Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Aito joulutunnelma

Marja-Riitta Ketola | 12.12.2013

Wikipedian mukaan joululahja on jouluna ystäville ja omaisille annettava lahja. Sama lähde kuvaa erilaiseksi tai eettiseksi lahjaksi hyväntekeväisyyslahjoja, jotka Suomeen on lanseerattu vuonna 2005.

Eettinen lahja on jo vakiinnuttanut asemansa lahjana erityisesti näin joulunaikaan. Lahja on arvostettu vaihtoehto annettavaksi niille läheisille, joilla tuntuu jo olevan kaikkea. Se on myös ekologinen vaihtoehto joulun runsauteen.

Itselleni eettisen lahjan antamiseen ja saamiseen on aina sisältynyt viesti siitä, että lahjan saaja on tärkeä ja erityinen ihminen, jonka kanssa ajatukset ja arvot ovat yhtenevät. Eettisestä lahjasta on sydämen iloa ystävälleni ja minulle – ja ennen kaikkea siitä on todellista apua lapselle, joka varsinaisen lahjan vastaanottaa.

UNICEF-lahja on siitä ainutlaatuinen, että lahjoititpa sitten jalkapallon, rokotuspaketin, moskiittoverkon tai vesipumpun, UNICEF toimittaa juuri tämän tuotteen sinne, missä sitä kaikkein eniten tarvitaan.


Issata Sow ja hänen nelikuinen tyttärensä Davida Batu saivat levätä rauhassa moskiittoverkon alla syyskuussa Sierra Leonen pääkaupungissa Freetownissa. Kuva: © UNICEF/SLRA2013-0288/Olivier Asselin

Tänä vuonna lahjasi saattaa mennä esimerkiksi Filippiineille, missä yli viisi miljoonaa lasta kärsii taifuunin aiheuttamien tuhojen vuoksi. He tarvitsevat puhdasta vettä, ruokaa, lääkkeitä ja koulutarvikkeita pysyäkseen hengissä ja päästäkseen kiinni normaaliin elämään.

Tai lahjasi saattaa päätyä Syyrian sodan jalkoihin jääneille lapsille, jotka ovat hengenvaarassa talven tullen. UNICEF toimittaa yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa Syyriaan ja sen lähialueille hätäaputarvikkeita, jotta lapset pysyisivät terveinä. Talvivaatteiden lisäksi syyrialaislapset tarvitsevat muun muassa huopia ja hygieniatarvikkeita.

UNICEF-lahja tuo jouluun tunteen siitä, että olet antanut jollekin lapselle maailman tärkeimmän lahjan. Että jossain päin maailmaa pieni lapsi käy illalla sisaruksineen nukkumaan lahjoittamasi moskiittoverkon alle ja heillä on turvallinen olo. He ovat oppineet, että moskiittoverkko suojaa malariaa levittäviä hyttysiltä. He voivat nyt nukkua yönsä rauhassa, niin kuin lapsen kuuluukin voida. Ja sinä ja ystäväsi koette aidon joulutunnelman.

Unicef-lahjan voi ostaa osoitteesta www.uniceflahja.fi sekä UNICEFin paikallisryhmien myyntipisteissä ympäri Suomea. Lahjavaihtoehtoja on kaikkiaan 23, viiden euron jalkapallosta 392 euron vesipumppuun. Myös yritykset voivat lahjoittaa tärkeille asiakkailleen ja sidosryhmilleen lahjan, joka ei ole turhake. Kun yritys tekee lahjoituksen kauttamme, apua tarvitseva lapsi tai perhe saa lahjan, jonka arvoa ei mitata rahassa. Lisätietoja osoitteessa www.unicef.fi/fiksulahja .

Kirjoittaja Marja-Riitta Ketola on Suomen UNICEF ry:n pääsihteeri.

Takaisin ylös