Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Asu mukavammin, säästä rahaa ja huolehdi ympäristöstä!

Sami Aalto | 16.09.2011
Kymmenen ihan tavallista suomalaista keskustelee ilmastonmuutoksesta. Seitsemän heistä on sitä mieltä, että olisi valmis tinkimään omasta kulutuksestaan hillitäkseen ilmaston lämpenemistä. Muutama väittää vastaan, ettei yksittäisen ihmisen teoilla ole merkitystä, mutta kuusi on sitä mieltä, että meidän jokaisen pienistäkin teoista tulee suuria, kun kaikki niitä tekevät. Puolet ryhmästä onkin jo muuttanut käyttäytymistään ja kulutustaan.


K-rauta-kauppias Sami Aalto.

Aika harva tietää, että suomalaisen hiilijalanjäljestä yli 30 % kertyy asumisesta. Tämä on enemmän kuin esimerkiksi liikenteen päästöt. Suomen talvessa toki asuntoja pitää lämmittää. Asumisen energiankulutuksesta meneekin suurin osa asunnon ja käyttöveden lämmittämiseen ja ilmanvaihtoon.

Asumisen energiankulutuksen pienentämiselle on asetettu kovat tavoitteet. Tällä vuosikymmenellä asumisen energiankulutuksesta pitäisi nipistää pois lähes kolmannes, ja vuoteen 2050 mennessä kuluttaisimme enää 25 % nykytasosta.

Energiatehokasta uudisrakentamista ohjataan rakennusmääräyksillä. Vanhoihin taloihin kohdistuvina toimina on jo korotettu energiaveroja ja myönnetty korjauksiin energia-avustuksia. Mitä keinoja valtiovalta vielä tulevaisuudessa käyttää, jää nähtäväksi. Ainakin vaikuttaa epätodennäköiseltä, että energian hinta tulevaisuudessa laskisi.

Uusi passiivitalo ei paljoa kuluta, mutta vanhat pientalot ovatkin sitten aikamoisia energiasyöppöjä. Korjauspotentiaali on huomattava, sillä Suomessa on lähes miljoona ennen vuotta 1990 rakennettua pientaloa. Toki jokainen talo on yksilö, mutta suurimmassa osassa on energiankulutuksessa paljon parannettavaa.

Vaihtamalla sähkö- tai öljylämmitys maalämpöön voidaan lähes puolittaa lämmityskulut. Aurinkokeräimillä voidaan lämmittää käyttövettä jopa puoli vuotta Suomessakin.

Lisäeristämisen ja uusien ikkunoiden energiankulutusta pienentävä vaikutus on kolmekymmentä prosenttia, lämmöntalteenotolla varustetun ilmanvaihtokoneen viitisentoista ja ilmalämpöpumpun noin kaksikymmentäviisi. Kun kulutus pienenee, myös euroja säästyy samassa suhteessa eli investointi oikeasti kannattaa.

Sen lisäksi että asumisen energiankulutusta hillitsemällä voidaan säästää selvää rahaa ja pelastaa ympäristö, parannetaan korjaustoimilla huomattavasti vanhan talon asumismukavuutta. Korjausinvestointi myös nostaa aina talon arvoa ja helpottaa talon myyntiä.

Meiltä K-raudasta saat kotiisi energiakartoituksen ja lämpökamerakuvauksen, joista selviää, mitä omassa talossa kannattaisi ensimmäisenä tehdä. K-raudoissa on tarjolla kaikki energiasaneerauksen tuotteet ikkunatiivisteistä maalämpöön, ja suurimman osan saa myös asennettuna. Unohda sinäkin villasukat ja tule K-rautaan keskustelemaan, miten sinunkin talosi energiatehokkuutta voitaisiin parantaa.

 

Kirjoittaja on K-rauta-kauppias Raisiosta (www.k-rauta.fi).

Takaisin ylös