Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Tiina Pessi: Kierrätysmuovikassi on vastuullinen valinta

Tiina Pessi | 24.05.2016

Kestävä kehitys on yksi tämän päivän nousevia trendejä ja siitä puhutaan paljon.

Kestävä kehitys on myös meillä Amerplastilla yksi neljästä arvostamme: Kestävä kehitys, Yhteistyö, Sitoutuminen ja Aloitteellisuus. Korostamme kestävää kehitystä kaikessa toiminnassamme; käytämme vähemmän, käytämme uudelleen ja kierrätämme.

Tärkeä osa tätä toimintaa on myös ympäristön kannalta kestävien pakkausratkaisujen tarjoaminen markkinoille. Koemme tärkeiksi asioiksi kierrätysmateriaalin käytön, hiilidioksidipäästöjen vähentämisen sekä ruokahävikin pienentämisen.

Ruokahävikin pienentäminen on ensisijaisen tärkeää, jotta säästämme tärkeitä resursseja sekä vähennämme metaanipäästöjä. Ruokahävikki on yksi aikamme suurimpia globaaleja haasteita. Tähän olemme vastanneet esimerkiksi tuomalla markkinoille pakkausratkaisun, joka pidentää tuoretuotteiden säilyvyyttä.

Amerplastilla on tehty kehitystyötä kierrätysmuovin kanssa jo 1990-luvulta lähtien. Tämä päivänä valmistamme kasseja, joissa on jopa yli 90 % kierrätysmateriaaleja. Meillä on ollut asian puitteissa myös kehitysprojekteja asiakkaidemme kanssa.

Tästä hyvä esimerkki on K-ryhmän Pirkka-kierrätysmuovikassi, joka sisältää yli 90 % kierrätysmateriaalia. Raaka-aineesta 30 % on kerätty K-ruokakaupoissa myytävien tuotteiden kuljetussuojamuoveista. Pirkka-kierrätysmuovikassi tuli markkinoille vuoden 2010 elokuussa.

Olemme vahvasti kehitystyössämme uskoneet kierrätysmateriaaliin ja niiden hyötykäyttöön. Kehitystyömme lähtökohtana on ollut, että kassin käyttöominaisuudet tulee säilyä ennallaan.

Lisää meille uskoa kierrätysmateriaaliin on tuonut myös esimerkiksi Suomen Ympäristökeskuksen ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston tekemä Optikassi-tutkimus, jonka mukaan kierrätysmuovista valmistettu ostoskassi on se paras vaihtoehto. Myös VTT:n Ecoflexobag hanke osoitti meille, että kierrätysmateriaalin määrän kasvattaminen kassissa entisestään pienentää kassin hiilidioksidipäästöjä.

Huhtikuussa 2016 Amerplast allekirjoitti Ekokemin kanssa sopimuksen muoviraaka-aineen toimituksista. Tämän ansiosta voidaan tuottaa ekologisesti kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä pakkausratkaisuja. Sopimuksen mukaan Ekokemin kesällä 2016 toimintansa aloittavan Muovijalostamon tuotteita hyödynnetään Amerplastin muovikassien valmistuksessa. Ekokemin muovijalostamon raaka-aineesta suurin osa on peräisin kuluttajien jätteistä, joita kerätään muovipakkausten keräyspisteissä ympäri maata.

EU:n komissio julkisti joulukuun alussa 2015 uuden kiertotalouspaketin, jonka tavoitteena on edistää Euroopan siirtymistä kiertotalouteen. Työ kierrätysmateriaalien kanssa siis jatkuu edelleen Amerplastilla ja meillä on sen suhteen paljon mahdollisuuksia.

Tiina Pessi, Business Director, Retail
Amerplast Ltd.

Takaisin ylös