Näitä reseptejä suomalaiset suosivat jouluna – vaihtelua kaipaava testaa tänä vuonna antipastojoulukuusta tai piparkakkutalokakkua

K-Ruoan reseptidata kertoo, että suomalaiset aloittavat jouluisen ruoanlaiton ja leivonnan joukolla heti joulukuun alussa ja vauhti kiihtyy kohti aatonaattoa, jolloin reseptihakuja tehdään eniten. Jouluruoissa suomalaiset ovat perinteiden ystäviä, mutta noin puolet testaa mielellään myös jotain uutta joulupöydässään. Viime vuosien uusia hittejä ovat olleet muun muassa glögipannacotta ja kahvijuustokakku.

Vaikka joulu on hiipinyt kauppojen hyllyille jo lokakuusta alkaen, joulukuu on K-ryhmän kyselytutkimuksen* mukaan suomalaisten keskeisintä joulun valmisteluun laskeutumisen aikaa. Kyselytutkimuksen vastaajista 41 prosenttia aloittaa jouluun valmistautumisen joulukuussa ja lähes joka neljäs, 23 prosenttia, vasta jouluviikolla tai joulun välittömässä läheisyydessä. Tätä tukevat myös K-Ruoka-sivuston reseptien hakutiedot. 

”Joulureseptien haut alkavat joulukuun alussa jouluisen leivonnan ja pikkujoulukauden hauilla. Itsenäisyyspäivän jälkeen joulureseptien haut kasvavat selkeämmin. Silloin hauissa korostuvat laatikkoruoat, piparkakkutaikina ja joulutortut”, kertoo K-Ruoan reseptien parissa työskentelevä senior content specialist Laura Vasile Keskolta.

Muutama päivä ennen aattoa haetaan eniten joulukinkkuun liittyviä ohjeita, kuten sulatusta ja paistoaikaa.

“Määrällisesti vilkkain päivä reseptien hakuun on aatonaatto. Jouluaattona hakuja tehdään jo selkeästi vähemmän”, kertoo Vasile.

Kinkku jatkaa joulupöydän kunkkuna

Jouluruoissa suomalaiset ovat perinteiden ystäviä. Kyselytutkimuksen vastaajista jopa 78 prosenttia kokee, että perinteiset ruoat tekevät joulun. Eniten mainintoja parhaasta jouluruoasta saa kinkku, jonka mainitsee 48 prosenttia vastaajista. Toiseksi suosituimmaksi nousevat laatikot eri mauissa. Ne mainitsee 26 prosenttia vastaajista. Kalapöytä on suosikki joka kymmenennelle. Kaikkiaan ruoalla on suomalaisille jouluna suuri merkitys: se on kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten suosikkitekemistä joulun aikaan. 

”K-Ruoka-sivustoltamme löytyy yli 1000 K-koekeittiön testaamaa jouluista reseptiä. Vuodesta toiseen suosituimpia ovat perinteiset reseptit, kuten eri laatikot, taatelikakku ja kinkun paistaminen. Niitäkin reseptejä päivitämme kuitenkin säännöllisesti”, kertoo Vasile.

Onko antipastojoulukuusi tämän vuoden hitti?

Perinteisten ruokien rinnalla moni suomalainen on jouluna valmis kokeilemaan myös jotain uutta. Uusia makuja testaa mielellään 43 prosenttia vastaajista. Erityisesti uusien makujen tai vaihtoehtojen testaaminen korostuu naisvastaajissa. 

”Luomme vuosittain noin 10 uutta joulureseptiä. Tänä vuonna niitä ovat esimerkiksi antipastojoulukuusi, piparikranssi ja piparkakkutalokakku. Hakudatastamme voi päätellä, että useimmiten suomalaiset innostuvat testaamaan uutta erityisesti jälkiruokapuolella. Viime vuonna hittiresepti oli kahvijuustokakku, sitä edellisenä glögipannacotta ja vuonna 2020 vaalea glögijuustokakku” kertoo Vasile.

”Makeiden leivonnaisten lisäksi ennustamme tälle joululle erilaisista lisäkesalaateista reseptihakujen nousijaa. Erilaisia pääruoan kylkeen sopivia ruokaisia salaatteja tarkasteltiin sivullamme selkeästi aikaisempaa enemmän jo viime vuoden jouluna ja myös tänä vuonna toisen ison ruokajuhlan, pääsiäisen, aikaan”, vinkkaa Vasile.

*Kyselytutkimus K-Kylä-asiakasyhteisössä marraskuussa 2023. Kyselyyn vastasi 840 ihmistä. Aineisto on painotettu vastaamaan väestöä iän ja sukupuolen mukaan.

Linkit mainittuihin resepteihin
Antipastojoulukuusi
Piparikranssi
Piparkakkutalokakku
Kahvijuustokakku
Glögipannacotta
Vaalea glögijuustokakku

Takaisin ylös