Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Lea Rankinen: Kurkistus kahvikupilliseen – Kahvihetki kokoaa kahvinystävät yhteen koko arvoketjun varrelta

01.10.2021

Tiesitkö, että me suomalaiset olemme maailmanmestareita, mitä kahvin kulutukseen tulee? Rakastamme laadukkaita vaaleapaahtoisia kahveja ja erityisesti aamukahvi on meille niin tärkeä asia, että moni on valmis luopumaan esimerkiksi netin selailusta, suihkusta tai hampaiden pesusta saadakseen kahvia heti aamusta. Hyvä aamukahvi käynnistää onnistuneen päivän!

Minulle kahvihetkestä merkityksellisen tekee se, että saan työskennellä kahvin parissa, sillä kyseessä on yksi kiinnostavimmista tuotteista vastuullisuuden näkökulmasta. Kupilliseen kahvia tiivistyy paljon tunnetta ja yhteistyötä, jossa voi maistaa niin viljelijöiden arvokkaan työn alkuperämaassa, Pauligin maistotiimin kädenjäljen kuin kotona kahvia valmistavan henkilön taidokkuuden. Jokaisen yksittäisen kahvipavun eteen on siis tehty paljon töitä niin alkuperämaassa kuin täällä Suomessakin. Hyvä kahvi tulee vastuulliseksi varmennetuista lähteistä – ja ansaitsee tulla nautituksi viimeiseen pisaraan asti.

Tänä päivänä ilmastoasiat ovat kaikkien huulilla ja hyvä niin, sillä kyse on todella tärkeästä asiasta. Siksi meillä Pauligilla on tieteeseen perustuvat kunnianhimoiset ilmastotavoitteet. Haluamme toimia kestävästi, hillitä ilmastonmuutosta ja kunnioittaa luonnon monimuotoisuutta. Tähtäimessämme on vähentää vuoteen 2030 mennessä omien toimintojemme kasvihuonekaasupäästöjä 80 % ja arvoketjumme päästöjä 50 %.Kahvituotannon hiilijalanjäljestä suurin osa muodostuu kahvipapujen viljelystä alkuperämaissa ja siksi etsimme yhdessä kumppaneidemme kanssa keinoja vähentää päästöjä kahvin viljelyssä. Lisäksi tuemme kumppanuushankkeidemme kautta kahvinviljelijöitä sopeutumaan ilmastonmuutokseen ja erityisesti ilmaston lämpenemiseen. Työ on konkreettista ja keskittyy sadon turvaamiseen ja toiminnan jatkuvuuden varmistamiseen. Tiloille istutetaan esimerkiksi uusia kahvipuita ja varjopuita. Kahvipuiden säännöllinen uusiminen parantaa tilan tuottavuutta ja varjopuilla on tärkeä rooli luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä. Ne parantavat maaperän laatua sekä hillitsevät eroosiota ja veden haihtumista viljelmiltä. Varjopuut toimivat myös hiilinieluina ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Olemme käynnistäneet tänään kansainvälisenä kahvipäivänä yhteistyössä K-ruokakauppojen kanssa keräilykampanjan, jonka kautta voit tukea kestävää ja kannattavaa kahvinviljelyä. Minusta on hienoa, että voimme yhdessä torjua ilmastonmuutosta ja varmistaa kahvintuotannon jatkuvuuden.

Kampanjaan osallistumisen lisäksi vastuullisuustekoja voi ja kannattaa tehdä myös kotikeittiössä. Kahvintuotannossa toiseksi suurin ilmastovaikutus syntyy nimittäin kahvia keittäessä ja nauttiessa ja kahvihävikki muodostaa noin 13 % kotitalouksien vuosittaisesta ruokahävikistä. Suomalainen kahvinjuoja heittää siis pois lähes 2,5 litraa kahvia vuodessa. Tässä on mielestäni paikalla muutos ja haastan kaikki kahvinjuojat mukaan vähentämään hävikkiä ja hyödyntämään ilmastoystävälliset kahvinvalmistusvinkit.  

Me Pauligilla olemme työskennelleet kahvin parissa jo vuodesta 1876. Teemme kaikkemme, jotta kahvi olisi elinkeino ja nautinto myös tulevaisuudessa. Hankimme kahvipavut vastuulliseksi varmennetuista lähteistä ja paahdamme suomalaisten suosikkikahvit hiilineutraaleissa paahtimoissa, panostamme myös pakkauskehitykseen ja kiertotaloutta edistäviin hankkeisiin, kierrätämme esimerkiksi yhteistyökumppanimme kautta kahvijätteet uusiksi ainesosiksi kosmetiikkateollisuuteen ja funktionaalisia elintarvikkeita varten. Näin toimien pyrimme siihen, että kahvihetket jatkuvat myös tuleville sukupolville ja että niistä jää myös hyvä jälkimaku.

Maistuvaa arkea!

Lea Rankinen
Vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja
Paulig

Ilmastoystävälliset kahvin valmistusvinkit: 

 1. Vältä hävikkiä: valmista kahvia vain sen verran kuin on juojia. Jos valmistat kerralla enemmän kahvia, kaada kahvi termoskannuun. Kahvi säilyy termarissa tuoreena puolisen tuntia. Ylijääneen kahvin voi myös pakastaa kahvijääpaloiksi, jotka sopivat kuuman kahvijuoman viilentämiseen tai nautittavaksi sellaisenaan esim. maidon kanssa. Kahvia voi lisäksi käyttää useissa erilaisissa kastikkeissa, dipeissä ja leivonnassa.  
   
 2. Säästä sähkössä: Pidä kahvinkeitin päällä vain kahvin valmistuksen ajan. Älä seisota kahvia pannulla. 
   
 3. Kierrätä kahvinpurut: kompostoi kahvipurut tai lajittele ne biojätteeseen – jos sinulla on omalla pihalla ruusupensas, voit viedä porot myös sen juurelle. Talvella kahvinpuruja voi käyttää hiekoitteena. Kahvinpurut soveltuvat myös kauneudenhoitoon, niitä voi käyttää esimerkiksi ihon kuorintaan. 
   
 4. Kahvikupin ja pannun peseminen: pese kahvikupit ja pannu tiskikoneessa, suosi täysiä koneellisia. 
   
 5. Kahvipaketista on moneksi: Kahvilaminaatti on kestävää askartelumateriaalia ja siitä voi askarrella arjen käyttöesineitä kuten kauppakasseja, leipäkoreja, koruja tai muita koriste-esineitä. Jos et hyödynnä pakettia askartelussa, lajittele tyhjä kahvipakkaus muovinkeräykseen.  
Takaisin ylös