Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Juha-Heikki Tanskanen: Pakkausten uusi elämä

02.10.2018

Yhden jäte on toisen raaka-aine. Lajittelun ja kierrätyksen avulla käytetty pakkaus muuttaa muotoaan jätteestä uudeksi käyttökelpoiseksi tuotteeksi. Suomalaiset ovatkin tottuneita kierrättäjiä, ja lajittelusta on tullut monelle luonteva osa arkipäivää. Yli 60 prosenttia kaikista pakkauksista päätyy kiertoon, eikä kaatopaikalle toimiteta enää lainkaan orgaanista tai biohajoavaa jätettä.

Ringin pakkauskierrätykseen kannustavassa kampanjassa seikkailee viime vuodelta tuttu fiktiivinen hahmo J. Jätevuori. 

Valtakunnalliseen Rinki-ekopisteverkostoon on kätevää palauttaa kotitalouksien käytetyt kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkaukset. Tällä hetkellä Rinki-ekopisteitä on jo 1850, ja niistä noin 550 pisteessä kerätään muovipakkauksia. Lasi-, metalli- ja kartonkipakkausten keräyksellä on Suomessa pitkät perinteet. Muovipakkauksia meillä on kerätty vuodesta 2016, ja muovipakkausten lajittelu on yleistynyt vauhdilla.

Lajittelun on oltava vaivatonta ja helppoa. Tämän vuoksi Rinki-ekopisteet on pyritty sijoittamaan paikkoihin, joissa ihmiset muutenkin liikkuvat. Pisteiden sijoittamisessa on tehty erittäin hyvää yhteistyötä kauppojen kanssa, ja yli 400 K-kaupan liikkeen yhteydessä on jo Rinki-ekopiste. Näin myös kauppa palvelee asiakkaitaan monipuolisesti.

Pakkausten lajittelu on helppoa, kun muistaa kahden kohdan nyrkkisäännön: jos sinulla on pakkaus ja jos se on lasia, muovia, metallia tai kartonkia, voit palauttaa sen Rinki-ekopisteeseen. Tänä syksynä Ringillä on käynnissä viestintäkampanja, jossa pakkauskierrätyksestä kertomisen lisäksi kannustetaan jokaista pitämään huolta ekopisteiden siisteydestä. Kampanjaan ja esimerkiksi tarkempiin lajitteluohjeisiin voit tutustua osoitteessa rinkiin.fi

Meistä jokainen voi vaikuttaa siihen, minkälaisia pakkauksia ostaa sekä huolehtia siitä, että käytetyt pakkaukset päätyvät takaisin kiertoon. Yhdessä teemme enemmän!

Juha-Heikki Tanskanen
Toimitusjohtaja
Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Takaisin ylös