Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Niklas Keski-Kasari: Vastuullisen tuotannon merkitys kasvaa maitohyllyllä

04.11.2021

Eläinten hyvinvointi ja vastuullisuus on yksi jatkuvasti kasvavista kiinnostuksen kohteista, myös ruokakaupassa. Se ei ole ihme, sillä ruoka on yksi helpoista tavoista tehdä hyviä valintoja. Meille Juustoportilla aihe on myös tärkeä. Jo vuosia sitten asetimme yhdessä tuottajiemme kanssa tavoitteeksemme maidon, joka on mahdollisimman hyvä ja eettinen. Tästä ajatuksesta syntyi vuonna 2015 Vapaan lehmän tuoteperhe, joka on nopeuttanut vastuullisuuden kehittymistä maitohyllyssä.

Kaikki hyvä ei kuitenkaan synny yhdessä yössä. Alussa hyvinvointi perustui mm. eläinten vapaaseen liikkumiseen pihatossa ja terveydenhuoltojärjestelmään kuulumiseen. Mutta jo pari vuotta myöhemmin otimme käyttöön eläinten hyvinvoinnin mittausmenetelmän Welfare Qualityn (WQ). Kansainvälisesti käytössä olevan menetelmän ovat kehittäneet yhteistyössä kymmenet eurooppalaiset ja eteläamerikkalaiset instituutit ja yliopistot. Tässä menetelmässä hyvinvoinnin arviointi koostuu noin kolmestakymmenestä eläinlajikohtaisesta mittarista, joilla hyvinvointia mitataan ensisijaisesti eläimestä itsestään. Kaikkien tilojen auditoimisen myötä Juustoportista tuli Euroopan ensimmäinen sertifioitu hyvinvointimeijeri. Kehitys ei suinkaan päättynyt tähän, vaan Vapaan lehmän maidosta tuli vuodesta 2019 alkaen hiilineutraalia. Lehmät pääsevät halutessaan myös laiduntamaan aiemman ympärivuotisen ulkoilun lisäksi.

Aito vastuullisuus on kokonaisvaltaista välittämistä siitä, että yritys toimii oikein ja tekee parempia valintoja. Se on myös sitä, että yritys valitsee vastuullisuuden myös silloin, kun se aiheuttaa kustannuksia. Me Juustoportilla olemme valintamme tehneet ja haluamme olla vastuullisia vuoden jokainen päivä. Nyt tehdyt toimet ovat osia tulevan rakentamisessa ja mahdollisuuksia kehittymiseen. Haluamme tehdä valitsemisen helpoksi: ostaessasi Vapaan lehmän tuotteen tiedät, että monenlaisia vastuullisuustekoja on tehty puolestasi.

Vastuullisuus ja tie eläinten hyvinvointiin on ennen kaikkea yhteinen matka. Sen takia on mielestämme erityisen hienoa, että K-ryhmä on osana tätä, tuoden Vapaan lehmän maitotuotteita laajasti kuluttajien saataville. Vastuullisessa kaupassa kuluttajien on helppo tehdä itselle sopivia hyviä valintoja ja olla matkassa parempaan huomiseen. Pienillä valinnoilla tehdään iso muutos.

Katso video Juustoportin Vapaan lehmän maidosta.

Niklas Keski-Kasari

Johtaja

Juustoportti

Takaisin ylös