Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Karoliina Leppinen: Muoville useampi elämä

Karoliina Leppinen | 03.06.2024

Kun tartut kaupan hyllyllä tiskiharjaan, miten teet ostopäätöksen? Vaikuttaako hinta? Todennäköisesti. Entä harjan materiaali? Kädessäsi on luultavasti muovinen tiskiharja, sillä muovi kestää käytössä pitkään, ja muovinen siivousväline on hygieeninen. Vastuullinen kuluttaja valitsee kuitenkin muovinsa viisaasti. 

K-kaupoista saa nyt siivoustuotteita, jotka on valmistettu leikkokukkaämpäreistä. K-kauppojen käytetyistä ämpäreistä valmistetaan Lassila & Tikanojalla raemaista muoviraaka-ainetta, granulaattia. Granulaatti jatkaa matkaansa Sinituotteen tehtaalle Kokemäelle. Sama muovi lähtee Kokemäeltä takaisin K-kauppoihin, mutta nyt se on muuttunut SINI-siivousvälineiksi. Leikkokukkaämpärit on valmistettu kierrätysmuovista, joten siivousvälineissä muovi elää jo kolmatta elämäänsä.

Trendi_Tiskiharja_Musta _770 px.jpg

Sinituote on käyttänyt kierrätysmuovia tuotannossaan jo pitkään. Tällä hetkellä noin 60 prosenttia Sinituotteen omilla tehtailla käytetystä muoviraaka-aineesta on kierrätettyä. Kierrätetyn muovin hyödyntäminen vaatii tarkkaa tutkimusta ja testausta. Siivousvälineiden tulee olla kestäviä ja ne ovat usein hyvin teknisiä. Yhdessä mopissa saattaa olla kuutta eri muovilaatua, joista jokaisella on erilaisia ominaisuuksia. Kierrätysmuovilaatuja on vielä liian vähän, jotta kaiken neitseellisen muovin voisi korvata kierrätetyllä.

Miksi Sinituotteella halutaan haasteista huolimatta määrätietoisesti lisätä kierrätysmuovin käyttöä? Uskomme, että kierrätysmuovin tehokas hyödyntäminen on avainasemassa, kun ratkotaan kahta suurta globaalia ympäristökriisiä: ilmastonmuutosta ja muoviroskavyöryä. Muoviroskaa voi vähentää sekä uusien innovaatioiden avulla että käyttämällä muovia uudelleen. Lisäksi kierrätysmuovin hiilijalanjälki on vähintään puolet pienempi kuin neitseellisellä muovilla.

Muovia voi kierrättää jopa seitsemän kierrosta ennen kuin sen laatu heikkenee. Siksi tavoitteemme on, että tulevaisuudessa myös tiskiharjan voi heittää muovinkeräykseen. Annetaan muoville useampi elämä.

Karoliina Leppinen, viestintäpäällikkö
Sinituote Oy

Näin vuoden alussa moni meistä haluaa tehdä parempia valintoja niin ympäristön kuin itsensäkin kannalta. Mutta mistä tunnistaa ympäristölle hyvän valinnan tai tietää, voiko ympäristöystävällisenä markkinoituun tuotteeseen luottaa?

Tuotteissa näkyvä merkkien kirjo on valtava ja vastuullisuutta käytetään entistä enemmän markkinointikeinona. Erilaisissa selvityksissä on arvioitu, että jopa puolet tuotteiden ympäristöväittämistä on harhaanjohtavia. Tätä EU haluaa jatkossa suitsia. Ympäristöväittämiä sääntelevä direktiiviehdotus tunnistaa luotettavat ympäristömerkit tehokkaina keinoina viherpesun torjumisessa ja vihreän siirtymän edistämisessä.

Joutsenmerkki erottuu uskottavana ja luotettavana tässä merkkiviidakossa. Joutsenmerkki on Pohjoismaiden virallinen ympäristömerkki ja yksi maailman vaativimmista ympäristösertifikaateista. Sen kunnianhimoisissa kriteereissä huomioidaan tuotteen koko elinkaari raaka-aineista ja tuotannosta aina kierrätykseen asti. Monille se on tuttu kaupan hyllyiltä. Esimerkiksi Joutsenmerkittyjä Pirkka-tuotteita löytyy aina wc- ja talouspapereista tiskiaineisiin, pyykinpesuaineista leivinpaperiin ja serveteistä kynttilöihin. Joutsenmerkin voi löytää myös esimerkiksi hotelleista, taloista ja sijoitusrahastoista.

Vaikea saada helppo valita - musta - vaaka_500.png

Tuotteiden ja palvelujen ympäristövaikutuksissa on paljon eroja, joten Joutsenmerkin vaatimuksiakin kohdennetaan erityisesti sinne, missä niillä on eniten merkitystä. Esimerkiksi erilaisissa pesu- ja puhdistusaineissa korostuu kemikaaliturvallisuus, paperituotteissa metsätalouden kestävyys ja rakentamisessa energiatehokkuus, muita osa-alueita unohtamatta. Näin Joutsenmerkki auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta, edistää kiertotaloutta ja tukee luonnon monimuotoisuuden säilymistä.

Esimerkiksi Pirkan wc- ja talouspaperit ovat Joutsenmerkittyjä ja näin ollen läpäisseet vaativat kriteerit niin ympäristön kuin terveyden kannalta aina kemikaaliturvallisuudesta raaka-aineiden jäljitettävyyteen ja alkuperään.  

Online Medium 500x-Pirkka talouspaperi 1-2ark 4rl paperipak -500.png

Kaikki tämä ei tapahdu itsestään. Joutsenmerkin taustalla työskentelee Pohjoismaissa lähes 200 ympäristöasioiden ammattilaista. Puhumattakaan siitä työstä, joka yrityksissä tehdään merkin saavuttamiseksi.

Kun yritys on saanut tuotteelleen Joutsenmerkin, se voi olla syystä ylpeä kunnianhimoisesta työstään. Ja kun kuluttaja valitsee Joutsenmerkityn tuotteen, hän voi olla ylpeä ympäristön kannalta paremmasta valinnasta.

Riikka Holopainen
toimitusjohtaja
Ympäristömerkintä Suomi

Takaisin ylös