Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Marja Innanen: Kestävän kehityksen sitoumus on muutoksen teon väline

Marja Innanen | 08.02.2016

Suomen kestävän kehityksen politiikan korkea profiili ja pitkä jatkumo ovat maailmalla arvostettuja. Viimeisin laajasti yhteiskuntaa osallistava innovaatio, Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus, on saanut kiitosta ja herättänyt kiinnostusta. Tammikuussa Suomi arvioitiin ympäristösuorituskyvyn ykköseksi juuri yhteiskuntasitoumuksen vauhdittamana.

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen päämääränä on luonnon kantokyvyn rajoissa hyvinvoiva Suomi. Se on sekä Suomen kansallinen linjaus kestävästä kehityksestä että toiminnallinen työkalu kestävän kehityksen konkretisoimiseen. Isäntänä toimii Suomen kestävän kehityksen toimikunta, jota johtaa pääministeri Juha Sipilä.

Sitoumuksen kahdeksan tavoitetta tarkastelevat kestävää kehitystä ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin, terveen ja kestävän talouden sekä kestävien elämäntapojen edistämisen näkökulmasta. Eri tahot antavat konkreettiset, seurattavat ja heille uutta luovat toimenpidesitoumukset, joka vievät käytäntöön yhtä tai montaa sitoumuksen tavoitetta. Tähän mennessä jo yli 200 yritystä, järjestöä, virastoa, oppilaitosta ja yksityishenkilöä on antanut julkisia toimenpidesitoumuksia.

Miksi kannattaa tulla mukaan? Kestävän kehityksen sitoumus on muutoksen teon väline. Se antaa mahdollisuuden asettaa omia tavoitteita ja viedä niitä läpi yhteisen kansallisen sateenvarjon alla. Se on myös viestinnän väline. Mistä kestävän kehityksen hankkeista tai toimista organisaatiosi haluaisi viestiä omistajille, asiakkaille ja muille sidosryhmille? Moni osallistuva taho on kokenut vahvistaneensa mainettaan ja rakentaneensa uusia kotimaisia ja kansainvälisiä verkostoja. Parasta on, että toimenpidesitoumus vie kestävää kehitystä aidosti arjen käytäntöihin.

Marja Innanen on Kestävän kehityksen toimikunnan apulaispääsihteeri.

Katso K-ryhmän ja muiden antamat sitoumukset osoitteesta https://sitoumus2050.fi/

Takaisin ylös