Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Kannattaako kokkikilpailuihin osallistua?

Nils-Gustav Höglund | 13.12.2011
Kaikki eivät vielä tiedä, että Suomella on paitsi urheilun maajoukkueita myös kokkimaajoukkue - Kokkileijonat, kuten innokkaista nuorista taitajista koostuvaa tiimiä on alettu nimittää.


K-ruokakaupat Pirkka-tuotteineen ja Kespro Menu-tuotteineen ovat aloittaneet yhteistyön Suomen Kokkimaajoukkueen kanssa. K-ruokakaupat ovat jo vuosia olleet rakentamassa suomalaista ruokaosaamista sekä ruokakulttuuria ja yhteistyö Suomen Kokkimaajoukkueen kanssa tarjoaa siihen uudenlaisia mahdollisuuksia.

 

Suomalaisten kasvava kiinnostus kokkaamiseen heijastuu myös mielenkiintona kokkimaajoukkuetta kohtaan. Seuraavat Kokkien olympialaiset ovat lokakuussa 2012 Saksassa, Erfurtissa.

Varsinaisesti Suomen tähtäin on seuraavissa olympialaisissa vuonna 2016. Siihen mennessä nuori joukkueemme on hionut taitonsa voittoon ja viemään Suomen gastronomian maailmankartalle.

Tähän saakka Suomi on joutunut seuraamaan sivusta, kun pohjoismaiset naapurimme ovat toistuvasti voittaneet kultaa ja kunniaa erilaisissa kokkien kilpailuissa. Naapurimaiden esimerkki osoittaa, että juuri kokkikilpailut voivat olla kannustin menestykseen, kunhan edellytykset ovat kohdallaan.

Suomella on perinteitä kokkien olympialaisista viideltä vuosikymmeneltä. Monet tunnetut nimet, kuten Aki Wahlman, Antti Vahtera, Markus Aremo ja Pekka Terävä, ovat uransa alkuvaiheissa edustaneet Suomea näissä tilaisuuksissa. Kokkikilpailuihin on kannattanut osallistua.

Nykyisen kokkimaajoukkueen taustavoimina ovat Suomen keittiömestarit ry ja Nordik Holding OÜ. Ne pyrkivät järjestämään joukkueen toimintamahdollisuudet kuntoon niin, että kokit pääsevät harjoittelemaan taloudellisista huolista vapaina.

Kokkimaajoukkueen jäsenet harjoittelevat ahkerasti useimmiten oman työnsä ohella. Kilpailumenestyksen eteen tehdään paljon työtä. Fyysisen ja psyykkisen kunnon on oltava kohdallaan, sillä kilpailuissa tehdään työtä puolitoista vuorokautta tauotta.

Voittoon tarvitaan muutakin kuin maittavia ja näyttäviä annoksia. Suomalainen uniikki muotoilu tulee näkymään kilpailuissa kokkien juhlapöydässä. Kokkimaajoukkueen tärkeänä tehtävänä on toimia koko ruokamaa-Suomen suurlähettiläinä muuallakin kuin kilpailuissa. 

Tässä tulee vastuullisuus mukaan kuvaan. Nuoret kokit eivät pääse taidokkaita annoksia loihtiessaan unohtamaan ihmisten arkea. Sääntöjensä mukaan joukkue nimittäin inspiroi Suomen kansaa jakamalla innostavia ja yksinkertaisia ruoanlaittoa koskevia tietoja, reseptejä, vinkkejä ja neuvoja. Tässä tehtävässä yhteistyö Pirkka-tuotteiden ja Kespron kanssa on ensiarvoisen tärkeää.

Suomen uusi gastronominen keskus on Raaseporissa. Kaupunki on tarjonnut joukkueelle muun muassa harjoittelutilat ja näkyvyyttä erilaisissa tilaisuuksissa. Kokkimaajoukkue on saanut suojelijakseen presidentti Martti Ahtisaaren, joka on ollut joukkueen vieraana.

 

Kirjoittaja Nils-Gustav "Nile" Höglund on Culinary Team of Finlandin projektinjohtaja.

Takaisin ylös