Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Mari Blek-Vehkaluoto: Maailman sydänpäivänä tasaillaan paineita

29.09.2021

Kansainvälistä Maailman sydänpäivää vietetään vuosittain syyskuun 29. päivänä. Vuonna 2021 päivän teemana Suomessa on verenpaine. Mitäpä jos viikon viimeinen puristus tarkoittaisikin työrypistyksen sijasta verenpainemansetin puristusta olkavarressa? Mittaa verenpaineesi säännöllisesti, vaikka aina perjantaisin!

Viikon viimeinen puristus

Verenpaineen kohoaminen iän myötä on hyvin tavallista, ainakin meillä suomalaisilla. Lähes kahden miljoonan suomalaisen verenpaine on kohonnut, kun taas ihanteellinen verenpaine on vain joka viidennellä. Tärkeää on, että kohonnutta verenpainetta ei jäädä vain seurailemaan.

Mitkä tekijät vaikuttavat verenpaineeseen?

Verenpaineeseen vaikuttavat sekä perinnölliset tekijät että elintavat, joista keskeisimmät ovat suola, ylipaino, alkoholi, liikunta ja stressi. Omia elintapojaan kannattaa tarkastella viimeistään, kun verenpaine ylittää ihanteelliset lukemat eli 120/80 mmHg. Verenpaineelle suotuisat elintavat on hoidon perusta, mutta on tavallista, että lisäksi tarvitaan lääkitystä. Mitä aikaisemmin kohonnut verenpaine huomataan ja se hoidetaan kuntoon, sen paremmin sen aiheuttamia vakavia haittoja pystytään ehkäisemään.

Mittaa niin tiedät

Verenpaineen kohoaminen ei yleensä aiheuta oireita. Verenpainetaso selviää siis vain mittaamalla.  Onneksi verenpaineen mittaus on tänä päivänä helppoa, koska sen voi tehdä kotona kaikessa rauhassa. Kotimittaus on paitsi helppoa, se on oikein tehtynä myös luotettavampaa kuin lääkärin tai hoitajan vastaanotolla tehtävä mittaus. Tarkista ensin kuitenkin, että sekä mittari että mittaustekniikka ovat kunnossa. 

Jos verenpaineesi on ihanteellinen, yksittäinen mittaus silloin tällöin riittää. Mutta jos verenpaine ylittää kohonneen verenpaineen rajan eli se on kotimittauksissa 135/85 mmHg tai enemmän, mittaa verenpaine aamuin illoin muutaman päivän ajan. Näiden mittaustulosten keskiarvosta saat selville todellisen verenpainetason.

Katso video ja lue lisää kohonneesta verenpaineesta. Katso myös video, kuinka mitata verenpaine kotona

Mari Blek-Vehkaluoto
Kehittämispäällikkö
Suomen Sydänliitto ry

Takaisin ylös