Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

SPR, Varpu Salmenrinne: Köyhyys lapsena jättää jäljen

16.12.2022

Lapsuudessani meillä oli kerran viikossa puuropäivä. Lama oli kurjimmillaan ja puuro oli keino säästää. Koulussa meille jaettiin puolitetut pyyhekumit. Perheeni selvisi lamasta vähin vahingoin, sillä vanhempani säilyttivät työpaikkansa. Silti puuropäivä, puolitettu pyyhekumi ja aistimani aikuisten huoli ovat jääneet mieleeni voimakkaina kokemuksina lama-ajasta. 

Muistot nousivat jälleen pintaan tänä syksynä, kun inflaatio jatkoi laukkaansa. Eniten tilanne koettelee niitä, joilla on muutenkin tiukkaa. Vähävaraisissa perheissä asuvien lasten määrä on kasvanut hintojen noustessa 30 000:lla. Kaikkiaan 129 000 lasta elää päivittäin minimibudjetilla.

Vähävaraisissa perheissä on yhä useammin puutetta riittävästä ruuasta, vaatteista ja asumisesta – arjen perusasioista. 

Ratkaisut ovat olemassa 

Köyhyydellä on lapsiin monia vaikutuksia.  Jatkuva huoli toimeentulosta voi heikentää lapsen vanhemmiltaan saamaa huolenpitoa. Pitkittyessään köyhyys eristää kavereista, sillä tavaroiden vertailu sekä harrastukset kuuluvat lasten ja nuorten elämään. Ulkopuolisuus altistaa häpeälle, yksinäisyydelle ja kiusaamiselle. 

Nykyinen lapsiperheköyhyys on alkuaan jäänne siitä lapsuusvuosieni lamasta, jolloin leikattiin paitsi pyyhekumeja, myös lapsiperheiden saamia etuuksia. Jotta perheet saisivat arkeensa riittävän tuen, tarvitaan rakenteellisia muutoksia: riittävää perusturvaa, panostusta perheiden palveluihin ja apua oikeiden palvelujen löytämiseen. Näihin muutoksiin tarvitaan poliittista päätöksentekoa. 

Lapsuuden joulumuistot syntyvät nyt 

Eriarvoisuuden kokemukset korostuvat erityisesti jouluna. Siksi Punaisen Ristin ja MLL:n yhteinen Hyvä Joulumieli -kampanja ilahduttaa kotimaan vähävaraisia lapsiperheitä ruokalahjakorteilla juuri joulun alla. K-ruokakaupat ovat mukana keräyksen tärkeänä kumppanina.

Vaikka ruokalahjakortti tarjoaa vain hetkellistä helpotusta perheen arkeen, sen merkitys on ollut saajalleen aina rahallista arvoaan suurempi. Ruokalahjakortti tuo kotiin paitsi jouluaterian, myös lämpimän viestin: perheestänne välitetään. 

Varpu Salmenrinne 
Sosiaalitoiminnan suunnittelija
Suomen Punainen Risti

Hyvä Joulumieli on Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton yhdessä Ylen kanssa järjestämä keräys kotimaan vähävaraisten lapsiperheiden hyväksi. Keräyksen turvin jaetaan tänä vuonna 21 000 kappaletta 70 euron ruokalahjakortteja.

Takaisin ylös