Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Kansainvälisen kuurojen viikon tervehdys

Salla Fagerström | 20.09.2021

Päivittäistavarakaupan pitäminen ei ole umpimielisen henkilön hommaa, sillä kassan kautta voi kulkea kaikkia maailman kansallisuuksia ja kulttuureja. Niinpä kauppias tulee todennäköisesti jossain vaiheessa uraansa kohtaamaan viittomakielisiä kuurojakin.

Yksi kuuro ei ehkä erotu asiakasmassasta, mutta kahden tai useamman kuuron kauppareissun kyllä huomaa. He viittovat toisilleen reippaasti, katsovat ihmisiä silmiin ja ovat epäsuomalaisen ilmeikkäitä. Ilmeet ja katsekontakti ovat kuurojen yhteinen ominaisuus, joka ylittää valtioiden ja kansakuntien rajat. Kuurot voivat uppoutua pitkäksikin aikaa vilkkaaseen keskusteluun perunalaarin tai leipähyllyn äärellä. Toisin kuin voisi kuvitella, he eivät keskustele perunalajikkeista tai paahtoleipien makuvivahteista, vaan urheilusta, kulttuurista, taiteesta ja yhteisten tuttaviensa edesottamuksista. Ja niitä tuttavia löytyy kaikkialta Australiasta Amerikkaan ja Ruotsista Raja-Jooseppiin.

Siinä missä kuuleville kuuron kohtaaminen on usein erikoistilanne, kuurolle kuulevan kohtaaminen on varsin arkipäiväinen asia. Viittomakieltä käyttävä peruskuuro tietää kokemuksesta, miten kuulevien kanssa toimitaan. Kuuroille itselleen kuurous ei tunnu vammalta, varsinkaan silloin, kun kuurot ovat toistensa kanssa tekemisissä. Vammojen merkitys korostuu, kun joutuu näkemään vaivaa päästäkseen osalliseksi yhteiskunnasta ja sen palveluista. Kun palvelut ovat saavutettavia, vamma haalistuu taka-alalle.

Mitä kauppias voi tehdä, jotta omasta kaupasta tulisi entistä viihtyisämpi myös kuuroille asiakkaille? Yksi mainio keino on navigoida itsensä suvi.viittomat.net-sivustolle ja opetella sieltä muutama käytännön viittoma: kiitos, hei, näkemiin, hyvää päivää. Nämä saavat hymyn kuuron huulille. Kuuron kanssa voi kommunikoida eleillä eteläeurooppalaiseen tapaan tai kirjoittamalla paperille tai puhelimen tekstiviestikenttään.

Käyhän sinäkin opettelemassa, miten viitotaan ”Hyvää kansainvälistä kuurojen viikkoa”: https://suvi.viittomat.net.

Kirjoittaja Salla Fagerström on Kuurojen Liiton verkkotoimittaja.
Sallan kuvan on ottanut Minna Alavahtola.

Takaisin ylös