K:laisen silmin

K-ryhmäläisten havaintoja, kokemuksia ja pohdintoja työelämästä ja maailmasta ympärillämme. Vaihtuvat kirjoittajat ovat K-ryhmän työntekijöitä eri toimialoilta.

Ensimmäiset kuukaudet K Traineena ovat menneet kuin silmän räpäyksessä perehtymisen, uusiin kollegoihin tutustumisen ja syksyllä käynnistyneiden projektien suunnittelun ja valmistelun merkeissä.

Miten päädyin K Traineeksi?

Keväällä 2022 viimeistelin opintojani Tampereen yliopiston kauppakorkeakoulussa laskentatoimen pääaineessa, kun K Trainee-ohjelmaan satuttiin juuri silloin hakemaan asiantuntijaa talouden puolelle.

Opintojen ohessa olin työskennellyt osa-aikaisena jo reilut pari vuotta K-ryhmän Tampereella sijaitsevassa Business Service Centressä, talouspalveluyksikössä taloushallinnon ja kirjanpidon tehtävien parissa. Ajattelin, että valinta K Trainee -ohjelmaan mahdollistaisi myös ensimmäisen oman alan asiantuntijatyön löytymisen K-ryhmän sisältä, jossa olin viihtynyt erinomaisesti. K Trainee -ohjelmaan hakeminen tuntui kaikin puolin loogiselta seuraavalta ratkaisulta.

Melko pitkän ja perusteellisen rekrytointiprosessin päätteeksi olikin ilo kuulla, että olin tullut valituksi K Trainee -ohjelmaan kolmentoista muun traineen ohella.

Sujuva siirtymä koulun penkiltä vakityöhön

K Trainee -hakuprosessin alkaessa opinnoistani oli jäljellä ainoastaan gradun viimeistely. Yhteinen trainee-matkamme alkoi toukokuun alussa ja omalla kohdallani aikataulu gradun palauttamisen, valmistumisen ja täysipäiväisesti työelämään siirtymisen osalta ei olisi voinut paremmin sujua.

Valinta K Trainee -ohjelmaan toi mukanaan myös paljon suuria muutoksia arkeeni: pitkän koulutaipaleen päättyminen ja valmistuminen kauppatieteiden maisteriksi, ensimmäinen vakituinen asiantuntijatyö, työtehtävien siirtyminen Tampereelta Helsinkiin sekä lopulta syksyllä muutto Helsinkiin ja paluu toimistolle koronapandemian jälkeen.

Koulussa opitun teorian hyödyntämistä käytäntöön

Tähän mennessä K Trainee -ohjelma on tarjonnut minulle mahdollisuuden päästä näkemään ja oppimaan K:n liiketoiminnasta kokonaisvaltaisesti erilaisten projektien merkeissä.

Development Specialist K Traineena työskentelen K-ryhmän yhteisissä toiminnoissa talouden puolella melko pienessä seitsemästä asiantuntijasta koostuvassa Controlling Development -tiimissä. Jo heti traineejakson alussa pääsin mukaan talouden uuden ennustejärjestelmähankkeen suunnitteluun ja organisointiin. Syksyllä työtehtäviini tuli mukaan vielä osallistuminen yhden yksikkömme budjetointiprosessiin. Näiden lisäksi työtehtäviini kuluu erilaisia pienempiä raportointiin ja sen kehittämiseen liittyviä projekteja.

Uskon vahvasti, että pystyn näissä projekteissa hyödyntämään koulussa oppimiani taitoja samalla kuitenkin tiedostaen sen tosiasian, että käytännön toteutus on aina käytännön toteutus. Koulussa on esimerkiksi käyty läpi erilaisia budjetointiprosesseja teoriantasolla, mutta tosielämässä tästä varmasti muodostuu kokonaisuus, josta opin paljon uutta.

Ensimmäisten kuukausien aikana olen myös huomannut, että siirtyminen kirjanpidon tehtävistä asiantuntijan rooliin on vaatinut uuden oppimista. Nykyiset työtehtäväni asiantuntijana ovat pitkälti projektiluonteisia ja työtehtävien valmistumisjänne on päivien sijaan esimerkiksi kuukausia. Pääsääntöisesti esimerkiksi työpäivien aikataulutusten suunnittelu on aikaisempaa vapaampaa, mutta samalla vaatii ajanhallintataitoja.

Oppiminen on kuitenkin ikuista ja olen vasta työurani alkutaipaleella, joten aikaa kyllä on!

Jään siis vielä odottelemaan mitä K trainee -jakson loppuaika tuo tullessaan. Uskon, että aika menee vähintäänkin yhtä nopeasti kuin mitä se on ensimmäisen kuuden kuukauden aikana mennyt.

Otto Kivinen,
K Trainee, Development Specialist
Controlling Development -tiimissä

Onnisen uusi Mega Express -myymälä avautuu asiakkaille vuoden 2023 alussa Espoon Mikkelään. Samalla oma työnkuvani muuttuu myyjästä myymälävastaavaksi. Odotan innolla, että uusi myymälä valmistuu ja pääsemme laittamaan paikkoja kuntoon. Sitä ennen meidän pitää saada palkattua vielä työkavereikseni tiimi, jonka kanssa myymälää lähdetään rakentamaan ja kehittämään yhdessä.

Uudessa myymälävastaavan roolissani tärkein tehtäväni on olla mukana etsimässä tulevaan myymälään täysin uusi tiimi, jonka kanssa saadaan luotua hyvä yhteishenki ja tekemisen meininki. Myymälän avauduttua yritämme joka päivä tehdä asiat niin, että asiakkailla olisi mukava asioida myymälässä, ja että asiakkaat tulisivat uudestaankin.

En vielä täysin itsekään hahmota kaikkia uusia vastuitani. On ainutlaatuinen mahdollisuus päästä laittamaan uuttaa myymälää alusta alkaen. Se on aivan eri asia kuin hypätä jo valmiiseen myymälään, jossa käytännöt, prosessit, asiakkaat ja henkilökunta ovat ennestään olemassa. Saamme yhdessä henkilökunnan kanssa esimerkiksi miettiä, että miten myymälä järjestetään, niin että tuotteet ovat järkevästi ja houkuttelevasti esillä.

Luulen, että pitkälle pääsen jo sillä, että yritän kuunnella alusta asti herkällä korvalla henkilökunnan ja asiakkaiden kehitysehdotuksia. Kaikkeni yritän tehdä, että meidän myymälässämme olisi mukava asioida ja työskennellä ja että, henkilökunnalla olisi kaikki hyvin.

Miksi Onniselle töihin?

1. Teknisen tukkukaupan myyjän työn hyviä puolia on ehdottomasti se, että jokainen päivä on erilainen ja joka päivä oppii uutta. Yritysasiakkaiden palveleminen on usein ongelmanratkaisua, jossa toimimme asiakkaan luotettuna kumppanina. Yksin haasteiden kanssa ei kuitenkaan meillä tarvitse jäädä, vaan kysymällä saa aina apua ja aina on joku kollega, joka osaa auttaa.

2. Moni rakentamisen ja asentamisen maailmasta meille vaihtanut arvostaa myös siistiä sisätyöympäristöä ja sitä, miten monipuolisesti työssä tutustuu erilaisiin rakentamisen osa-alueisiin, tuotteisiin ja tekniikoihin. Onninen on alan markkinajohtaja Suomessa, joten myös rakentamisen alan tekijät ja toimijat tulevat laajasti tutuksi.

3. Asiakaspalvelualoilta tulleet taas arvostavat työaikoja, joiden ansioista illat ja viikonloput ovat vapaana.

4. Oman kokemukseni mukaan Onnisella on hyvät mahdollisuudet edetä uralla, kun vain löytyy tahtoa ja halua oppia uusia asioita. Näin minullekin on käynyt. Olen ollut Onnisella vuoden 2004 lopusta alkaen. Puolentoista vuoden ajan kävin välissä kokeilemassa muita töitä, mutta palasin takaisin Onniselle.

Aloitin Onnisella Hyvinkään keskusvarastolta, jossa tein keräilyä, tavaroiden vastaanottoa ja hyllytystä ja toimin reservikuskina. Sen jälkeen tein noin 10 vuotta hommia venttiilien kokoonpanossa ja autoin myös työkaluvuokrauksessa. Tämän jälkeen hain Onninen Express -myymälään myyjäksi ja pääsin. Seuraava askel onkin siirtyminen myymälävastaavaksi uuteen Espoon Mikkelän myymälään.

Tulevana myymälävastaavana kannustan hakemaan meille töihin, jos rakentamisen ala, kuten remontointi, asuminen ja talotekniikka kiinnostavat ja pidät asiakkaiden kanssa toimimisesta. Onnisella työskentelee paljon eri lähtökohdista tulleita työntekijöitä: toisilla on ennestään rakentamisen alan osaamista ja toisilla halu oppia asiakaspalvelun ammattilaiseksi. Tähänkin myymälään etsimme sekä kokeneita osaajia, että uusia kykyjä, joille järjestämme kattavan perehdytyksen tehtävään. Työkaveriksesi saat ainakin minut.

Vielä vähän aikaa ja sitten uuden myymälän pitäisi olla valmis.

 

Sami Valtanen,

Onninen Express -myyjä Raaseporissa, tulevan Onninen Mega Express -Mikkelän myymälävastaava

 

Espoon Mikkelän uuteen Onninen Mega Express -myymälään haetaan varastotyöntekijöitä, kassamyyjiä ja osastomyyjiä. Työt alkavat perehdytyksellä ja uuden myymälän valmistelulla heti, kun sopivat henkilöt löydetään. Lue lisää ja hae Onnisen uuteen Espoon myymälään töihin

Korona-aika on saanut monet toivomaan työelämältä uusia asioita. Ja työnantajat, myös K-ryhmä, panostavat juuri nyt erityisen kovasti osaavien työntekijöiden pitämiseen itsellään.

K Podcastin vieraana on K-ryhmän työntekijäkokemusta kehittävä Tiina Palmunen, jonka mukaan työnantajat, myös K-ryhmä, panostavat juuri nyt kovasti työntekijöiden pitämiseen ja uusien houkutteluun.

Studiossa on kolme entistä K Traineetä, sillä niin vieras Tiina kuin juontajat, digikehityksen parissa työskentelevä Hilla Karamäki ja työnantajamielikuvaviestintää tekevä Miia Ilomäki, ovat entisiä K Traineitä. Hilla, Miia ja Tiina heittäytyvätkin tällä kertaa myös kokemusasiantuntijoiden rooleihin. Tukea pohdinnoille saadaan entisille K traineille tehdystä kyselystä. 

Mikä keskustelijat ja muut kyselyyn vastanneet nuoret ammattilaiset saa pysymään nykyisessä työssään? Entä mikä työelämässä on muutaman vuoden kokemuksella yllättänyt?

K Podcastissa kuullaan puhetta työstä ja sen tulevaisuudesta K:laisten vaihtuvien vieraiden näkökulmista. Miten työelämän ajankohtaiset trendit ja muutokset näkyvät K-ryhmäläisten arjessa ja mitä ajatuksia ne herättävät?

 

Minkälainen urapolku K Trainee-jakson pohjalta voi rakentua ja mitä valmiuksia kyseinen trainee-ohjelma työuralle antaa? Oma K Trainee-jaksoni sijoittuu aika tarkalleen viiden vuoden taakse, sillä hain ohjelmaan vuoden 2017 keväällä. Nyt on hyvä aika muistella omaa trainee-aikaa ja katsoa uraa taaksepäin. Tässä siis yksi konkreettinen esimerkki siitä, miten traineen ura voi K-ryhmässä edetä.

Hain itse ohjelmaan mukaan kun olin vielä Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa johtamisen ja kansainvälisen liiketoiminnan opiskelija, joka viimeisteli viimeisiä kurssejaan ja aloitteli gradunsa kirjoittamista. Tuolloin päätin, että on korkea aika siirtyä työelämään, vaikka gradu olikin vielä kesken, enkä varsinaisesti tiennyt mitä haluan tehdä valmistumiseni jälkeen. K Trainee-ohjelmasta vakuutuin haastateltuani erästä vuotta aiemmin ohjelmassa aloittanutta ystävääni. Loppukeväästä sitten melko perusteellisen hakuprosessin lopputuloksena pääsin aloittamaan K-ryhmän autotoimialalla, nykyisessä K-Autossa 10 kuukautta kestävän K Trainee-jakson, jonka tavoitteena oli oppia ymmärtämään autotoimialan kokonaisuus mahdollisimman laajasti ja siirtyä sen jälkeen ensimmäiseen varsinaiseen työtehtävään. En itse asiassa alun perin hakenut autotoimialalle, vaan päivittäistavarakauppaan sekä yhteisiin toimintoihin. Ensimmäisessä rekrytointipäivässä onnistuin kuitenkin mitä ilmeisimmin herättämään autotoimialan ihmisten mielenkiinnon.

Miten urani K:ssa on sitten kehittynyt? Viiteen vuoteen K-ryhmässä on mahtunut monenlaisia vaiheita. Ensimmäinen K Trainee-jakson jälkeinen työtehtäväni oli asiantuntijatehtävä osana asiakaskokemustiimiä. Tehtäväni oli yhdessä toisen autotoimialan K Traineen kanssa suunnitella ja toteuttaa K-Autolle keskitetty huollon ajanvaraus- ja digimyyntiyksikkö. Tämä tehtävä oli suoraa jatkumoa sille, että olimme K Trainee-jakson ”lopputyönämme” kartoittaneet liiketoiminnan kehityskohteita ja ehdottaneet itse kyseistä ratkaisua. Puhdas asiantuntijaurani kesti kuitenkin vain muutamia kuukausia, sillä lähdin itse esihenkilöksi myös vetämään kyseistä kymmenen hengen yksikköä heti sen perustamisesta lähtien. Olin tässä tehtävässä lopulta puolitoista vuotta, jonka jälkeen siirryin vastaamaan K-Auton asiakaspalvelunkumppanuuksista ja asiakaskokemuksen kehittämisestä sillä saralla.

Vuoden 2021 alusta tuli jälleen muutoksen aika työurallani. Tuolloin siirryin vähittäiskaupan puolelta maahantuonnin puolelle. Yhdistyimme tuolloin maahantuonnin asiakaspalvelutiimin kanssa ja lähdin vetämään tiimiä asiakaspalvelupäällikön roolissa. Nykyiseen tehtävääni siirryinkin sitten jo 2021 heinäkuussa, jolloin tehtävänkuvaani lisättiin vielä K-Auton huolenpitosopimukset. Toimin nykyään esihenkilönä kahdeksalle henkilölle ja kuulun muiden tehtävieni lisäksi K-Auton palveluliiketoiminnan johtoryhmään.

K Trainee-jakso on tarjonnut erinomaiset valmiudet ja verkostot urakehitykselle. K Trainee -ohjelman aikainen laaja tutustumisen auton toimialaan sekä sen kautta tulleet verkostot K-ryhmän sisällä ovat olleet elintärkeitä. Vinkiksi urakehityksen näkökulmasta nostaisin oman aktiivisuuden ja omien uratoiveiden ääneen sanomisen. Mikäli haet nousevaa urakehitystä, ole aktiivinen, esitä rakentavia ideoita aina kun mahdollista ja kerro avoimesti esihenkilöllesi tavoitteistasi uran suhteen. Vähän kärjistäen mitään ei saavuta, jollei sitä aktiivisesti tavoittele, tee töitä sen eteen ja hae muutosta. Näin isossa organisaatiossa tapahtuu alati muutoksia ja henkilövaihdoksia, joiden kautta saattaa avautua uusia mahdollisuuksia.

K-ryhmä on erittäin laaja kokonaisuus, joka tarjoaa lähes äärettömän määrän erilaisia urapolkuja niin asiantuntija- kuin esihenkilöurasta kiinnostuneille. Itse pidän K-ryhmässä ja K-Autossa työskentelystä näiden monipuolisten mahdollisuuksien lisäksi muun muassa siksi, että täällä on rento tekemisen meininki, pystyn samaistumaan yrityksen arvomaailmaan ja tunnen, että pystyn aidosti jättämään kädenjälkeni toimintaan. Oman kokemukseni mukaan täällä saa toteuttaa ideoitaan ja ottaa vastuuta hyvinkin laajasti niin halutessaan. K Trainee -ohjelma on ainakin itselleni toiminut erinomaisena ponnahduslautana mielenkiintoisiin tehtäviin. 

Onnea ja menestystä kaikille K Trainee-hakuun!

 

Nico Numminen
asiakaspalvelu- ja huolenpitosopimuspäällikkö,
K-Auto

 

Vuoden 2022 K Trainee -valmennusohjelman haku on avoinna 13.2. asti. Tutustu ohjelmaan ja hae mukaan.

Viimeisimmät postaukset
Blogiarkisto
Takaisin ylös