Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Joulu herättää tunteita ja herkistää ihmiset auttamaan vähävaraisia

Sanna Räsänen | 14.12.2012
Meidän kulttuurissamme pidetään itsestäänselvyytenä, että jouluna syödään hyvin ja annetaan ja saadaan lahjoja. Kyse ei suinkaan ole itsestäänselvyydestä, sillä Suomessa asuu tuhansia perheitä, joissa ei ole varaa jouluherkkuihin. Onneksi suomalaiset auttavat mielellään ja osallistuvat joulukeräyksiin.


Kirjoittaja Sanna Räsänen Suomen Punaisesta Rististä.

Hyvä Joulumieli –keräys on suunnattu vähävaraisille lapsiperheille. Punainen Risti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto järjestävät keräyksen tänä vuonna jo kuudettatoista kertaa. Hyvä Joulumieli –keräykseen lahjoitetut varat käytetään lahjakortteihin, joilla perheet saavat ostaa jouluruokia K-ruokakaupoista. Tänä vuonna 70 euron arvoisia lahjakortteja jaetaan 18 000 perheelle ympäri Suomea.

Suomessa on yli 130 000 lasta, jotka elävät köyhiksi luokitelluissa perheissä. Yksinhuoltajuus, pitkäaikaistyöttömyys, vanhempien pätkätyöt, sairaudet, vammaisuus tai joku muu elämän kriisitilanne voi johtaa perheen niin vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen, että joulupöytään ei ole mahdollista hankkia mitään juhlavaa, eikä lapsille ole mahdollista ostaa joululahjoja.


Hyvä Joulumieli –keräykseen lahjoitetut rahat annetaan 70 euron arvoisina K-ruokakauppojen lahjakortteina vähävaraisille lapsiperheille eri puolille Suomea. Kuva: Niklas Meltio.

Yritysten joululahjarahoilla hyvää joulumieltä lapsiperheille

Yksityisten lahjoittajien lisäksi Hyvä Joulumieli –keräykseen on vuosittain tullut iso potti myös yritysmaailmasta. Tämän vuoden keräys on edelleen käynnissä, joten en tiedä sen lopullista tulosta vielä, mutta koko keräyksen historian ajan joka vuosi keräykseen on lahjoitettu edellistä vuotta suurempi summa. Siksi lahjakorttien arvoa on pystytty nostamaan ja niiden määrää on pystytty kasvattamaan. Vuonna 2011 Hyvä Joulumieli –keräykseen lahjoitettiin 1 171 678 euroa.

Minä vastaan mm. Hyvä Joulumieli –keräyksen Facebook-sivusta. Sitä kautta on tullut kymmeniä viestejä äideiltä, jotka ovat kiittäneet saamastaan lahjakortista ja he ovat kertoneet, miten 70 euroa on heidän perheelleen suuri raha ja joulun pelastus.

On hienoa olla mukana tarjoamassa ihmisille mahdollisuutta saada itselleen hyvää joulumieltä lahjoittamalla. Ja on hienoa saada lukea, miten paljon iloa ja helpotusta lahjakortit tuovat vähävaraisten lapsiperheiden jouluun. Tästä saan itsekin hyvä joulumielen!

Kirjoittaja Sanna Räsänen työskentelee Punaisen Ristin tiedottajana. Hän on jo usean vuoden ajan ollut mukana järjestämässä Hyvä Joulumieli –keräystä.

Takaisin ylös