Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.
Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.
Moni meistä haluaa tehdä arjessa hyviä valintoja. Niitä, jotka pitävät huolta omasta ja läheisten sekä luonnon ja tuotantoeläinten hyvinvoinnista. Mutta mistä voi tietää, mikä on hyvää? Ja voiko siihen luottaa?
Luomutuotteet tarjoavat helpon ratkaisun. Luomutuottajat sitoutuvat noudattamaan tavanomaista tiukempia ehtoja ympäristön ja tuotantoeläinten hyvinvoinnin sekä mahdollisimman luonnollisten elintarvikkeiden turvaamiseksi.
Ehdot tarkoittavat muun muassa sitä, että luomupeltoa ei lannoiteta teollisilla väkilannoitteilla eikä viljelyssä käytetä kemiallisia torjunta-aineita. Myrkyttömyys tarjoaa hyvät olosuhteet rikkaalle eliölajistolle maan alla ja päällä. Tutkimusten mukaan luomupelloilla elää lähes kolmannes enemmän kasvi- ja eläinlajeja kuin tavanomaisesti viljelyillä pelloilla. Luomuviljely auttaa lisäksi hillitsemään ilmastonmuutosta, sillä sen menetelmät kerryttävät maahan orgaanista ainesta, joka sisältää hiiltä. Myös luomupellon ravinnepäästöt vesistöihin ovat tavanomaista vähäisemmät.
Luomueläimet saavat käyttäytyä lajilleen tyypillisesti. Siat voivat tonkia, kanat kuopsutella ja vasikat elää ryhmissä ikätoveriensa kanssa. Kaikki luomueläimet pääsevät kesäisin ulkoilemaan ja luomulehmät laitumelle, jossa niiden lantaläjät tarjoavat ravintoa ja suojaa hyönteisille ja kuoriaisille. Ne taas ovat pikkulintujen ravintoa.
Luomueläimet syövät luonnonmukaisesti tuotettua rehua. Säästät siis luontoa kemikalisoitumiselta ja vesistöjä ravinnepäästöiltä myös nauttiessasi luomulihaa tai -maitoa.
Luomu ei lopu maatilan portille, vaan ulottuu elintarvikkeiden valmistukseen. Luomutuotteissa saa käyttää vain murto-osaa muissa elintarvikkeissa sallituista lisä- ja apuaineista. Esimerkiksi keinotekoiset makeutus- ja väriaineet on luomussa kielletty.
Luomuehtojen noudattamista valvotaan vuotuisin tarkastuksin, Suomessa valvonnan tekevät viranomaiset. Valvonnan läpäisseet toimijat merkitsevät tuotteensa EU:n luomumerkillä, jonka avulla luomutuote on helppo tunnistaa. Luomuvalikoiman laajentuessa vastuullisten valintojen tekeminen on entistä helpompaa.
Marja-Riitta Kottila
toiminnanjohtaja, Pro Luomu ry
https://proluomu.fi/