Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Sanna Räsänen: Kuluttaja valitsee helposti löytyvän ja laadukkaan eettisen tuotteen

Sanna Räsänen, Reilu kauppa ry | 20.04.2015

Reilun kaupan tuotteiden myynnit kasvavat vuosi vuodelta ja suomalaisten kiinnostus eettisesti viljeltyihin ja valmistettuihin tuotteisiin kasvaa jatkuvasti. Se ei silti tarkoita, että Reilun kaupan merkki tuotteen kyljessä olisi ainoa tae tuotteen menestykselle. Tarvitaan helposti saatavilla olevia ja laadukkaita eettisiä tuotteita ennen kuin ne päätyvät ostoskärryihin kaikkialla Suomessa.

Hyviä esimerkkejä saatavilla olevista ja laadukkaista Reilun kaupan tuotteista ovat Pirkka-ruusut ja -neilikat. Ruokakesko otti Reilun kaupan ruusut valikoimiinsa vuonna 2006 ja niiden myynti on kasvanut jatkuvasti. Ruokakaupasta saatava kimppu on niin helposti käden ulottuvilla, että kukkien ostamisesta on tullut arkipäivää. Enää ei tarvitse olla merkkipäivä, että omaan maljakkoon tulee ostettua leikkokukkia. Kukkia ostetaan niin paljon, että niiden hinnat on saatu kuluttajille houkutteleviksi ja kukkatilojen työntekijät hyötyvät nousevista palkoista ja kasvavista Reilun kaupan lisistä.

Kehitysmaiden viljelijöiden ihmisoikeuksien pitäisi olla itsestäänselvyyksiä  – mutta näin ei vieläkään ole

Edelleen Suomessa on myynnissä paljon kehitysmaista tulevia tuotteita, joiden alkuperä ei kestä lähempää tarkastelua. Ostamme hedelmiä, joiden viljelijöille maksetaan niin vähän, ettei heillä riitä rahat oman perheen ruokkimiseen. Ajattelemme ostospäätöksiä tehdessä omaa terveyttämme, mutta saatamme valita hedelmiä, joiden viljelyssä on käytetty ympäristöä tuhoavia kemikaaleja, eikä kemikaaleja käsittelevillä työntekijöillä ole riittäviä varusteita hengitystä suojaamaan. Nämä ovat asioita, jotka onneksi tiedostetaan jatkuvasti paremmin ja siksi Reilun kaupan merkkiä osataan etsiä tuotteiden pakkauksista ja kylkeen liimatuista tarroista.

Kun eettiset valinnat ovat mahdollisia, kaikki hyötyvät

Jos kaupan hyllyltä ei löydy Reilun kaupan tuotteita tai niiden takia pitää kyykistyä lattialle tai ylettyä kahden metrin korkeuteen, eettinen kulutusvalinta jää usein tekemättä.

On siis sekä kuluttajan, kauppiaan, valmistajan että ennen kaikkea Reilun kaupan viljelijän etu, että hyllyyn päätyy runsaasti laadukkaita Reilun kaupan tuotteita: aromikasta kahvia, makeita banaaneja, herkullista suklaata ja kestäviä kukkia.

Kirjoittaja Sanna Räsänen on Reilu kauppa ry:n tiedottaja.

Takaisin ylös