Sijoittajapodcastit ja -blogit

Tällä palstalla pureudutaan sijoittajia kiinnostaviin Kesko-aiheisiin blogikirjoituksissa ja podcasteissa.

Kesko julkaisee vuoden 2024 ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksensa torstaina 25. huhtikuuta noin kello 8.00. Suomenkielinen tiedotustilaisuus sijoittajille ja medialle järjestetään samana päivänä kello 11.00.

Alle olemme koonneet päättyneen vuosineljänneksen tärkeimpiä tapahtumia ja uutisia sijoittajan näkökulmasta.

UUTISET, TALOUS JA OSAKKEET

 • Jorma Rauhala nousi Keskon pääjohtajaksi 1. helmikuuta 2024. Rauhala kertoi pitkästä Kesko-historiastaan sekä yhtiön nykytilanteesta ja tulevaisuuden suunnitelmista Inderesin haastattelussa maaliskuun lopulla. (haastattelu)

 • Sami Kiiski nimitettiin rakentamisen ja talotekniikan kaupan uudeksi toimialajohtajaksi huhtikuuta 2024 alkaen. Kiiski toimii nykyisin autokaupan toimialajohtajana. Johanna Ali nimettiin autokaupan vt. toimialajohtajaksi sekä konsernijohtoryhmän jäseneksi 1. huhtikuuta alkaen. (uutinen)

 • Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund ilmoitti siirtyvänsä pois Keskon palveluksesta. Hän lopettaa nykyisessä tehtävässään elokuuhun mennessä. Erlundin seuraajan haku on aloitettu. (uutinen)

 • Keskon varsinainen yhtiökokous pidettiin 26. maaliskuuta. Kokous päätti mm. jakaa vuodelta 2023 osinkoa 1,02 euroa osakkeelta. Kokous valitsi Keskolle hallituksen, johon nousi uutena jäsenenä K-ruokakauppias Pauli Jaakola. Yhtiökokous kannatti kaikkia osakkeenomistajien nimitystoimikunnan ja hallituksen ehdotuksia. (uutinen)

 • Keskon vuosiraportti 2023 julkaistiin maaliskuun alussa. Raportti koostuu strategiaosiosta, kestävyysraportista, taloudellisesta katsauksesta, hallinnointiosiosta sekä tietotilinpäätöksestä. (vuosiraportti)

 • Osakkeet: Keskon osakepohjaiset sitouttamis- ja kannustinohjelmat (uusi ohjelma sekä aiempien ohjelmien toteumat 30.1. ja 8.2.); muutokset Keskon omien osakkeiden omistuksessa (tiedotteet 15.3. sekä 20.3.)

MYYNNIN KEHITYS

 • Keskon myynti tammikuussa. (uutinen)

 • Keskon myynti helmikuussa. (uutinen)

Maaliskuun myyntiluvut julkistetaan huhtikuun puolivälissä.

DIGITALISAATIO JA ASIAKASKOKEMUS

 • Kesko julkaisi kolmatta kertaa tietotilinpäätösraportin osana vuosiraporttiaan. Tietotilinpäätöksessä kuvataan, miten Kesko hyödyntää dataa ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia kilpailuetua saavuttaakseen ja miten yhtiö panostaa uusiin digitaalisiin palveluihin, infrastruktuurin uudistamiseen, analytiikka- ja tekoälykyvykkyyksiin sekän robotiikkaan. (raportti)

 • K-Hyvinvointi-palvelu voitti digitaalisen median GrandOne-palkinnon "paras datan käyttö" -sarjassa. Palvelu vertaa käyttäjän ostoshistoriaa suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ja kertoo, miten ravitsemussuositukset toteutuvat käyttäjän ostoskorissa. (lisää palvelusta)
   

VASTUULLISUUS

 • Kesko nousi maailman vastuullisimmaksi päivittäistavarakaupan yritykseksi vuoden 2024 Global 100 -listalla. Kokonaislistalla Kesko nousi sijalle 29. Kesko on ainoa yritys, joka on valittu maailman sadan vastuullisimman yrityksen listalle joka vuosi listan perustamisesta eli vuodesta 2005 alkaen. (uutinen)

 • Kesko julkaisi kattavan kestävyysraportin osana vuosiraporttiaan. Valmistelut EU:n uuden kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) mukaista raportointia varten on aloitettu. Nykymuotoinen kestävyysraportointi päättyy ja vuodesta 2024 lähtien kestävyysraporttimme tulee olemaan uuden
  raportointiviitekehyksen mukainen. (raportti)

PÄIVITTÄISTAVARAKAUPPA

 • Kesko jatkaa ruokakauppapaikkaverkostonsa kasvattamista ja uudistamista rakentamalla uudet K-Citymarketit Kuopion Haapaniemeen ja Lempäälän Ideaparkiin (uutinen)

 • Lisäksi Kesko osti kaksi kauppapaikkakiinteistöä Espoosta ja Salosta. Keskon ruokakauppa on toiminut molemmissa kiinteistöissä pitkään päävuokralaisena ja pääkäyttäjänä. (uutinen)

 • Kesko ilmoitti luopuvansa Neste K -liikenneasemista kuluvan vuoden loppuun mennessä. Taustalla on päivittäistavarakaupan roolin pieneneminen liikenneasemilla ja siten synergiaetujen väheneminen.  Vuonna 2022 Keskon päivittäistavarakaupan liikevaihto oli 6 125 milj. euroa ja Neste K -liikenneasemien osuus tästä 56 milj. euroa. (uutinen)

RAKENTAMISEN JA TALOTEKNIIKAN KAUPPA

 • Kesko toteutti tammikuun lopussa tanskalaisen rautakauppaketjun Davidsen Koncernen A/S:n yritysoston, josta kerrottiin alun perin elokuussa. Yrityskaupan myötä Kesko laajentaa liiketoimintansa Tanskaan ja saa vakaan jalansijan maan rautakauppamarkkinoilla. Davidsenin luvut yhdistellään Kesko-konsernin talousraportointiin 1.2.2024 alkaen. (uutinen)

AUTOKAUPPA

 • K-Auton käytettyjen autojen myynti kasvaa, sähköautovalikoima laajenee entisestään tänä vuonna. K-Auton tavoitteena tänä vuonna on panostaa laajaan mallistoon uusissa ja käytetyissä autoissa, monikanavaiseen myyntiin sekä sopivalle tasolle asettuvaan hinta-laatusuhteeseen. Sähköautojen osuuden ennakoidaan jatkuvan K-Autolla korkeana, joskin myös polttomoottoriautoja myydään vielä pitkään. (uutinen)

Jorma Rauhala on toiminut Keskon pääjohtajana helmikuun 2024 alusta lähtien.

Millainen on ollut Jorman matka kesätöistä Keskon vaatetustehtaan ruohonleikkaajasta aina koko konsernin pääjohtajaksi?

Entä millaisena hän näkee Keskon kolmen toimialan nykytilanteen ja tulevaisuuden?

Muun muassa näistä aiheista keskustellaan Inderesin Antti Järvenpään haastattelussa.  

Katso haastattelu alla tai Youtubessa
 

Aiheet: 
00:00 Aloitus
00:20 Ruohonleikkaajasta Keskon pääjohtajaksi
06:10 Ruokakaupan kilpailu ja markkinaosuudet
08:58 K-Citymarketit ja kauppaverkoston kilpailukyky
10:41 Mikä ratkaisee ruokakaupan valinnan?
12:28 Viinit ruokakauppoihin?
14:04 Lääkkeet ruokakauppoihin?
14:56 B2B-kaupan kasvu ja merkitys
16:40 Rakentamisen ja talotekniikan markkinatilanne
18:27 Kansainvälinen kasvu: yrityskaupat versus kauppapaikkainvestoinnit
19:31 Kesko ja muut kilpailijat yritysostoissa
21:21 Yritysostot, integroinnit, synergiat ja strategiat
24:37 Kv-kaupan kannattavuusprofiili maittain
25:53 Kauppiasvetoisuus versus Kesko-vetoisuus
27:05 Autokaupan merkitys, mahdollisuudet ja kilpailukyky
28:55 Keskon kilpailuedut

 


Katso eläkkeelle jäävän pääjohtajan Mikko Helanderin haastattelu tilinpäätöstiedotteen julkistuspäivältä 30.1.2024

PÄÄJOHTAJAN KOMMENTIT:

"Kaikki Keskon toimialat tekivät hyvän tuloksen vuonna 2023. Vuonna 2023 liikevaihtomme oli 11 783,8 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto oli 712,0 miljoonaa euroa. Vahva kannattavuus on osoitus siitä, että yhtiön kasvustrategia ja sen onnistunut toteutus kaikilla toimialoilla ovat tuoneet tuloksia myös aiempaa haastavammassa toimintaympäristössä. Hyvä tuloksentekokyky ja vahva taloudellinen asema mahdollistavat investoinnit kasvuun ja myös hyvän osingonmaksukyvyn. Hallituksen osinkoehdotus yhtiökokoukselle on 1,02 euroa osakkeelta eli yhteensä lähes 406 miljoonaa euroa. Osinko esitetään maksettavaksi neljässä erässä.

Vahva kannattavuus on osoitus siitä, että yhtiön kasvustrategia ja sen onnistunut toteutus kaikilla toimialoilla ovat tuoneet tuloksia myös aiempaa haastavammassa toimintaympäristössä. Hyvä tuloksentekokyky ja vahva taloudellinen asema mahdollistavat investoinnit kasvuun ja myös hyvän osingonmaksukyvyn.

Ruokakaupassa myynti kasvoi sekä K-ruokakaupoissa että foodservice-liiketoiminnassa. Hyvän kehityksen perusta on vahva asema ruokakaupan kaikilla eri osa-alueilla Suomessa. Erityisesti Kespron kehitys vuonna 2023 oli vahvaa. Ostovoiman paranemisella ja inflaation hidastumisella on alkanut olla positiivinen vaikutus markkinaan. Toisella vuosipuoliskolla myös premium-tuotteiden kysyntä elpyi. Kampanjat ja muut markkinointitoimenpiteet vahvistivat asiakasvirtoja ja myyntiä. Suomen päivittäistavarakaupassa hintakilpailu jatkui kireänä. Toimialan liikevaihto oli 6 351,6 miljoonaa euroa ja se kasvoi 3,7 %, vertailukelpoinen liikevoitto oli 444,8 milj. euroa.

Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa kannattavuus pysyi hyvällä tasolla, vaikka se heikkeni edellisestä vuodesta rakentamisen aktiviteetin ja syklin heikennyttyä. Inflaation ja korkojen nousun seurauksena rakentamisen aktiviteetti laski kaikissa toimintamaissamme. Pidemmällä tähtäimellä rakentamisen ja talotekniikan kaupan tulevaisuuden näkymä on kuitenkin positiivinen. Kaupungistuminen, korjaus- ja investointivelka, infrahankkeet sekä vihreä siirtymä ylläpitävät rakentamista yli syklien. Myös vuonna 2023 kasvustrategian toteutetusta jatkettiin määrätietoisesti muun muassa hankkimalla Elektroskandia Norjassa ja laajentamalla toimintaa Tanskaan sopimalla Tanskan johtaviin rautakaupan toimijoihin kuuluvan Davidsenin hankkimisesta. Toimialan liikevaihto oli 4 193,2 miljoonaa euroa ja se laski 8,7 %, vertailukelpoinen liikevoitto oli 212,5 milj. euroa.

Autokaupassa uusien autojen myynti ja oman toiminnan uudistaminen ovat parantaneet kannattavuutta selvästi. Myynti kasvoi kaikissa autokaupan liiketoiminnoissa. Uusien autojen toimitukset kasvoivat merkittävästi vertailukaudesta. Myös käytettyjen autojen ja palveluiden myynti kasvoi selvästi. Tänä päivänä Keskon autotoimiala on liikenteen sähköistymisen johtava toimija Suomessa. Toimialan liikevaihto oli 1 262,3 miljoonaa euroa ja se kasvoi vertailukelpoisesti 13,9 %, vertailukelpoinen liikevoitto oli 82,6 milj. euroa.

Jäädessäni nyt eläkkeelle kiitän lämpimästi kaikkia asiakkaitamme, osakkeenomistajiamme,
K-ryhmäläisiä sekä yhteistyökumppaneitamme luottamuksesta ja hyvästä yhteistyöstä kuluneina vuosina. Se
uraajani Jorma Rauhala saa johdettavakseen vahvan, modernin ja kansainvälisen kauppakonsernin, joka jatkaa kannattavaa kasvua myös tulevina vuosina ja vuosikymmeninä.

Kesko on tänä päivänä kannattava ja tehokas kauppakonserni. Hyvä menestys on vahva osoitus siitä, että strategiamme toimii ja tuo tuloksia myös muuttuvassa toimintaympäristössä. Keskon ja K:n vahvuus on kautta historian ollut kyky muuttaa tarvittaessa kussakin ajassa toimintaa nopeastikin. Pörssiyhtiön keskeinen tehtävä on luoda arvoa osakkeenomistajilleen. Viimeisen, noin kymmenen vuoden aikana kokonaistuotto omistajille, nyt ehdotettu osinko mukaan lukien, on yhteensä noin 8,3 miljardia euroa. Samaan aikaan henkilöstölle on maksettu noin 308 miljoonaa euroa tulospalkkiota.

Olen saanut johtaa Keskoa yli yhdeksän vuotta. Seuraajani Jorma Rauhala saa johdettavakseen vahvan, modernin ja kansainvälisen kauppakonsernin, joka jatkaa kannattavaa kasvua myös tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. Työtä Keskon menestyksen eteen olemme tehneet yhdessä. Jäädessäni nyt eläkkeelle kiitän lämpimästi kaikkia asiakkaitamme, osakkeenomistajiamme, K-ryhmäläisiä sekä yhteistyökumppaneitamme luottamuksesta ja hyvästä yhteistyöstä kuluneina vuosina."

TALOUDELLINEN KEHITYS LYHYESTI - Q4: 

 • Konsernin liikevaihto oli loka-joulukuussa 2 902,0 milj. euroa (2 983,4 milj. euroa). Raportoitu liikevaihto laski 2,7 % ja vertailukelpoisesti liikevaihto laski 3,7 %.

 • Vertailukelpoinen liikevoitto oli 170,5 milj. euroa (192,6 milj. euroa)

 • Liikevoitto oli 159,8 milj. euroa (191,2 milj. euroa)

 • Liiketoiminnan rahavirta oli 342,4 milj. euroa (263,0 milj. euroa)

 • Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos oli 0,31 euroa (0,36 euroa). Raportoitu osakekohtainen tulos oli 0,28 euroa (0,36 euroa).

TALOUDELLINEN KEHITYS LYHYESTI - KOKO VUOSI 2023: 

 • Konsernin liikevaihto oli tammi-joulukuussa 11 783,8 milj. euroa (11 809,0 milj. euroa). Raportoitu liikevaihto oli edellisen vuoden tasolla ja vertailukelpoisesti liikevaihto laski 0,8 %.

 • Vertailukelpoinen liikevoitto oli 712,0 milj. euroa (815,1 milj. euroa)

 • Liikevoitto oli 695,4 milj. euroa (816,5 milj. euroa)

 • Liiketoiminnan rahavirta oli 1 049,5 milj. euroa (915,2 milj. euroa)

 • Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos oli 1,28 euroa (1,54 euroa). Raportoitu osakekohtainen tulos oli 1,25 euroa (1,53 euroa).

   

Takaisin ylös