Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Vastuullinen valinta edesauttaa merien hyvinvointia

Johanna Vepsä | 13.06.2018

Maailman merien päivää juhlitaan joka vuosi 8. kesäkuuta. Suomessa tämä YK:n teemapäivä jää monilta huomaamatta, mutta monessa muussa maassa sitä juhlitaan meriaiheisin festivaalein ja hyväntekeväisyystapahtumin. Meillä MSC:llä jokainen päivä on Maailman merien päivä! Visiomme on, että maailman valtameret olisivat täynnä elämää ja merenelävien tuotanto turvattu nykyiselle ja tuleville sukupolville.

Miksi merien suojelu sitten on niin tärkeää? Meret ovat välttämättömiä elämälle maan päällä. Ne peittävät yli 70% planeettamme pinnasta, sääntelevät ilmastoa ja tuottavat happea, jota me tarvitsemme elääksemme. Meret ovat myös koti uskomattomalle määrälle elämää ja kala ja äyriäiset ensisijainen proteiininlähde yli kahdelle miljardille ihmisille. Merenelävät ovat meille viimeinen suuri luonnonvaraisen ruoan lähde. Merten eliöstön hyvinvointi on siis välttämätöntä ihmisten elinkeinojen ja ruokaturvan säilyttämiseksi.

Mikä MSC:n rooli on tässä kaikessa? Marine Stewardship Council on kansainvälinen voittoa tavoittelematon organisaatio, joka tunnistaa ja palkitsee kestävään kalastukseen ja mertensuojeluun liittyviä ponnistuksia. MSC on myös ainoa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n, GSSI:n sekä ISEAL Alliancen tunnustama kansainvälinen sertifiointi- ja ympäristömerkintäohjelma pyydetylle kalalle ja äyriäisille. Myös Maailman luonnonsäätiö WWF pyrkii edistämään kalastusyritysten sertifiointia ja MSC-tuotteiden kysyntää osana laajempaa kuluttajavalistustyötään.

Tavoitteemme on, että tulevaisuuden sukupolvetkin voivat nauttia meren antimista sekä elämää täynnä olevista valtameristä. Sininen MSC-merkki löytyykin ainoastaan luonnonvaraisesta kalasta ja äyriäisistä, jotka ovat peräisin MSC-sertifioiduista kalastusyrityksistä. Teemme yhteistyötä kalastusteollisuuden, tiedeyhteisöjen ja kaupan alan edustajien kanssa edistääksemme kestävää kalastusta ja varmistaaksemme vastuullisesti pyydetyn kalan ja äyriäisten saatavuuden kuluttajille. Kestävällä kalastuksella tarkoitetaan, että kalakannat voivat hyvin ja kalastuksen vaikutukset meriympäristöihin minimoidaan.

Yli 300 kalastusyritystä 35 maassa on saanut MSC-sertifikaatin ja maailmanlaajuisesti yli 27 000 kala- ja äyriäistuotteella on sininen MSC-ympäristömerkki, joten valinnanvaraa vastuullisissa kala- ja äyriäistuotteissa löytyy jo runsaasti. Suomessakin MSC:n jäljitettävyyssertifikaatin haltijoita on jo yli kaksikymmentä ja MSC-merkittyjä tuotteita tarjolla noin 600 – ja määrä kasvaa koko ajan. Tästä on hyvä jatkaa!

Johanna Vepsä

Marketing and Communication

MSC Suomi

Takaisin ylös