Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Harri Puputti: Kiertotaloutta isovanhempiemme tapaan

06.08.2019

Isovanhempiemme aikaan oli normaalia korjata vaatteita, kun ne menivät rikki, samoihin aikoihin vaatteet valmistettiin kestämään ja samaa paitaa saatettiin käyttää vuosikausia. Kun se meni rikki, siitä tehtiin pölyrättejä.

Juuri tästä kiertotaloudessa on kyse. Valmistetaan eettisesti tuotteita, jotka ovat suunniteltu kestämään kulutusta.

Kiertotaloutta tutkivan Ellen MacArthur -säätiön raportin mukaan** tekstiiliteollisuus saastuttaa ympäristöä merkittävästi tuotannon eri vaiheissa, vaatii huomattavia määriä vettä ja tuotantopinta-alaa sekä monissa maissa aiheuttaa negatiivisia sosiaalisia vaikutuksia. Tekstiiliteollisuus aiheuttaa enemmän hiilidioksidipäästöjä ilmastoomme kuin ilma- ja laivaliikenne yhteensä.

Tämä yhdistettynä faktaan, että vaatteita valmistetaan koko ajan enemmän ja niiden käyttöikä lyhenee jatkuvasti, voimme helposti todeta, että yhtälö tuottaa muiden ongelmien lisäksi kasvavissa määrin tekstiilijätettä. Tätä jätettä on nykytekniikalla vielä haasteellista kierrättää kustannustehokkaasti muuten kuin energiaksi, vaikkakin lupaavia teknologioita kehitetään koko ajan.

Nopein tapa edistää kiertotaloutta säätiön raportin mukaan on pidentää tekstiilin elinkaarta eli käyttää sitä mahdollisimman kauan. Kun käytämme tekstiileitä pidempään, synnytämme vähemmän jätettä. Tämän tiesivät jo isovanhempamme, mutta jossain vaiheessa unohdimme sen.

Lindströmillä pidennetään vuokrapalvelussa olevien tekstiilien elinkaarta mm. korjaamalla niitä.

Lindström on valittu joka vuosi Sitran kiinnostavimpien kiertotalousyritysten listalle*** juuri yllämainitun ratkaisun johdosta; me pidennämme tekstiilin elinkaarta. Tarjoamme kaikki tekstiilimme vuokrapalveluna ja pidämme huolen, että ne ovat käytössä mahdollisimman pitkään. Kierrätämme niitä käytön aikana eri käyttötarkoituksiin ja mahdollisuuksien mukaan jopa eri asiakkaiden välillä.

Olemme ylpeitä saadessamme sanoa, että vastaavalla mallilla teemme yhteistyötä myös maailman vastuullisimmaksi kaupan alan yritykseksi valitun K-ryhmän kanssa. K-ryhmä on varmistanut tekstiilien tehokkaan käytön kanssamme useissa eri toiminnoissaan jo vuosien ajan.

 

Harri Puputti

Vice President, Quality

Lindström Oy

 

Lähteet:

**https://www.ellenmacarthurfoundation.org/assets/downloads/A-New-Textiles-Economy_Full-Report_Updated_1-12-17.pdf

*** https://www.sitra.fi/hankkeet/kiertotalouden-kiinnostavimmat/

https://lindstromgroup.com/fi/artikkeli/kiertotalous-tiiviisti-kytkoksissa-liiketoimintaamme/

Takaisin ylös