Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Inkeri Ruuska, HelsinkiMissio: Arkipäivän yhteisöllisyys vähentää yksinäisyyttä

Inkeri Ruuska | 13.02.2018

Vanhempi herra astuu sisään ja puuskahtaa ensimmäiseksi: Piti tulla tänne hakemaan vähän tätä taaperoenergiaa. Paikka on HelsinkiMission yhteisöllinen olohuone Helsingin Punavuoressa Albertinkadulla, Albertin Olohuone, jossa lapsiperheet ja seniorit kohtaavat. Paikalla on vapaaehtoisia senioreita emäntinä ja isäntinä. Vanhemmat pienten lastensa kanssa tai seniori-ikäiset voivat tulla piipahtamaan ja tapaamaan toisiaan. Pääpaino on mukavassa yhteisessä olemisessa. Tila on sisustettu viihtyisästi, paikka suorastaan houkuttelee seurustelemaan ja leikkimään. Sisään tullut herra istuu sohvalle ja välittömästi syliin on pyrkimässä pieni poika kirjan kanssa. Lukuhetki alkaa ja pikkupojan äiti nauttii kahvista muiden äitien kanssa.

Kuva: HelsinkiMissio / Jani Laukkanen

Moni ihminen, nuori tai varttunut, on yksinäinen. Yksinäisyys kaventaa elämänpiiriä ja on tutkimusten mukaan vaarallista terveydelle. Kohtaamiset arjessa muiden kanssa vähentävät yksinäisyyttä. Meillä on paljon tiloja, jotka toimivat luontaisesti kohtaamispaikkoina. Kirjastot ovat perinteisesti synnyttäneet vahvaa yhteisöllisyyttä. Taidemuseot keräävät ihmiset yhteisen taide-elämyksen äärelle. Elämyksellisyyden lisäksi taiteeseen liittyy vahvaa sosiaalisuutta.

Arjessa kaupat ovat paikkoja, jotka voivat toimia mainiosti yhteisöllisyyden edistäjänä ja yksinäisyyden vähentäjänä. Lahdessa K-kauppias sai idean perustaa kaupan kylkeen yhteisöllisen olohuoneen, Ainon tuvan, joka on auki joka perjantai. Tätäkin olohuonetta pyörittävät paikalliset vapaaehtoiset ja kauppias tarjoaa pullakahvit. Moni alueen asukas on löytänyt sieltä juttuseuraa ja iloa arkeen. Ilmiö on lähtenyt leviämään, Espoon Iivisniemeen on syntynyt Kaken kahvila, jossa paikallinen K-kauppias tarjoaa perjantaisin yksinäisille vanhuksille kahvitteluhetken ja mahdollisuuden tulla tapaamaan muita ihmisiä.

Palataan vielä Albertin olohuoneeseen, joka yhdistää sukupolvia. Seniorit kertovat kuinka piristävää on olla pienten ihmisten seurassa ja mieli virkistyy, kun saa leikkiä näiden kanssa tai vain seurata leikkejä. Nuoret vanhemmat ovat kiitollisia leikkiseurasta ja mahdollisuudesta hengähtää hetki, kun muut katsovat lapsen perään. Taaperoenergiaakin hakemaan tullut herra lähtee iloisena kotiin.

#yhteisöllisyys #arjenteot #vähemmänyksinäisyyttä #yhteiskuntavastuu

Inkeri Ruuska
Palvelutoiminnan johtaja
HelsinkiMissio ry

Takaisin ylös