Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Ajatus tulevaisuuden työelämästä

Kirsi Juva | 16.02.2011
”Tulevaisuuden työ muistuttaa jazz-improvisaatiota”, on minuun kolahtanut väite. Olen kuullut sen professori Kirsti Lonkalta.

Koska en ole jazz-muusikko, kerron jazzista omien kokemusten sijaan Wikipedian avulla:

“… It is music that includes qualities such as “swinging”, improvising, group interaction, developing an “individual voice” and being “open” to different musical possibilities.” 
(en.wikipedia.org/wiki/Jazz)

Vapaasti käännettynä jazzin keskeisiä elementtejä ovat siis svengaus, improvisointi, ryhmän vuorovaikutus, yksilöllisen äänen kehittäminen sekä avoimuus erilaisia musiikillisia mahdollisuuksia kohtaan.

Uskon, että nämä elementit korostuvat myös monissa tulevaisuuden töissä. (Erityisen hyvin metafora osuu kohdalleen lainausmerkkiensä ansiosta – termit kannattaa ottaa mieluummin kuvainnollisesti kuin eksaktisti.)

Yhä harvempia töitä tehdään yksin. Työelämä perustuu enenevästi tiimeihin, jotka työskentelevät yhdessä ratkoakseen ongelman tai luodakseen uutta. Moniosaajuus on siis tiimin osaamisten yhdistelmä.

Yhteistyön tärkeyden puolesta annetaan varmasti paljon jaa-ääniä, vähän ei-ääniä. Uskon myös, harmillisesti, että itse kukin osaa kertoa vähintäänkin yhtä monta esimerkkiä ei-niin-onnistuneesta yhteistyöstä kuin onnistuneesta. Miksi? Ehkä siksi, väitän vähän provosoiden, että monet meistä ovat oppineet yhteistyön tekemisestä ’suomalaisella mallilla’. Tiedättehän sillä, jossa ryhmä jakaa hommat, hajaantuu tekemään niitä tahoilleen ja sitten yksi onnekas tai epäonninen survoo osat ”kokonaisuudeksi”.

Minkälainen sitten olisi tulevaisuuden suomalainen malli? Suosittelen, että menette katsomaan ja kokemaan, mitä tapahtuu esimerkiksi Aalto-yliopiston Design Factoryssä. Yhteisöllinen pörinä on melkein käsin kosketeltavaa. Ja kiinnostavia tuloksia näyttää syntyvän.

  
Elinkeinoelämän keskusliitto EK pohtii Oivallus-hankkeessaan tulevaisuuden elinkeinoelämää. Minkälaista se on? Miten sitä tehdään? Millaisia osaamisia tulevaisuuden työelämässä tarvitaan? Miten tulevaisuuden työelämää varten tulisi kouluttautua? Kirsi Juva on Oivallus-hankkeen projektipäällikkö.

www.ek.fi/oivallus »

Takaisin ylös