Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Rinki, Juha-Heikki Tanskanen: Pakkausten lajittelu on arjen helppo ekoteko

30.03.2022

Hiljattain julkaistusta hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) raportista välittyy karu kuva ilmastonmuutoksesta. Lämpenemisen haitallisia vaikutuksia ei voida enää estää. Tämä tarkoittaa, että haittojen minimointi päästöjä vähentämällä ja muutoksiin sopeutumalla on kriittisen tärkeää meille jokaiselle.

Vaikka oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi suurimmat vaikutukset syntyvät esimerkiksi liikkumisesta, syömisestä ja asumisesta, ei lajittelun merkitystä kannata väheksyä: ilmastonmuutoksen vastaisten toimien osalta jokainen teko on merkityksellinen. Jokainen kierrätetty lasipurkki vähentää päästöjä puolella purkin painosta. Lajittelu on konkreettinen ekoteko, joka alkaa yksilöistä ja jonka vaikuttavuus kasvaa jokaisen uuden lajittelijan myötä.

Teimme Ringillä helmikuussa 2022 kuluttajatutkimuksen, jonka mukaan 95 prosenttia suomalaisista ymmärtää lajittelun tärkeyden osana kestävää kuluttamista. Ymmärrys näkyy myös tekoina. Merkittävä enemmistö (82 %) kertoo lajittelevansa suurimman osan jätteistään ja kaksi kolmasosaa kertoo lajittelevansa jo lähes kaiken.

Rinki_KVK1_1400x1000px.jpg

Lajitteluinnon kasvu näkyy konkreettisesti ympäri Suomea sijaitsevilla Rinki-ekopisteillä. Esimerkiksi kartongin keräysmäärät ovat kasvaneet vuodessa noin 10 000 tonnista 30 000 tonniin vuositasolla. Rohkaisevaa on, että kyselyn mukaan suomalaisista yli puolet (51 %) aikoo edelleen lisätä pakkausten lajittelua. Suunta on hyvä ja haluamme saada mahdollisimman monen suomalaisen ottamaan lajittelun osaksi arkeaan.

Ringin tavoitteena on tehdä pakkausjätteen lajittelusta mahdollisimman helppoa kuluttajille. Tässä yhteistyö kauppojen kanssa on tärkeää. Kun ekopisteet pystytään sijoittamaan kauppojen pihoille, kierrätyksen voi hoitaa helposti ostosten yhteydessä. Kauppa on nykyään paljon muutakin kuin kauppa, kuten Keskon viestintäjohtaja Karoliina Partanen kirjoittaa Pirkka-lehdessä. Arki helpottuu, kun palvelut ovat yhdessä koossa.

Tänä keväänä Ringin viestintäkampanja vie suomalaiset rentoon lajittelukouluun, jonka tunneilla opitaan joka kodin lajitteluvinkit ja kerrataan, miksi pakkausten lajittelu on tärkeää. Hyppää sinäkin hetkeksi takaisin koulun penkille, päivitä tietosi ja testaa oletko kierrätyksen maisteri. Yhdessä olemme enemmän – myös kierrätyksessä.

 

Juha-Heikki Tanskanen

Toimitusjohtaja

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Takaisin ylös