kala- ja äyriäislinjaus

Kalan ravitsemuksellinen merkitys on tärkeä. Ravitsemussuosituksissa kehotetaan nauttimaan kalaa eri kalalajeja vaihdellen 2-3 kertaa viikossa, koska kala on hyvä proteiinin, monityydyttymättömien rasvojen ja D-vitamiinin lähde.

Luonnonkalakannat ovat pienentyneet muun muassa ylikalastuksen, laittoman, raportoimattoman ja säätelemättömän kalastuksen sekä merten saastumisen ja roskaantumisen vuoksi. Monet aiemmin yleiset kalalajit ovat tulleet uhanalaisiksi. Luonnonkalan korvaamiseksi on monien kalojen ja äyriäisten viljelyä lisätty. Vesiviljelyn suhteellinen osuus kalan ja äyriäisten tuotannosta onkin tällä hetkellä noin puolet maailman koko tuotannosta. 

Kala- ja äyriäislinjaus

Keskon päivittäistavarakaupalla, Kesprolla, Kalatukku E. Erikssonilla ja K-ruokakaupoilla ei ole valikoimissaan sellaisia WWF:n kalaoppaassa punaisella merkittyjä lajeja, joilla ei MSC- tai ASC-sertifiointia.

Keskon päivittäistavarakauppa, Kespro, Kalatukku E. Eriksson ja K-ruokakaupat edistävät vihreällä merkittyjä lajeja valikoimissaan. Valikoimapäätöksissä suositaan kestäviä kalakantoja ja MSC- ja ASC-sertifioituja toimittajia. K-ruokakaupoilla on 85 MSC- ja ASC-sertifioitua kalatiskiä. Kesprolla ja Kalatukku E. Erikssonilla on MSC- ja ASC-sertifikaatti.

Soveltamisala ja päivittäminen

Linjausta sovelletaan Keskon päivittäistavarakaupan, Kespron, Kalatukku E. Erikssonin ja K-ruokakauppojen kalojen ja äyriäisten sekä kalaa pääainesosana sisältävien tuotteiden ostotoiminnassa.

Suositusten muuttuessa muutokset tehdään ostosopimuskausien puitteissa.

Linjaus katselmoidaan ja päivitetään tarvittaessa, kuitenkin vähintään joka toinen vuosi.

Linjauksen noudattamisen apuvälineet

WWF:n kalaopas

Muut tietolähteet

Jos kalalajia ei löydy WWF:n kalaoppaasta, niin seurantaan käytetään Marine Conservation Society’n Good Fish Guide -opasta ja muita mahdollisia tietolähteitä.

Kala- ja äyriäislinjaus on julkaistu 11.11.2008 ja katselmoitu viimeksi 8.3.2022.

Kala- ja äyriäislinjauksen tavoitteiden edistyminen 2023

Keskon päivittäistavarakaupan vähittäismyyntivalikoimassa oli 331 MSC-sertifioitua kalatuotetta ja 120 ASC-sertifioitua tuotetta. Kespron valikoimissa oli 328 MSC-sertifioitua tuotetta ja 67 ASC-sertifioitua tuotetta.

88:lla K-ruokakaupan kalatiskillä oli kestävää kalastusta ja vesiviljelyä edistävä MSC- ja ASC-jäljitettävyyssertifikaatti.

Edistyminen 2019-2023:

  2023 2022 2021 2020 2019
MSC-sertifioidut kalatuotteet, kpl 659 747 584 443 426
ASC-sertifioidut kalatuotteet, kpl 187 163 133 69 55

 

Takaisin ylös