Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Kestävä vaihtoehto pakkausmuoville löytyy maailman parhaiten hoidetuista, suomalaisista metsistä

Päivi Makkonen | 02.05.2018

Kuluttajien halu tehdä vastuullisia valintoja näkyy ruokakaupassa joka päivä. Itse ruokaan liittyvien kysymysten lisäksi huomiota kiinnitetään myös pakkauksiin. Huoli kasvavasta muovijätteen määrästä luonnossa ja merissä on saanut kuluttajat ja yritykset pohtimaan myös pakkaamiseen liittyviä valintojaan entistä tarkemmin.

Suomalainen PEFC-sertifioitu pakkauskartonki on aina vastuullinen valinta - metsästä kotiin ja jälleen uudelleen kiertoon.

Pakkausmateriaalia valittaessa uusiutuvasta raaka-aineesta tehty, kierrätettävä ja biohajoava kartonki on varsin hyvä valinta monellakin mittarilla. Huippulaatuinen, suomalainen sertifioitu kartonki on kierrätettävä materiaali, jonka raaka-aineen alkuperä on aina tiedossa; käytettävä puuraaka-aine tulee kestävästi hoidetuista metsistä, joiden vastuullisuus kestää kansainvälisenkin vertailun.

Suurin osa suomalaisista metsistä on PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) -sertifioituja. PEFC-merkintä kertoo kuluttajalle, että tuotteessa käytetty puu on peräisin vastuullisesti hyödynnetystä metsästä, jonka hoidossa on huomioitu myös luontoarvot. Lisäksi sertifikaatti on osoitus siitä, että tuotantoketjussa on huolehdittu siellä työskentelevien ihmisten asianmukaisista työoloista ja turvallisuudesta. Valitessaan PEFC-sertifikaatilla merkityn suomalaisen kuitupohjaisen kartonkipakkauksen, WC-, talous- tai ruoanlaittopaperin, kuluttaja voi luottaa sen olevan oikeasti vastuullinen valinta.

Metsäsertifioinnilla ja suomalaisella osaamisella on merkitystä ja vaikutusta maailmanlaajuisestikin. PEFC on maailman laajin metsäsertifiointijärjestelmä, jonka piirissä on 80 % Suomen metsistä. Varmasti osaksi juuri tämän järjestelmän ansiosta metsämme kasvavat paremmin kuin koskaan aiemmin ja biodiversiteetin kannalta tärkeän lahopuun määrä on lisääntynyt metsissämme. Maailmanlaajuisesti vain 10 % metsistä on minkään sertifiointijärjestelmän piirissä.

Pakkauksen ympäristövaikutukset ulottuvat valmistusta ja käyttöä pidemmälle. Myös kuitupakkausten kierrättäminen on siis tärkeää ja meillä Suomessa onneksi varsin helppoa. Kierrätyksen kautta kuidun elämä pääsee jatkumaan toisessa tuotteessa. Puhdas ensikuitu on turvallinen ja paras valinta mm. elintarvikkeiden pakkaamiseen, kun taas kierrätyskuitu sopii moneen muuhun käyttöön. Kaupassa tehtyjen valintojen lisäksi omaan ympäristöjalanjälkeensä voi vaikuttaa myös huolehtimalla kierrätyksestä.

Päivi Makkonen,

Kestävän kehityksen johtaja

Metsä Group

Takaisin ylös