Puuvillalinjaus

Kesko sitoutuu hankkimaan vuoden 2025 loppuun mennessä kaiken omissa vaatteiden ja kodintekstiilien tuotemerkeissään olevasta puuvillasta sertifioituna luomupuuvillana, kierrätettynä puuvillana, Better Cotton –aloitteen tai Reilun kaupan mukaisena puuvillana. Omia vaatteiden ja kodintekstiilien tuotemerkkejä ovat K-Citymarketin mywear-vaatteet ja myhome-kodintekstiilit, Pirkka-sukat sekä K-Raudan PROF-työvaatteet ja Cello-sisustustekstiilit.

Puuvilla on maailman eniten tuotettu luonnonkuitu. Noin puolet kaikista tekstiileistä on puuvillaa.

Puuvillan tuotanto tuo elannon yli 250 miljoonalle ihmiselle. Suuri osa puuvillan viljelijöistä ja tuotannon parissa työskentelevistä ihmisistä asuu kehittyvissä maissa. Puuvillaa viljellään pääasiallisesti pienillä, alle 2 hehtaarin kokoisilla maatiloilla, joita on yhteensä yli 100 miljoonaa.

Puuvillan tuotantoon liittyy useita ympäristövastuun, sosiaalisen vastuun ja taloudellisen vastuun riskejä. Puuvillan viljely kuluttaa paljon vettä. Jos torjunta-aineita käytetään huolimattomasti, se voi aiheuttaa haittaa ympäristölle tai vaarantaa työntekijöiden terveyden. Tuotantoketjussa esiintyviä ihmisoikeusriskejä ovat lapsi- ja pakkotyövoiman käyttö, pitkät työpäivät, matalat palkat sekä tasa-arvon puute.

K-ryhmä haluaa auttaa asiakkaitaan tekemään vastuullisia valintoja. Kestävämpään puuvillaan siirtyminen mahdollistaa asiakkaillemme vastuullisten vaate- ja kodintekstiilihankintojen tekemisen K-kaupoissa.

Kesko on Better Cotton -aloitteen jäsen maaliskuusta 2020 alkaen. Better Cottonin tavoitteena on auttaa puuvillan tuottajia tulemaan toimeen ja menestymään sekä suojella ja ennallistaa ympäristöä. Better Cottonin jäsenenä olemme sitoutuneet kehittämään puuvillan viljelytapoja globaalisti.

Puuvillan toimitusketju on moniportainen. Better Cotton -puuvillaa ei jäljitetä yksittäisiin tuotteisiin, vaan puuvilla hankitaan massatasejärjestelmän (Mass Balance) avulla. Vaikka Better Cotton -puuvilla sekoittuu matkan varrella osaksi tavallista puuvillaa, säilyy sen kokonaismäärä toimitusketjussa samana.

Puuvillalinjaus on julkaistu 2.3.2020.

Puuvillalinjauksen tavoitteiden edistyminen vuonna 2023

Vuonna 2023 hankimme omissa vaatteiden ja kodintekstiilien tuotemerkeissämme olevasta puuvillasta 95,7 % sertifioituna luomupuuvillana, kierrätettynä puuvillana, Better Cotton –aloitteen tai Reilun kaupan mukaisena puuvillana.

Edistyminen 2019-2023:

  2023 2022 2021 2020 2019

Hankimme omissa vaatteiden ja kodintekstiilien tuotemerkeissämme olevasta puuvillasta sertifioituna luomupuuvillana, kierrätettynä puuvillana, Better Cotton –aloitteen tai Reilun kaupan mukaisena puuvillana, %

95,7 92,2 14,6 4,8 -
Takaisin ylös