K:n aurinkovoima alkoi taas virrata

K-ryhmän aurinkovoimaloiden tuotto kasvaa jyrkästi nyt valon lisääntyessä, ja täydet tehot voimaloista saadaan ensimmäisen kerran noin toukokuun puolivälissä. K-ryhmän kokemukset aurinkovoimasta ovat niin positiiviset, että uusia voimaloita on taas suunnitteilla.

Aurinkovoima sopii erityisen hyvin kaupan alalle, sillä ruokakauppojen sähkönkulutus - samoin kuin aurinkovoimaloiden tuotto - on suurimmillaan aurinkoisina kesäpäivinä.

"Pitkien ja valoisien kesien ansiosta Suomessa on aurinkoa vuositasolla lähestulkoon saman verran kuin etelämmässä sijaitsevissa Saksassa tai Tanskassa. Aurinkovoiman hyödyntäminen on Suomessa kuitenkin vielä alkuvaiheessaan, sillä Saksassa aurinkosähköä tuotetaan 300 kertaa ja Tanskassakin noin 15 kertaa enemmän asukasta kohti kuin Suomessa", sanoo K-ryhmän rakennuttamis- ja ylläpitojohtaja Jukka Anttila.

Valon lisääntyminen päivä päivältä vauhdittaa parhaillaan aurinkovoimatuotantoa, ja toukokuussa päästään yleensä jo vuoden huipputehoihin.

"Aurinkoisina kesäpäivinä kaupan omien aurinkovoimaloiden tuottamalla energialla voidaan kattaa jopa 60 % ruokakaupan sen hetkisestä sähkönkulutuksesta", Anttila kertoo.

Uusia aurinkovoimaloita suunnitteilla

K-ryhmä on Suomen suurin aurinkovoiman tuottaja ja käyttäjä. Kun parhaillaan rakenteilla olevat neljä uutta aurinkovoimalaa kevään aikana valmistuvat, on K-ryhmän kauppojen katoilla jo 32 aurinkovoimalaa.
"Suunnittelupöydällä on näiden lisäksi uusia aurinkovoimaloita", Anttila kertoo.

Vuodesta 2017 alkaen kaikki Keskon hankkima ja käyttämä sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla. K-ryhmä rakentaa parhaillaan koko Suomen kattavaa sähköautojen latausverkostoa kauppojensa yhteyteen. Osan latausaseman sähköstä tuottaa kaupan katolla toimiva aurinkovoimala.

Takaisin ylös