Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Juha-Heikki Tanskanen: Fiksu palauttaa pakkaukset kiertoon – jatkossa entistä helpommin

11.12.2020

Tyhjien pakkausten lajittelu on fiksu ja kannattava ilmastoteko, sillä kierrätykseen päätyvästä materiaalista jalostetaan uusia tuotteita tai pakkauksia. Kodin pakkausjäte päätyy nykyisin entistä paremmin kiertoon. Vuonna 2018 pakkauksista kierrätettiin 70 prosenttia, ja Ringin tuoreeseen kyselytutkimukseen vastanneista 43 prosenttia sanoi, että omassa kotitaloudessa lajitellaan halukkaammin kuin kaksi vuotta sitten. Lajittelusta on tullut yhä useammalle rutiinia ja luonteva osa arkea.

Joulun aikaan pakkausjätettä kertyy normaalia enemmän. Käytetyt pakkaukset kannattaa palauttaa keräykseen hyvissä ajoin ennen joulua tai vaihtoehtoisesti odottaa selkeästi pyhien yli. Näin välttää suurimmat ruuhkat keräyspisteillä ja pisteet säilyvät siisteinä. Taloyhtiöiden ja omakotikiinteistöjen omien jäteastioiden lisäksi kuluttajien käytössä on kartonki- ja lasipakkauksille sekä pienmetallille yli 1850 Rinki-ekopistettä, joista yli 650 pisteessä kerätään myös muovipakkauksia. Tyhjät pakkaukset voi palauttaa kiertoon mutkattomasti päivittäisostosten tekemisen yhteydessä. 408 Rinki-ekopistettä sijaitsee K-ruokakauppojen yhteydessä. 

Rinki ekopiste

Pakkauskeräys paranee entisestään

Lähitulevaisuudessa suomalaisten lajittelumahdollisuudet paranevat entisestään, kun suurella osalla pakkausten keräysastia sijaitsee entistä lähempänä kotia. Marraskuun lopulla Suomen hallitus pääsi sopuun uuden jätelain sisällöstä. Lakiuudistus tarkoittaa kotitalouksille entistä parempaa palvelua: pakkausjätteet kerätään jatkossa suoraan kaikilta kiinteistöiltä, joilla asuu vähintään 5 perhettä. Lisäksi kuluttajien lajittelumahdollisuuksia täydentävät valtakunnalliset Rinki-ekopisteet, joiden määrää ehdotetaan pienenennettäväksi nykyisestä, kun keräys kiinteistöillä lisääntyy. Rinki-ekopisteverkko palvelee kuitenkin myös jatkossa, ja usein pisteet sijaitsevat luontevasti kauppojen yhteydessä. Uutta on se, että muutosten myötä muovipakkauksia voi jatkossa palauttaa kaikille Rinki-ekopisteille. 

Lakiesityksen on tarkoitus mennä eduskunnan käsittelyyn vuoden 2021 alkupuolella ja se on tulossa voimaan aikaisintaan kesällä 2021. 

Juha-Heikki Tanskanen
toimitusjohtaja
Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

 

 

Takaisin ylös