Miten sijoittaa Keskoon

Haluaisitko sinäkin omistaa omaa kauppaasi?

Asiakaslähtöisyys ja laatu ovat Keskon kasvustrategian ytimessä. Haemme kannattavaa kasvua sekä orgaanisesti että  yritysostoilla kolmella strategisella alueella: Suomen päivittäistavarakaupassa, Pohjois-Euroopan rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä Suomen autokaupassa. Kannattavuuden parantamisen perustana ovat toimialojen asiakaslähtöiset kasvustrategiat, kustannustehokkuuden jatkuva parantaminen sekä pääomien tehokas allokointi. Vastuullisuus ja ilmaston muutoksen hillintä ovat meille strateginen valinta ja osa jokapäiväistä työtä. Kesko on ollut pörssissä jo vuodesta 1960 ja osinkoa on jaettu keskeytyksettä vuodesta 1968. Viimeisten viiden vuoden aikana Keskon osinkotuotto on ollut keskimäärin 4,5 % vuodessa (31.12.2023).

Osakkeenomistajien määrä on kasvanut. Vuonna 2023 kasvua oli 27 % ja osakkeenomistajia oli vuoden lopussa jo yli 105 000. 

Osakesijoittaminen on mielenkiintoista ja innostavaa. Osakkeenomistajana voit osallistua omistamasi yhtiön yhtiökokouksiin ja sitä kautta osallistua ja vaikuttaa yhtiön toimintaan. Osakesijoittaminen kannattaa suunnitella pitkälle aikavälille. Vaikka osakkeet ovat likvidejä, eli saat sijoituksesi muutettua rahaksi nopeastikin, kannattaa muistaa, että pörssikurssit saattavat heilahdella merkittävästi. Ennen kuin aloitat sijoittamisen kannattaa pohtia kuinka paljon rahaa olet valmis laittamaan sijoitukseen, ja kuinka paljon voit mahdollisesti menettää ilman, että se aiheuttaa sinulle taloudellisia ongelmia.

Osakkeisiin sijoittaminen on helppoa kun pääset alkuun ja aloittaa voit vaikka yhdellä osakkeella. Osakesijoittaminen vaatii arvo-osuustilin, jolle kirjataan osakeomistuksesi eli arvo-osuudet. Arvo-osuustilin avaaminen on helppoa, ja sen voi tehdä myös netissä esimerkiksi oman pankin verkkopalvelussa tai muun arvopaperinvälittäjän palvelussa. Arvo-osuustili on maksullinen ja sen hinta vaihtelee palveluntarjoajasta riippuen. Osakkeita välittävät pankit ja muut arvopaperivälittäjät, ja useimmat tarjoavat verkkopalveluita joiden avulla voit tehdä osto- ja myyntitoimeksiantoja itse. Kesko ei tarjoa sijoitusneuvontaa eikä osakkeiden välityspalveluita.

Osakesäästötili on kaikille suomalaisille säästäjille tarkoitettu uusi työkalu. Osakesäästötilin sisällä voi ostaa ja myydä pörssiosakkeita niin, ettei tarvitse maksaa veroa yksittäisistä myynneistä. Tili sopii etenkin pitkäjänteiselle osakesäästäjälle. Tilejä tarjoavat pankit ja muut arvopaperivälittäjät.

Keskon osakekanta on jaettu A- ja B-osakesarjoihin. Kaupankäyntitunnus A-osakesarjalle on KESKOA ja B-osakesarjalle KESKOB. B-osake on vaihdetumpi ja likvidimpi osake. Osakkeet eroavat toisistaan vain äänivallan osalta. A-osakkeella on 10 ääntä ja B-osakkeella 1. Molemmat osakkeet ovat oikeutettuja samaan osinkoon. Kummallakin käydään itsenäisinä osakkeina kauppaa pörssissä, ja molemmilla on oma hinnanmuodostuksensa. Osakesarjojen osakkeita ei voi vaihtaa suoraan toisiinsa.

Lue lisää Keskosta:

 

Lisää tietoa sijoittamisesta

Pörssisäätiö on osakesijoittamisen puolestapuhuja ja työskentelee kotimaisen omistajuuden puolesta. Säätiö opastaa säästämisessä ja sijoittamisessa julkaisemalla oppaita ja järjestämällä kaikille avoimia tapahtumia kuten Pörssi-iltoja ja sijoituskouluja. 

Osakesäästäjät on valtakunnallinen sijoittajien yhteisö, jonka tarkoituksena on auttaa suomalaisia vaurastumaan. Yhteisö tarjoaa sijoittajille riippumatonta informaatiota, koulutusta ja rahanarvoisia jäsenetuja.

Myös pankit ja arvopaperivälittäjät tarjoavat runsaasti tietoa sijoittamisesta ja osakemarkkinoista.

Takaisin ylös