Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Mari Laiho: Köyhänkin perheen lapsella on oikeus koulutukseen

Mari Laiho | 16.05.2016

Yksi ikäluokka saa tänäkin keväänä oppivelvollisuutensa suoritettua. Se tarkoittaa noin 60 000 peruskoulun jälkeen kesälomalle kirmaavaa nuorta. He ansaitsevat juhlansa ja onnittelunsa. Etappi on kuitenkin vain välipysäkki. Velvollisuus on suoritettu, mutta odotukset jatkuvat. Yhteiskunta vaatii jatkamaan, sillä koulutetussa väestössä on tulevaisuutemme vauraus ja hyvinvointi.

Vaikka opetus toisen asteen oppilaitoksissa Suomessa onkin ilmaista, ei opiskelu suinkaan ole maksutonta. Lukiolainen tarvitsee laskimen, tietokoneen ja ison pinon oppikirjoja. Tutkinnon suorittaminenkin maksaa. Ammatillisessa koulutuksessa tarvitaan myös alakohtaiset välineet ja varusteet, esimerkiksi kokkiveitset, parturinvälineet, suojavaatteet, työkengät ja muut materiaalit. Välttämättömistä hankinnoista kertyy maksettavaa helposti 2500 euroa.

Monelle pienipalkkaiselle yksinhuoltajalle - ja sellaisille perheille, joissa on työttömyyttä, työkyvyttömyyttä, sairauksia, velkaantumista, konkursseja, lomautuksia, muuttuneita tilanteita ja niihin liittyviä kohtuuttomia kuluja, tai liuta lapsia - se on liikaa.

Vaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä. Alaikäisenä peruskoulupohjalta työelämään siirtyminen ei ole tätä päivää. Työtä tuskin edes olisi. Ei sen puolin ole työttömyysturvaakaan, jos nuori ei aktiivisesti hae koulutukseen. Siis siihen koulutukseen, johon perheessä ei ole varaa.

Syrjäyttämisestä aiheutuu niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin kohtuuttomat kustannukset. Välittömästi, välillisesti, kertautuvasti ja ylisukupolvisesti. Suorina kuluina ja menetettyinä tuloina.

Lapsiin investoimisessa on kyse lasten ihmisoikeuksista, mutta sen vaikutukset hyödyttävät meitä kaikkia. Köyhänkin perheen lapselle pitää turvata aidosti yhdenvertainen mahdollisuus koulutukseen. Kyse on paitsi arvovalinnasta, myös järjen käytöstä.

"Olen nyt suorittanut lukio-opintoni loppuun ja en voi kiittää teitä tarpeeksi tuestanne. Ilman teitä en olisi pystynyt käymään lukiota loppuun, koska minulla ei olisi riittänyt varat kalliiden kirjojen hankintaan. Onneksi autoitte minua ja nyt olen valkolakkia vaille valmis ylioppilas. Tästä jatkan opintojani luokanopettajaksi ja erikoistun musiikinopettajaksi. Pidellään peukkuja, että saan paikan sieltä. Kuitenkin suuri kiitos vielä teille avusta!”
Pelastakaa Lasten paikallisyhdistykseltä oppimateriaalitukea saaneen pojan lähettämä kiitosviesti.

Pelastakaa Lapset ehkäisee Eväitä Elämälle -ohjelmalla lasten ja nuorten syrjäytymistä. Ohjelmassa mukana olevat Pelastakaa Lasten paikallisyhdistykset tukevat syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten koulunkäyntiä ja harrastamista. Nyt voit antaa oman tukesi syrjäytymisen vastaiseen työhön uudella tavalla. Osta arpa pullopantilla. Paina Arvonta -nappia oman ruokakauppasi pullonpalautusautomaatilla.

Kirjoittaja Mari Laiho on Pelastakaa Lapset ry:n kansalaistoiminnan päällikkö.

Lue myösTurun seudun K-supermarketeissa annettiin eväitä elämälle

Takaisin ylös