Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Maaret Alaranta: Ruokalahjakortti tuo moneen kotiin joulumielen

Maaret Alaranta | 22.11.2018

Joulua juhlitaan meillä isommin kuin mitään muuta juhlaa: on paljon lahjoja, koristeita, musiikkia ja ruokaa. ”Herkkua on siinä monenlaista”, lauletaan tutussa joululaulussakin. Aivan jokaiseen ruokapöytään runsaus ei kuitenkaan ulotu.

Suomessa köyhyys koskettaa noin 110 000 lasta. Vaikka taloustilanne on kohentunut, se ei näy lapsiperheiden kohdalla. Viimeisimmän tulonjakotilaston mukaan lapsiperheköyhyys on kääntynyt kasvuun.

Köyhyys näkyy lapsen elämässä vielä aikuisenakin

Hyvän elämän palikat kootaan lapsuudessa. Jatkuva toimeentulon puute arjessa vaikuttaa lapsen elämään ja myöhempään aikuisuuteen. Usein lapsen kaverisuhteet rakentuvat harrastusten kautta ja jos perheellä ei ole varaa harrastuksiin, lapsen sosiaaliset suhteet voivat jäädä vähäisiksi.

Tutkimusten mukaan vähävaraisten perheiden nuorilla on vähemmän läheisiä ystäviä kuin ikätovereillaan. Myös kiusaamisen kokemukset ovat yleisempiä.

Vähävaraisuus on siis muutakin kuin rahan puutetta. Siksi perheille tulisi taata riittävät ja helposti lähestyttävät palvelut arjen tueksi. Turvallisten yhteisöjen, vaikkapa oman naapuruston, rakentamisessa me kaikki voimme olla mukana.

Ruokaa joulupöytään 28 000 perheelle

Hyvää mieltä ja hyvinvointia voi lisätä monella tavalla. Suomen Punaisen Ristin, Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Ylen toteuttama Hyvä Joulumieli -keräys tuo iloa vähävaraisten lapsiperheiden joulupöytään.

Tänä vuonna 28 000 perhettä saa ruokalahjakortin, jolla voi hankkia ainekset jouluateriaan. Toivottu 70 euron lahja tuo monelle perheelle joulun kotiin.

Hyvän joulumielen toivotuksin,

Maaret Alaranta
sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori
Suomen Punainen Risti

K-ryhmä on jälleen tukemassa Hyvä joulumieli -keräystä.

Takaisin ylös