K-kauppias-blogi

Blogi K-kauppiasvalmennuksesta, kauppiaaksi kasvamisesta ja kaupan arjen iloista. Aitoja tarinoita ja elämänmakuisia kokemuksia kauppiasuran alusta.

 

 

Ruokahävikki - osa kaupan ja kauppiaankin arkea

Teppo Kylmä | 10.01.2014

Joulunaika meni vauhdilla ohi. Koska toinen kauppiaista täytti pyöreitä, se poiki myös ystäväpiirissä samaisia juhlia. Ja niistä kuudet painottuivat joulun alle. Kun joulupukki oli käynyt kylässä, oli ihana vaan keskittyä rakentelemaan legoja pyhien ajaksi olohuoneen lattialle.

Loppiaisena hävisi loputkin joulusta. Poikkeusluvalla myös meidän kauppa palveli asiakkaita tänä pyhäpäivänä. Kaupan ruokahävikin kannalta tälläiset poikkeusluvat olla auki ovat hyviä. K-supermarket Lauttasaaren kauppiaan kirjoitus Facebookissa oli hyvä esimerkki siitä, miten kaupankäynnin ennustaminen, varsinkin pyhien lähellä on vaikeaa. Harmi vain, että keskustelu aiheesta kääntyi hyväntekeväisyyden väärinkäyttöön, saatikka sitten kauppiaan huonoon osaamiseen arvaillessaan asiakasmääriä ja ostokäyttäytymistä. Aivan kuin syyttäisi meteorologia lumettomasta talvesta.

Maanantaille osunut pakkasukon juhlapäivä sekoitti tilausrytmiä ja taas kerran olisi kaivattu kristallipalloa. Kolmen päivän tarve piti saada kaupalle perjantaiksi, sillä seuraava toimitus oli vasta tiistaina. Ja kylläpä oli taas vaikea asettaa kohdilleen tilausmääriä! Meilläkin mentiin joidenkin tuotteiden kohdalla niin metsään, että isot määrät ruokaa lähti hyväntekeväisyyteen. Toisaalta taas monien tuotteiden kohdalla hyllypaikalla on vaan ammottava tyhjyys. Jospa sitä taas päästäisiin rytmiin tipattoman tammikuun myötä.

Tämän kauppiaan perheessä ei tule kotona laisinkaan ruokajätettä. Kompostissa maatuu vain hedelmien kuoret ja kahvin porot. Jätemyllyn virkaa hoitaa nuorekas 9 vuotias Oona, joka tietää jo odottaa omaa vuoroaan putsaamaan lattiaa pöydän alta lasten ruokailun jälkeen. Oona on kaikelle ruualle perso labradorinnoutaja, jota kantaa mielellään kortensa kekoon ruokahävikin pienentämiseksi.

P.s. Käy katsomassa Pirkan nettisivu, jossa on ohjeita sinne kotiin ruokahävikin pienentämiseksi, www.pirkka.fi > reseptit ja ohjeet > mitä tähteistä?

Tai sitten se on lähdettävä tutustumaan eri koirarotuihin ;)

Viimeisimmät postaukset
Blogiarkisto
Takaisin ylös