Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Saara Azbel: Uusi ELVI-merkki kertoo riippumattomasti varmennetusta eläinten hyvinvoinnista

Saara Azbel | 21.08.2023

Eläinten hyvinvointi on tutkitusti suomalaisille tärkeää. Taloustutkimuksen Suomi Syö 2022 -tutkimuksen* mukaan eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen oli vastaajille toiseksi tärkein teema elintarvikeketjun vastuullisuudessa heti elintarviketuotannon jatkuvuuden jälkeen.

Tiedon saaminen siitä, miten lehmien hyvinvoinnista maidontuotannossa huolehditaan, on kuitenkin tähän asti vaatinut vaivannäköä. Asiasta kiinnostunut on ehkä joutunut kysymään asiasta yrityksiltä, perehtymään lainsäädäntöön tai selvittämään eri lähteistä, mitä ”vapaa lehmä” oikeastaan konkreettisesti tarkoittaa.

Laitumella750x500.jpg

Helpotusta tilanteeseen tuo maaliskuussa 2023 lanseerattu ELVI eläinten hyvinvointimerkki, joka on Suomen ensimmäinen elinkeinosta riippumattoman tahon hallinnoima hyvinvointimerkki. ELVI-kriteereihin on koottu yhteen tämänhetkinen paras tieteellinen näkemys siitä, mitkä asiat edistävät lehmien hyvinvointia maitotilan arjessa. Kriteereissä arvioidaan paitsi lehmän elinympäristöä, ruokintaa ja terveyttä, myös eläimen käyttäytymistä ja olemusta – toisin sanoen miten elinympäristö vaikuttaa lehmään. Arla on yksi ensimmäisistä yrityksistä, joka on tuonut merkin tiettyjen tuotteidensa pakkauksiin.

ELVI logo.jpg

Miksi merkkiä sitten tarvitaan, eikö Arlan maitotiloilla jo huolehdita eläinten hyvinvoinnista? Kyllä huolehditaan, lainsäädäntö ja yrityksemme omat laatuvaatimukset asettavat tähän hyvän perustason. Monet tilat panostavat lehmien hyvinvointiin kuitenkin tätä enemmän, ja ELVI-merkin avulla voimme kertoa tästä.

Suomen omaa eläinten hyvinvointimerkkiä kehitettiin vuosia ja ELVI-merkki syntyi tästä prosessista sen sinnikkäiden puolestapuhujien toimesta. On sekä kuluttajien että tuottajien etu, mitä laajemmin merkki otetaan käyttöön. Seuraavan kerran maitohyllyn edessä kannattaakin pysähtyä hetkeksi pohtimaan, miten voi omilla valinnoillaan vaikuttaa. ELVI-merkki pakkauksessa kertoo, että tuote täyttää eläinten hyvinvointia koskevat tiukat vaatimukset.

Saara Azbel, vastuullisuusjohtaja, Arla Oy

*Suomi Syö 2022, Taloustutkimus Oy

Takaisin ylös