Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Kauppa on nouseva koulutusala

Eero Kasanen | 24.06.2010
Koko maailmantalous on siirtymässä yhä enemmän kohti monimutkaista palveluverkostoa, missä kaupalla on keskeinen osuus. Suomestakin pitäisi tulla kauppakansa tulevaisuuden turvaamiseksi.

 

Voidaanko kauppiaallista taitoa sitten opettaa vai onko se synnynnäistä? Ihmisiä on luonteeltaan hyvinkin kaupallisia ja epäkaupallisia. Kaupasta innostuneille voidaan opettaa monia hyödyllisiä taitoja. Juuri näitä taitoja opetetaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kaupan koulutusohjelmassa.

Aalto-yliopiston kaupan opetus on saanut merkittävää tukea vuosien ajan Kaupan Liitolta. Keskolla ja Aallon kauppakorkeakoululla on monia yhteisiä tutkimusprojekteja menossa, ja Keskon asiantuntijat vierailevat usein luennoilla. Kauppa on nouseva ala myös yliopistokoulutuksessa.

Moni varmaan pohtii, mitä ihmettä Kaupan maisteriopinnoissa opetetaan. Eikö kaupankäynnissä enää riitäkään kauppiaallinen vaisto, prosenttilasku ja muut perinteiset tärkeät valmiudet? Ne ovat toki edelleen välttämättömiä kaikessa kaupankäynnissä, mutta eivät riitä modernin maailmanlaajuisen kaupan verkostojen hallintaan.

Kurkistetaan Kaupan maisteriohjelman sisältöön vuosimallia 2010. Keskeisimmät opintojaksot käsittelevät aiheita 1) kaupan liiketoimintamallit ja markkinointi, 2) kaupan arvoketjun johtaminen, 3) kaupan yhteiskuntasuhteet.

Kursseilla syvennytään teorioiden ja käytännön avulla esimerkiksi seuraaviin aiheisiin: ketjuliiketoimintamallit, vastuullisen johtamisen käytännöt kaupan alalla, kanavakumppanuus kansainvälisillä markkinoilla, kauppiasyrittäjyys, sijoittumissuunnittelu, kaupallisten keskusten turvallisuus jne.

Kauppa on myös kehittyvä tieteenala, jossa voi suorittaa tohtorintutkinnon. Kaupan alan johtajat voivat hioa taitojaan kauppaan keskittyvillä kansainvälisillä johtamiskursseilla.

Kaupan kurssit vetävät hyvin väkeä ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta valmistuu eteviä moderneja ekonomeja, jotka hallitsevat kauppaa ja markkinointia. Tervetuloa opiskelemaan ja rekrytoimaan!

Eero Kasanen on rahoituksen professori ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun johtava dekaani.

Takaisin ylös