Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Marja Vakkuri: Mistä tunnistaa terveellisemmän tuotteen?

Marja Vakkuri | 29.09.2023

Kesällä julkaistut Pohjoismaiset ravitsemussuositukset kertovat, minkälainen ruokavalio on terveellinen ja ekologinen. Ruokavalio on aina kokonaisuus, yksittäiset tuotteet eivät sitä romuta, mutta toki ruokakorin olisi hyvä sisältää pääasiassa terveellisiä tuotteita. Mistä sitten tietää, mikä tuote on terveellinen ja mikä ei?

Raision vastuullisuusohjelman yksi tavoite on, että vähintään 80 % tuotteistamme on terveellisiä. Siksi mekin olemme pohtineet, milloin voimme sanoa tuotteitamme terveelliseksi. Ihmiset kiinnittävät huomiota eri asioihin. Jollekin punainen vaate on sokeri, toiselle rasva, kolmannelle joku muu. Ravitsemusasioissa on vaarana tarttua yksityiskohtiin ja unohtaa kokonaisuus.

Sydänmerkki toimii hyvänä apuvälineenä terveellisen tuotteen määrittelyssä niin tuotteen ostajalle kuin meille valmistajillekin. Sydänmerkin tuoteryhmäkohtaiset kriteerit perustuvat tutkittuun tietoon. Merkin käyttöoikeuden voi saada, jos kaikki kriteerit täyttyvät. Sydänmerkin saaneessa tuotteessa rasvan laatu on hyvä ja suolan määrä kohtuullinen. Useissa tuoteryhmissä vaaditaan myös enemmän kuitua ja vähemmän sokeria.

Sydänmerkittyjä Elovena-tuotteita
Sydänmerkittyjä Elovena-tuotteita


Euroopan Unionissa suunnitellaan koko EU:n alueelle yhteistä, tuotteen terveellisyydestä kertovaa merkkiä. Ajatuksena on, että merkki ei korostaisi pelkästään terveellisiä vaihtoehtoja vaan kertoisi myös, mitkä tuotteet eivät ole terveellisiä. Toivottavasti näissä suunnitelmissa hyödynnetään Sydänmerkki-järjestelmän hyviä puolia. Kullekin tuoteryhmälle räätälöidyt kriteerit ohjaavat yrityksiä kehittämään tuotteitaan aidosti terveellisempään suuntaan. Eri tuoteryhmissä ovat terveellisyyden kannalta olennaisia eri ravintoaineet. Margariineissa on turha miettiä sokerin määrää, kun taas muroissa sillä on merkitystä. Myös käyttömäärät vaihtelevat, 100 grammaa maitoa eli 1 dl on noin puolikas annos, kun 100 grammaa leipää on jo yli 3 viipaletta. Jos kaikkia tuotteita arvioidaan samoilla 100 gramman ravintoarvoihin perustuvilla kriteereillä, on järjestelmää vaikea saada toimimaan toivotulla tavalla kaikissa tuoteryhmissä.

Terveellisen ruokavalion voi koota monella tavalla. Suosimalla Sydänmerkki-tuotteita tietää suunnan olevan oikea. Meillä tuotekehityksen tavoitteena on, että samassa tuotteessa yhdistyy terveellisyys ja hyvä maku. Uskon monien olevan yhtä mieltä siitä, että terveellisessäkin tuotteessa maku on tärkein.

Marja Vakkuri, ravitsemusasiantuntija
Raisio-konserni

Takaisin ylös