Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Hanna Lehtisalo: Hyvää minulle, hyvää muille

Hanna Lehtisalo | 06.06.2017

Itsensä hemmottelu on tärkeä osa hyvinvointia, ja kurinalaiseenkin elämäntyyliin mahtuu yleensä silloin tällöin aikaa herkuttelulle. Herkkuhetkiin suhtaudutaan vakavasti ja niistä nautitaan kunnolla. Monen motto tuntuukin olevan, että silloin kun herkutellaan, todellakin herkutellaan. Parhaat hetket syntyvät silloin, kun niiden tietää olevan hyväksi myös jollekin toiselle.

Näihin erityisiin hetkiin valitaan usein täyteläisiä, korkealaatuisia tuotteita ja nautiskelu on kokonaisvaltaista: kaikkia aisteja hemmotellaan. Herkkuhetki on parhaimmillaan, kun voimme tuntea tuoksun, ihailla katseellamme, ottaa valokuvan tai pari ja sitten nautiskella mausta - joko tutusta ja varmasta tai uudesta kiehtovasta yhdistelmästä.

Mutta riittääkö sekään? Voimmeko täysin heittäytyä nauttimaan suklaan samettisuudesta tai vaniljajäätelön pehmeydestä, jos emme tiedä, mistä ne ovat peräisin? Mikä merkitys on sillä reitillä, niillä kaikilla ihmisillä, joita matkan varrelle on mahtunut ennen herkkujäätelöpurkin päätymistä sohvapöydällemme?

Tuotteiden matka ostoskoriin kiinnostaa yhä useampia. Esimerkiksi Reilun kaupan tuotteiden ostamisen arvo kasvoi viime vuonna Suomessa 9,5 %, mikä kertoo, että alkuperällä on meille väliä. Korkea laatu merkitsee yhä useammin paitsi raaka-aineiden, kuten vaniljan tai kaakaopapujen laatua, myös niiden viljelijöiden elämänlaatua, ja lusikkaan osuva brownie maistuu makeimmalta, kun tiedämme sen leipojan saaneen ehkä elämänsä ensimmäisen työpaikan.


Emma Georgette, Ecookim-viljelijäosuuskunta. Ecookim on seitsemän osuuskunnan liittouma, joka toimii neljällä eri alueella Norsunluurannikolla. Ben & Jerry’s ostaa jäätelöihinsä kaakaota muun muassa Ecookimiin kuuluvilta viljelijöiltä.

Yhä useampi meistä haluaa valita tuotteita, jotka on tehty ihmisiä, eläimiä ja ympäristöä kunnioittaen, ja apunamme valintojen tekemisessä ovat erilaiset eettiset sertifikaatit. Reilun kaupan merkki pakkauksessa kertoo, että raaka-aineiden viljelijät, kuten Emma Georgette Ecookim-osuuskunnasta ovat saaneet tuotteistaan reilun hinnan ja Reilun kaupan lisää yhteisönsä sosiaaliseen tai taloudelliseen kehittämiseen.

Viimeistään tulevaisuudessa tieto siitä, että valitsemamme kaikkein korkealaatuisimmat herkut tekevät hyvää myös muille, ei enää vain viimeistele hemmotteluhetkiämme. Se tulee olemaan jopa edellytys niiden onnistumiselle.

Hanna Lehtisalo, tuotepäällikkö, Ben & Jerry’s, Unilever Finland Oy
www.benjerry.fi, @benjerrysuomi 

Takaisin ylös