja koripalloseurat tarjoavat ilmaiset kotiinkuljetukset riskiryhmäläisille ja karanteenissa oleville: ”Suuri kädenojennus Loimaan kokoisella paikkakunnalla”

Loimaan K-Citymarket on tehnyt pitkään yhteistyötä paikallisten koripalloseurojen Lokokon ja Bisonsin kanssa. Kun seurat ottivat kauppiaisiin yhteyttä ilmaisten kotiinkuljetusten järjestämiseksi, yhteistyöhön oli helppo lähteä mukaan. Ruokaostokset tilataan ja maksetaan K-Citymarketin verkkokaupan kautta, ja kotiinkuljetuksia järjestetään kahdesti viikossa Loimaan keskustan ja Hirvikosken alueille.

– Kyseessä on suuri kädenojennus etenkin Loimaan kokoisella paikkakunnalla. On hienoa, että loimaalainen korisyhteisö haluaa kantaa kortensa kekoon ja auttaa ihmisiä tässä vaikeassa tilanteessa, sanovat K-Citymarket Loimaan kauppiaat Mari ja Jyrki Koenkytö.

Ilmaiset kotiinkuljetukset on tarkoitettu karanteenissa oleville ja riskiryhmäläisille, joille kaupassakäynti on nyt hankalaa. Kotiinkuljetuksia tehdään alustavasti ainakin kahden viikon ajan, minkä jälkeen pohditaan jatkoa.

– Monet urheilijat ja seura-aktiivit etsivät tällä hetkellä tapaa toimia yhteisön hyväksi, kun ei ole treenejä eikä pelejä. Tämä on hyvä mahdollisuus heille auttaa ympäröivää yhteisöä ja auttaa toisia vaikeassa tilanteessa. Meille kauppana on tärkeää pyrkiä ehkäisemään epidemiaa sekä palvella alueen asukkaita tässäkin tilanteessa mahdollisimman hyvin, Koenkydöt jatkavat.

K-Supermarket Sammonlahti ja seitsemän lappeenrantalaista K-Marketia pistivät pystyyn kotiinkuljetuspalvelun taksiyrittäjien ja apteekkien kanssa: ”Haluan kantaa sitä vastuuta, mikä kaupalle on tässä tilanteessa annettu”

Lappeenrantalaisen K-Supermarket Sammonlahden kauppias Oskari Penttinen alkoi toissaviikonloppuna saada asiakkailta hätääntyneitä kyselyitä, voisiko kauppa tarjota poikkeustilanteessa kotiinkuljetuspalvelua. Kauppias lähti pyörittelemään ajatusta, ja idea sopivasta toimintamallista kotiinkuljetusten järjestämiseksi ilman verkkokauppaa muotoutui nopeasti. Penttinen ehti jo tilata maksupäätteet ja kontaktoida terveystarkastajan, kunnes myös kuljetuksiin löytyi yhteistyökumppani sattuman kautta.

– Olin juuri miettimässä, lähtisinkö hoitamaan kuljetuksia itse, kun minulle soitettiin paikallisten taksiyrittäjien keskukselta Taksi-Saimaalta ja kyseltiin, voisimmeko kehittää uusia yhteistyökuvioita, Penttinen kertoo.

Asiat etenivät rivakasti, ja ensimmäiset kotiinkuljetukset lähtivät matkaan maanantaina. Mukaan saatiin myös kaksi paikallista apteekkia sekä kauppias Harri Mattisen Ratakadun, Mattilan ja Tirilän K-Marketit ja kauppias Marko Puustisen Kourulan, Kivisalmen, Uus-Lavolan ja Voisalmen K-Marketit.

Yrittäjien välistä yhteistyötä on Lappeenrannassa totuttu tekemään, mutta kotiinkuljetuskuvio on Penttisen mukaan uudenlaista yhteistyötä.

– Puhaltamalla yrittäjien kesken yhteen hiileen yli perinteisten rajojen saamme pidettyä ruokahuollon pyörät pyörimässä. Omalta osaltani haluan nyt palvella alueen ihmisiä mahdollisimman hyvin ja kantaa sitä vastuuta, mikä kaupalle on tässä tilanteessa annettu, Oskari Penttinen sanoo.

Kosken K-Market Munkki, lounasravintola ja taksiyrittäjä yhteistyöhön: ”Tarve kotiinkuljetuksille paukahti käsiin”

Tl. Koskessa Varsinais-Suomessa pyöräytettiin nopeasti pystyyn kolmen paikallisen yrittäjän yhteistyö: Taksi Venäläinen toimittaa kotiin ruokaostokset K-Market Munkista ja samalla lounasruoat Lounas & Bar Akselista.

Tilauksia vastaanotetaan kaupalla puhelimitse tai sähköpostitse aamukymmeneen asti ja kotiinkuljetukset tehdään iltapäivisin. 26 vuoden ajan K-Market Munkin kauppiaana toiminut Juha-Pekka Munkki kertoo, että yrittäjien välinen yhteistyömalli syntyi tilanteessa luontevasti, vaikka isompaa yritysyhteistyötä ei paikkakunnalla ole totuttu tekemään.

– Meillä on täällä kaksi kauppaa ja lounaspaikkoja, ja normaalisti kaikki hiukan kilpailevat keskenään. Tässä tilanteessa yhteistyöhön oli luontevaa lähteä, kun lounasravintolan ja taksiliikkeen hommat olivat vähenemään päin.

– Meillä on aiemmin ollut pari kotiinkuljetusasiakasta, mutta nyt tarve paukahti käsiin. Palvelu auttaa ihmisiä pysymään kotona, ja sehän tässä oli tarkoituksenakin. On mielenkiintoista nähdä, onko kotiinkuljetuksille tarvetta myös jatkossa, kun tilanne on mennyt ohi.

Takaisin ylös