Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Pakkausjätteiden lajittelu on ekoteko

Juha-Heikki Tanskanen | 08.10.2019

Jätteiden kierrätys on ympäristön kannalta hyödyllistä ja tärkeää. Valitettavasti talous ei vielä noudata samaa kaavaa. Kierrätettävän materiaalin arvo ei kata keräyksen ja käsittelyn kustannuksia, koska neitseellisiä raaka-aineita saa halvemmalla.Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n kesällä käynnistyneessä kuluttajakampanjassa kannustetaan suomalaisia pakkausten kierrätykseen. Aina on hyvä sää palauttaa pakkauksia Rinki-ekopisteelle!

Tuottajavastuuseen perustuvassa järjestelmässä pakkausten keräämisen ja kierrättämisen kustantavat kaupan ja teollisuuden yritykset. Pakkaustuottajien vastuulla on järjestää kierrätys siinä vaiheessa, kun pakkaus on tehtävänsä hoitanut. Tätä vastuuta hoidetaan hyvässä yhteistyössä jätehuoltoyritysten kanssa.

Suomalaiset ovat hyviä ja tunnollisia pakkausten lajittelijoita. Silti olemme vasta alkutaipaleella kohti materiaalien ja energian kestävää käyttöä. Parannettavaakin siis löytyy ja parantaa pitää. Mitä vähemmän jätettä tuotamme, sitä parempi. Ympäristöministeriö on laatimassa parhaillaan luonnosta uudeksi jätelaiksi, joka tulee voimaan ensi vuoden heinäkuussa. Tavoitteena on, että suomalaiset lajittelevat lähes kaikki kotitalousjätteensä. Lajittelu onnistuu parhaiten, kun löytää siihen juuri itselleen sopivat rutiinit.

Monella kerros- ja rivitaloasujalla on jo pakkausjätteiden keräysastiat oman taloyhtiön jätekatoksessa. Muille ”Vie mennessäs, tuo tullessas” -sanonta sopii pakkausten palauttamiseen hyvin. Rinki-ekopisteiden verkosto kattaa kaikki Suomen taajamat Hangosta Utsjoelle. Kaupan läheisyydessä sijaitsevalle Rinki-ekopisteelle on luontevaa palauttaa pakkaukset muun asioinnin yhteydessä. Näin minimoidaan myös liikkumisesta syntyneet päästöt. Tällä hetkellä Keskon myymälöiden yhteydessä on 413 Rinki-ekopistettä, ja niistä yli puolessa kerätään myös muovipakkauksia.

Pakkausten lajittelu on helppoa, kunhan muistaa kahden kohdan nyrkkisäännön: Jos sinulla on pakkaus ja se on kartonkia, lasia, metallia tai muovia, voit palauttaa sen Rinki-ekopisteelle tai oman kiinteistösi keräysastiaan. Pakkausjätteiden lajittelu on helppo tapa huolehtia ympäristöstä.

rinkiin.fi

Juha-Heikki Tanskanen
toimitusjohtaja
Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Takaisin ylös