Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Benecol, Ingmar Wester: Investoidaan sydämeemme - Maailman sydänpäivä 29.9.

29.09.2022

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on vahvasti esillä niin mediassa kuin ihmisten puheissa, mutta sydänterveys ei tunnu kiinnostavan. Miksi näin? Sydämen hyvinvointi on kuitenkin olennainen asia, kun mietitään ihmisen terveyttä. Sydän- ja verisuonitaudit ovat edelleen yleisin kuolinsyy Suomessa ja aiheuttavat vajaan puolet työikäisten kuolemista. Riskitekijöitä löytyy myös nuorilta. Lähes 60 prosentilla 30 vuotta täyttäneistä on kohonnut veren kolesterolipitoisuus, mikä on sydän- ja verisuonitautien keskeinen riskitekijä. Jos jo nuorena panostaa sydämen hyvinvointiin, on parempi mahdollisuus päästä nauttimaan terveistä päivistä myös vanhempana.

Mitä sitten pitäisi tehdä sydämensä hyvinvoinnin eteen. Elintavat ja erityisesti ruokavalio ovat keskeisessä roolissa. Sydänystävällinen ruokavalio ei tarkoita rasvatonta ja mautonta ruokaa, kuten usein virheellisesti luullaan. Kolesteroliarvojen kannalta oleellisin asia ruokavaliossa on rasvan laatu. Kovaa rasvaa eli tyydyttyneitä rasvahappoja vähemmäksi ja tilalle kasviöljyjä, kasvirasvalevitteitä, kalaa ja pähkinöitä. Myös kuidusta on hyötyä, erityisesti kauran ja ohran sisältämästä liukoisesta beetaglukaanista.

Terveellisen ruokavalion ohella kasvistanolit ja -sterolit ovat helppo keino kolesterolin alentamiseen. Yksi pitkän urani merkkipaalu on ollut kolesterolitutkijoiden kanssa kehitetty kasvistanoliesteri, joka vähentää kolesterolin imeytymistä ohutsuolesta ja alentaa sitä kautta veren kolesteroliarvoja. Ensimmäinen kasvistanoliesteriä sisältävä tuote, kasviöljypohjainen margariini tuli markkinoille vuonna 1995. Nyt Benecol-tuotteita myydään 18 maassa ja tuotevalikoima on laajentunut. Uusin tulokas tuoteperheeseen ovat Raisiossa valmistettavat kasvipohjaiset Benecol OAT -kaurashotit ja kauragurtit.

Sydämeen investointi kannattaa. Ensimmäinen askel voi olla omien kolesteroliarvojensa selvittäminen. Sydänystävällisestä ruokavaliosta on joka tapauksessa hyötyä koko keholle ja meille kaikille.


Ingmar Wester
Tutkimusjohtaja, Ravintoraisio Oy

Takaisin ylös