K:laisen silmin

K-ryhmäläisten havaintoja, kokemuksia ja pohdintoja työelämästä ja maailmasta ympärillämme. Vaihtuvat kirjoittajat ovat K-ryhmän työntekijöitä eri toimialoilta.

Ensimmäiset kuukaudet K Traineena ovat menneet kuin silmän räpäyksessä perehtymisen, uusiin kollegoihin tutustumisen ja syksyllä käynnistyneiden projektien suunnittelun ja valmistelun merkeissä.

Miten päädyin K Traineeksi?

Keväällä 2022 viimeistelin opintojani Tampereen yliopiston kauppakorkeakoulussa laskentatoimen pääaineessa, kun K Trainee-ohjelmaan satuttiin juuri silloin hakemaan asiantuntijaa talouden puolelle.

Opintojen ohessa olin työskennellyt osa-aikaisena jo reilut pari vuotta K-ryhmän Tampereella sijaitsevassa Business Service Centressä, talouspalveluyksikössä taloushallinnon ja kirjanpidon tehtävien parissa. Ajattelin, että valinta K Trainee -ohjelmaan mahdollistaisi myös ensimmäisen oman alan asiantuntijatyön löytymisen K-ryhmän sisältä, jossa olin viihtynyt erinomaisesti. K Trainee -ohjelmaan hakeminen tuntui kaikin puolin loogiselta seuraavalta ratkaisulta.

Melko pitkän ja perusteellisen rekrytointiprosessin päätteeksi olikin ilo kuulla, että olin tullut valituksi K Trainee -ohjelmaan kolmentoista muun traineen ohella.

Sujuva siirtymä koulun penkiltä vakityöhön

K Trainee -hakuprosessin alkaessa opinnoistani oli jäljellä ainoastaan gradun viimeistely. Yhteinen trainee-matkamme alkoi toukokuun alussa ja omalla kohdallani aikataulu gradun palauttamisen, valmistumisen ja täysipäiväisesti työelämään siirtymisen osalta ei olisi voinut paremmin sujua.

Valinta K Trainee -ohjelmaan toi mukanaan myös paljon suuria muutoksia arkeeni: pitkän koulutaipaleen päättyminen ja valmistuminen kauppatieteiden maisteriksi, ensimmäinen vakituinen asiantuntijatyö, työtehtävien siirtyminen Tampereelta Helsinkiin sekä lopulta syksyllä muutto Helsinkiin ja paluu toimistolle koronapandemian jälkeen.

Koulussa opitun teorian hyödyntämistä käytäntöön

Tähän mennessä K Trainee -ohjelma on tarjonnut minulle mahdollisuuden päästä näkemään ja oppimaan K:n liiketoiminnasta kokonaisvaltaisesti erilaisten projektien merkeissä.

Development Specialist K Traineena työskentelen K-ryhmän yhteisissä toiminnoissa talouden puolella melko pienessä seitsemästä asiantuntijasta koostuvassa Controlling Development -tiimissä. Jo heti traineejakson alussa pääsin mukaan talouden uuden ennustejärjestelmähankkeen suunnitteluun ja organisointiin. Syksyllä työtehtäviini tuli mukaan vielä osallistuminen yhden yksikkömme budjetointiprosessiin. Näiden lisäksi työtehtäviini kuluu erilaisia pienempiä raportointiin ja sen kehittämiseen liittyviä projekteja.

Uskon vahvasti, että pystyn näissä projekteissa hyödyntämään koulussa oppimiani taitoja samalla kuitenkin tiedostaen sen tosiasian, että käytännön toteutus on aina käytännön toteutus. Koulussa on esimerkiksi käyty läpi erilaisia budjetointiprosesseja teoriantasolla, mutta tosielämässä tästä varmasti muodostuu kokonaisuus, josta opin paljon uutta.

Ensimmäisten kuukausien aikana olen myös huomannut, että siirtyminen kirjanpidon tehtävistä asiantuntijan rooliin on vaatinut uuden oppimista. Nykyiset työtehtäväni asiantuntijana ovat pitkälti projektiluonteisia ja työtehtävien valmistumisjänne on päivien sijaan esimerkiksi kuukausia. Pääsääntöisesti esimerkiksi työpäivien aikataulutusten suunnittelu on aikaisempaa vapaampaa, mutta samalla vaatii ajanhallintataitoja.

Oppiminen on kuitenkin ikuista ja olen vasta työurani alkutaipaleella, joten aikaa kyllä on!

Jään siis vielä odottelemaan mitä K trainee -jakson loppuaika tuo tullessaan. Uskon, että aika menee vähintäänkin yhtä nopeasti kuin mitä se on ensimmäisen kuuden kuukauden aikana mennyt.

Otto Kivinen,
K Trainee, Development Specialist
Controlling Development -tiimissä

Onnisen uusi Mega Express -myymälä avautuu asiakkaille vuoden 2023 alussa Espoon Mikkelään. Samalla oma työnkuvani muuttuu myyjästä myymälävastaavaksi. Odotan innolla, että uusi myymälä valmistuu ja pääsemme laittamaan paikkoja kuntoon. Sitä ennen meidän pitää saada palkattua vielä työkavereikseni tiimi, jonka kanssa myymälää lähdetään rakentamaan ja kehittämään yhdessä.

Uudessa myymälävastaavan roolissani tärkein tehtäväni on olla mukana etsimässä tulevaan myymälään täysin uusi tiimi, jonka kanssa saadaan luotua hyvä yhteishenki ja tekemisen meininki. Myymälän avauduttua yritämme joka päivä tehdä asiat niin, että asiakkailla olisi mukava asioida myymälässä, ja että asiakkaat tulisivat uudestaankin.

En vielä täysin itsekään hahmota kaikkia uusia vastuitani. On ainutlaatuinen mahdollisuus päästä laittamaan uuttaa myymälää alusta alkaen. Se on aivan eri asia kuin hypätä jo valmiiseen myymälään, jossa käytännöt, prosessit, asiakkaat ja henkilökunta ovat ennestään olemassa. Saamme yhdessä henkilökunnan kanssa esimerkiksi miettiä, että miten myymälä järjestetään, niin että tuotteet ovat järkevästi ja houkuttelevasti esillä.

Luulen, että pitkälle pääsen jo sillä, että yritän kuunnella alusta asti herkällä korvalla henkilökunnan ja asiakkaiden kehitysehdotuksia. Kaikkeni yritän tehdä, että meidän myymälässämme olisi mukava asioida ja työskennellä ja että, henkilökunnalla olisi kaikki hyvin.

Miksi Onniselle töihin?

1. Teknisen tukkukaupan myyjän työn hyviä puolia on ehdottomasti se, että jokainen päivä on erilainen ja joka päivä oppii uutta. Yritysasiakkaiden palveleminen on usein ongelmanratkaisua, jossa toimimme asiakkaan luotettuna kumppanina. Yksin haasteiden kanssa ei kuitenkaan meillä tarvitse jäädä, vaan kysymällä saa aina apua ja aina on joku kollega, joka osaa auttaa.

2. Moni rakentamisen ja asentamisen maailmasta meille vaihtanut arvostaa myös siistiä sisätyöympäristöä ja sitä, miten monipuolisesti työssä tutustuu erilaisiin rakentamisen osa-alueisiin, tuotteisiin ja tekniikoihin. Onninen on alan markkinajohtaja Suomessa, joten myös rakentamisen alan tekijät ja toimijat tulevat laajasti tutuksi.

3. Asiakaspalvelualoilta tulleet taas arvostavat työaikoja, joiden ansioista illat ja viikonloput ovat vapaana.

4. Oman kokemukseni mukaan Onnisella on hyvät mahdollisuudet edetä uralla, kun vain löytyy tahtoa ja halua oppia uusia asioita. Näin minullekin on käynyt. Olen ollut Onnisella vuoden 2004 lopusta alkaen. Puolentoista vuoden ajan kävin välissä kokeilemassa muita töitä, mutta palasin takaisin Onniselle.

Aloitin Onnisella Hyvinkään keskusvarastolta, jossa tein keräilyä, tavaroiden vastaanottoa ja hyllytystä ja toimin reservikuskina. Sen jälkeen tein noin 10 vuotta hommia venttiilien kokoonpanossa ja autoin myös työkaluvuokrauksessa. Tämän jälkeen hain Onninen Express -myymälään myyjäksi ja pääsin. Seuraava askel onkin siirtyminen myymälävastaavaksi uuteen Espoon Mikkelän myymälään.

Tulevana myymälävastaavana kannustan hakemaan meille töihin, jos rakentamisen ala, kuten remontointi, asuminen ja talotekniikka kiinnostavat ja pidät asiakkaiden kanssa toimimisesta. Onnisella työskentelee paljon eri lähtökohdista tulleita työntekijöitä: toisilla on ennestään rakentamisen alan osaamista ja toisilla halu oppia asiakaspalvelun ammattilaiseksi. Tähänkin myymälään etsimme sekä kokeneita osaajia, että uusia kykyjä, joille järjestämme kattavan perehdytyksen tehtävään. Työkaveriksesi saat ainakin minut.

Vielä vähän aikaa ja sitten uuden myymälän pitäisi olla valmis.

 

Sami Valtanen,

Onninen Express -myyjä Raaseporissa, tulevan Onninen Mega Express -Mikkelän myymälävastaava

 

Espoon Mikkelän uuteen Onninen Mega Express -myymälään haetaan varastotyöntekijöitä, kassamyyjiä ja osastomyyjiä. Työt alkavat perehdytyksellä ja uuden myymälän valmistelulla heti, kun sopivat henkilöt löydetään. Lue lisää ja hae Onnisen uuteen Espoon myymälään töihin

Viimeisimmät postaukset
Blogiarkisto
Takaisin ylös