Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Anna Munsterhjelm: Partiossa kokeillaan aina vähän liian isoja saappaita

Anna Munsterhjelm | 18.11.2015

”Moi! Haluaisitko ostaa partiolaisten adventtikalenterin? Tuotto menee kokonaan partiotoiminnan hyväksi!”

Ei ole kovin montaa suomalaista, joka ei olisi joskus kuullut näitä sanoja. Joulun tietää olevan jo tosi lähellä, kun pienet ja vähän isommatkin partiolaiset aloittavat kalenterimyynnin kadunkulmissa, kauppojen edessä ja ovelta ovelle kiertäen.  

Monella K-kaupalla on jo perinteenä tarjota partiolaisille myyntipaikkaa kaupan edustalta. Kuvassa partiolaiset myymässä kalentereita Kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa. Kuvaaja: Suomen Partiolaiset / Otso Nuotio.

Ei ole myöskään kovin montaa suomalaista, joka vastaisi kalenteria kauppaavan sudenpennun kysymykseen kieltävästi. Partiolaisten adventtikalenteria on myyty katkeamattomasti vuodesta 1947, eikä joulu tule moneenkaan kotiin ilman sitä. Suosio on vain kasvanut, sillä viime vuonna kalentereita myytiin ennätysmäärä. Vanha suosikki elää ajassa: kokonaan Suomessa valmistetun, Avainlipusta tunnistettavan adventtikalenterin voi nyt ostaa ensimmäistä kertaa netistä (www.adventtikalenteri.fi), vaikka joulutervehdykseksi sidosryhmille. 

Adventtikalenteri on rakas jouluntuoja, mutta myös elintärkeä varainhankintakeino. Partiotoimintaa pyöritetään lähes kokonaan vapaaehtoisvoimin, mutta ilman rahaa emme selviäisi. Viikoittain kokoontuvat ryhmät tarvitsevat tilan eli kolon, leirejä ja retkiä on mahdotonta järjestää ilman telttoja ja keittimiä, kämppiä ja veneitä on huollettava säännöllisesti. Isommat leirit ja ulkomaanreissut ovat usein niin kalliita, että niille osallistumista halutaan tukea yhteisestä kassasta.

Vielä tärkeämpää on se, mitä niillä retkillä, kämpillä ja koloilla tehdään. Partiossa lapset ja nuoret pääsevät kokeilemaan aina vähän liian suuria saappaita ja kasvamaan tehtäviensä mukana - olipa tehtävänä sitten ryhmän johtaminen, tapahtuman järjestäminen tai seuraavalle suunnistusrastille löytäminen. Matkalla saa mokata, onnistua, innostua ja vaihtaa suuntaa. Aikuinen on vieressä tukemassa, mutta antaa nuorten johtaa ja päättää - vaikka välillä menisikin metsään. Ja kun nuoreen luotetaan, oppii hän itsekin luottamaan omaan osaamiseensa ja toisiin ihmisiin.

Sellaisista nuorista kasvaa aikuisia, jotka osaavat ja haluavat kantaa vastuuta yhteisistä asioista. Seitsemän euroa on siitä aika halpa hinta.

Anna Munsterhjelm on Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry:n puheenjohtaja. Partiolaiset on Suomen suurin nuorisojärjestö, joka tarjoaa vuosittain noin 65 000 lapselle ja nuorelle elämyksiä ja seikkailuja sekä opettaa taitoja johtamisesta eräilyyn ja ryhmässä toimimisesta kansainvälisyyteen. Aikuisille partio on mielekästä vapaaehtoistyötä.

Anna Munsterhjelmin kuva: Suomen Partiolaiset.

Kesko on mukana useissa nuorten hyvinvointia ja liikuntaa edistävissä projekteissa. Suomen Partiolaiset on yksi Keskon pitkäaikaisista kumppaneista. Jo useita vuosia partiolaiset ovat myyneet myös K-kaupoissa Partiolaisten joulukalenteria, jolla he keräävät varoja nuorten harrastustoimintaa edistävään toimintaansa.

Takaisin ylös