Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Jaakko Kaminen: Muovista on myöhäistä luopua, mutta se voidaan uudistaa hyödyntämällä puuselluloosaa

Jaakko Kaminen | 26.05.2021

Muovi on termi, joka viittaa materiaalin ominaisuuksiin ja tarkoittaa, että materiaali on lämmöllä muovattavissa. Muoveja on olemassa monenlaisia eri käyttötarkoituksiin ja se on usein ominaisuuksiltaan ylivoimainen verrattuna muihin materiaaleihin – kevyt, kestävä, läpinäkyvä ja helposti muovattavissa. Muovin käytöstä aiheutuneista ympäristöongelmista huolimatta muovin kysynnän odotetaan ainakin tuplaantuvan vuoteen 2050 mennessä. Kysynnän kasvu on seurausta muun muassa väestönkasvusta ja kaupungistumisesta.

Tyypillisesti muovit valmistetaan öljystä, mutta niiden raaka-aineina voidaan käyttää myös uusiutuvia luonnonvaroja. Siirryttäessä fossiilisista raaka-aineista uusiutuvien raaka-aineiden käyttöön puuta voidaan hyödyntää vastuullisesti. Selluloosa on lisäksi yleisin orgaaninen polymeeri maailmassa. Suomessa kehittämämme Woodly-materiaali on muovi, jonka valmistamisessa käytetään puuselluloosaa. Woodly toimii entiseen tapaan tuotannossa ja tuotteissa, mutta on 100 % hiilineutraali ja vähentää tarvetta fossiilisten raaka-aineiden käytölle. Tavoitteemme on lanseerata useita eri pakkauksia ja tuotteita lähitulevaisuudessa ja auttaa yrityksiä irtautumaan fossiilitaloudesta, pienentämään hiilijalanjälkeä ja tukemaan kiertotaloutta.

Tuotteen ympäristövaikutuksia arvioitaessa on aina huomioitava tuotteen koko elinkaari. Woodlyn elinkaariarviointi on tehty ISO 14040 ja ISO 14044 -standardien mukaisesti ja sen on toteuttanut elinkaariarviointeihin erikoistunut suomalainen konsulttiyritys AFRY. Tutkimus esittää tosiasioihin perustuvan arvion Woodlyn ympäristövaikutuksista ja osoittaa muun muassa, että käyttämämme puuselluloosan ansiosta materiaaliin on varastoitunut ilmakehästä enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin sen valmistuksessa vapautuu. Woodly on siis hiilineutraali materiaali, jonka avulla voidaan pienentää hiilidioksidipäästöjä.

K-ryhmä oli ensimmäinen toimija, joka toi Woodlyn kuluttajien saataville Pirkka ruusubegonian pakkauksissa keväällä 2020 ja tänä kesänä yhteistyö jatkuu. Meille oli todella merkittävä asia saada lanseerata Woodly-materiaalista valmistetut pakkaukset juuri K-ryhmän kanssa. Sillä on ollut positiivinen vaikutus myös muihin meneillään oleviin projekteihimme, kun kauppa toimii suunnannäyttäjänä vastuullisuudessa.

Kuluttajille haluamme tehdä vastuullisuudesta mahdollisimman helppoa tuotteiden laadusta tinkimättä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kuluttaja voisi löytää kaupasta tutut tuotteet entistä ekologisemmin pakattuna ja tunnistaa niissä käytetyn Woodly-materiaalin pakkausmerkinnöistä.

Tutustu tarkemmin Woodlyyn sekä yhtiönä että materiaalina osoitteessa www.woodly.fi

Jaakko Kaminen
Toimitusjohtaja
Woodly Oy

Takaisin ylös