K-kauppias-blogi

Blogi K-kauppiasvalmennuksesta, kauppiaaksi kasvamisesta ja kaupan arjen iloista. Aitoja tarinoita ja elämänmakuisia kokemuksia kauppiasuran alusta.

 

 

TET - työelämään tutustuminen

Teppo Kylmä | 23.09.2014

Kauppa on valtakunnassa merkittävä työllistäjä, myös merkittävä nuorten ensityöllistäjä. Kaupan arjessa on työtehtäviä, joihin suhteellisen lyhyelläkin perehdyttämisellä pääsee mukaan.

Joka syksyinen ja keväinen ilmiö: TET tekee taas tuloaan. Meidän lähikouluissa on aktiivisia nuoria, jotka itse käyvät kysymässä mahdollisuutta tutustua kaupan työpäiviin kouluissa toteutettavien harjoittelujaksojen aikana. Lähes kaikki, jotka paikkaa ovat käyneet kysymässä, ovat saaneet mahdollisuuden tutustua työelämään. Pienessä kaupassa yksi harjoittelija kerrallaan on sopiva määrä. Liian monta harjoittelijaa ei kerralla voida ottaa, joskin välillä pareina nuoret ovat meille silti päässeet.

Työelämään tutustuminen tarkoittaa osalle ajallaan saapumista, ilman puhelinta ja reippaana kaupalla olemista. Ajat muuttuvat, sillä ilman puhelinta oleminen voi tuottaa joillekin suuria vaikeuksia. Nykynuori ei ole tottunut olemaan ilman kännykkää. Osalle se on kuitenkin konkreettista tutustumista siihen, mitä kaikkea kaupan seinien sisäpuolella tapahtuu tilauksista tavaran myyntiin. Harjoittelujakso on usein aika lyhyt, eikä siinä ehdi saada kuin pintaraapaisun kaupasta. Monelle se kuitenkin herättää kiinnostuksen hakea töitä myöhemmässä elämänvaiheessa. Sitähän TET on parhaimmillaan. Työnantajalle TET on myös merkittävä kanava rekrytoinnin kannalta.

Osa kiinnostuu kauppias-ammatista, paljon sitä harjoitteluiden aikana kysellään. Olemista kauppiaana ei sinällään voi harjoitella, mutta siihen on olemassa onneksi hyvä koulutus sekä taustatuki. Kauppiasharjoittelussa tätä tehdään, mutta silloin varsinainen yrittäjävastuu on kuitenkin kasvattajakauppiaalla.

Mitä kokemuksia sinulla on työelämään tutustumisesta?

Viimeisimmät postaukset
Blogiarkisto
Takaisin ylös