Marketmuoti paljastaa koko kansan pukeutumistrendit – mielipiteitä jakava housumalli, näyttävät frillat ja 2000-luvun alun tuulahdukset

Mitä näkyy katukuvassa tänä keväänä? Millaiset elementit ja värit korostuvat kesän juhlapukeutumisessa? K-ryhmän teettämän Marketmuoti-tutkimuksen* mukaan joka toinen suomalainen ostaa vaatteita hypermarketeista, suurimpina syinä sopiva hinta (55 %) ja ostamisen helppous (49 %). Tänä kesänä sesongin kulmakiviä marketmuodissa ovat muun muassa farkku, näyttävät hihat ja rypytykset, läpikuultavat materiaalit sekä klassikoiden uudet tulemiset. 

Kevään juhlakausi alkaa olla kuumimmillaan ja on aika ottaa katsaus ajankohtaisiin pukeutumisen trendeihin, jotka näkyvät vahvasti myös marketmuodissa. Kesäsesongissa nähdään terveisiä 90-luvulta ja 2000-luvun alusta, kun esimerkiksi päästä varpaisiin puettu denim, capri-housut ja ballerinat palaavat vaatekaappeihin.  

“Nämä trendit varmasti jakavat mielipiteitä, osa rakastaa ja osalle muodin uudelleen kierto tulee vastaan liian pian. Esimerkiksi kesähousuissa on suosittu pitkään culottes-mallisia löysiä housuja, mutta nyt tiukat caprit tulevat haastamaan ne. Marketmuodissa näkyvät vahvasti samat linjat, kuin kansainvälisillä näytöslavoillakin, mutta astetta saavutettavammassa muodossa. Lomavaatteiden hankinnan tai ylioppilasjuhlamekon sovituksen voi hoitaa muiden ostosten lomassa, ja vaihtoehtoja on tarjolla runsaasti”, kertoo Keskon käyttötavarakaupasta vastaava johtaja Hannele Åberg
 

Kevään ja kesän marketmuodin top 5 trendit 

  1. Farkkua ja sinistä puetaan päästä varpaisiin 

Farkku on yksi kevään suurista ilmiöistä, johon oman sysäyksensä antoi myös Suomen Euroviisu-edustaja Windows95Manin minishortsi-look. Tänä keväänä farkkua puetaan tuplana päästä varpaisiin ja denim yltää jopa kenkiin saakka. Eri sinisen sävyt ihastuttavat muutenkin kevään ja kesän pukeutumisessa. 

  1. Näyttävät hihat ja frillat näkyvät kevään juhlissa 

Juuri nyt etsitään sopivaa päälle pantavaa kevätjuhliin, valmistujaisiin ja kesähäihin. Tänä vuonna kevään juhlapukeutumisessa tullaan näkemään erityisesti huomiota herättäviä muhkeita hihoja. Niin paidoissa kuin hameissa ja mekoissa on paljon frilla-yksityiskohtia eli erilaisia rimpsuja ja rypytyksiä. Trendivärejä ovat erityisesti valkoinen, vaaleansininen, vaaleanpunainen sekä Pantonen vuoden väri pehmeä persikka. 

  1. Metallinsävyt ja läpinäkyvät materiaalit 

Juhlapukeutumisessa hyödynnetään myös runsaasti läpinäkyviä materiaaleja sekä erilaisia metallinsävyjä. Metallisävyt hohtavat myös asusteissa, kuten laukuissa ja kengissä. Läpinäkyvä trendi ulottuu myös kesän neuleisiin ja neulemekkoihin, joista erityisen suosittuja ovat erilaiset bikinit tai alusvaatteet paljastavat reikäneuleet. 

  1. Ballerinat ja caprit tekevät vahvan paluun 

2010-luvun alun suosikkikengät ballerinat tekevät tänä keväänä ja kesänä paluun kenkämuotiin ja niitä käytetään sekä töissä että juhlissa mallista riippuen. Ballerinoissa malleja löytyy loputtomasti erilaisia, ja trendi näkyy kaikissa eri ikäryhmissä lapsista aikuisiin. Trendeissä koetaan myös mielipiteitä jakava tuulahdus 2000-luvun alusta, kun vajaamittaiset, vartaloa myötäilevät capri-housut ovat taas ajankohtaiset. 

  1. Neutraalit pellavan sävyt ja kukkamekot pitävät pintansa 

Kukkamekot säilyvät kesäsesongin muodissa vuodesta toiseen, mutta kukkakuosin koko ja helman pituus vaihtelevat. Tänä keväänä mekoissa nähdäänkin erityisesti pitkiä malleja. Myös kokovalkoiset mekot ja ilmavat pellavavaatteet eri neutraaleissa väreissä näkyvät kevään katukuvassa. 

*K-ryhmä teetti Marketmuoti 2023 -tutkimuksen maaliskuussa 2023. Tutkimuksen toteutti Kantar Finland Oy. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1036 15–79-vuotiasta. Aineisto painotettiin vastaamaan kohderyhmän ikä- ja aluejakaumaa. Otos on painotettu 15–79-vuotiasta väestöä edustavaksi.   

Takaisin ylös