Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Hei me leivotaan - onnistu perheenä

Marianne Heikkilä | 07.10.2010
Kiire ja kaaos, nopeat työnjälkeiset illat ja aikapula ovat tuttu juttu meidänkin perheessä. Miten osoittaa perheelle, että heistä välitetään? Teot ja puheet eivät aina kohtaa. Olen löytänyt pulmaan yhden hyvän tavan, marttamaisen teon: leipomisen yhdessä.


Hei me leivotaan! -lähettiläiden Marianne Heikkilän ja Aki Wahlmanin (vas.) kanssa kuvassa Henrik Liimatainen.

Tänään leipomiseen on hyvät mahdollisuudet, kun helppoja reseptejä ja ideoita saa netistä. Ainoa mitä tarvitaan, on halu pysähtyä hetkeksi ja raivata tilaa yhdessä tekemiselle. Leipominen ei vaadi hienoa keittiötä tai viimeisiä varusteita. Vesi, hiiva, sokeri ja suola, öljy ja jauhot riittävät. Ja ihmiset, jotka haluavat tehdä yhdessä ja oppia. Pienillä asioilla voidaan saada aikaan suuria muistoja, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja hyvää elämää, joka kantaa aikuisenakin.

Uskon siihen, että yhdessä leipominen on konkreettinen osoitus perheenjäsenten välisestä lämmöstä ja jaetusta tekemisen ilosta. Leipoessa perheenjäsenet voivat kokea onnistumisen iloa lahjakkuudesta riippumatta. Leipominen ja yhteisen ruoan laittaminen on myös yksi parhaita muotoja edistää turvallista ja terveellistä maailmankuvaa sekä toisen arvostamista. Yhteisen ajan antaminen omille perheenjäsenille osoittaa konkreettisesti, että jokaisen osaamista ja osuutta perheessä arvostetaan. Perheenäitinä uskon, että tämä on tärkeä tekijä hyvinvoinnin ja minäkuvan muodostumisessa.

Jos ei kaikista meistä ole pullantuoksuiseksi vanhemmaksi (vaikka moni meistä voi olla pullan tuoksua yhdessä perheen kanssa levittävä), onneksi on isovanhempia, joiden arvoa ei voi väheksyä. Leivontataitojen välittäminen seuraaville sukupolville on minusta erityisen tärkeää. Omat lapseni oppivat isovanhemmilta, joiden Nurmijärvellä sijaitsevaan kodin leivinuuniin menevät niin pullat, sämpylät kuin kakutkin, yhdessä valmistetut. Lastenlasten ja isovanhempien tapaamisiin yhdessä leipominen tuo mukavia elämyksiä, jotka lisäävät läheisyyttä ja luottamusta. Samalla seuraavalle sukupolvelle siirtyy arjen hallintaa lisääviä taitoja ja esimerkiksi suvun jäsenten lempireseptejä.

Ensi vuoden 2011 alusta ruoan hinta nousee. Itse tekeminen on ekoteko, joka säästää rahaa ja nostaa ruoan arvostusta perheessä. Leipä- ja sämpylätaikina toimii erinomaisena piilona, jossa voi hyödyntää tähderuokien käyttöä. Taikinaan voi piilottaa niin puuron ja perunamuusin loput kuin tähteeksi jääneen porkkanaraasteenkin.

Jos pitäisi opettaa vain yksi asia lapsille, se olisi tämä: ruoalla on aina tekijänsä.

Pieni teko, iso mahdollisuus – leipominen. Ja elämä maistuu.

Marianne Heikkilä on Marttaliiton toiminnanjohtaja. Hei me leivotaan! on vuosittainen kampanja, joka innostaa pienet ja suuret jauhopeukalot yhteisten taikinakulhojen äärelle Tänä vuonna valtakunnallista leivontaviikkoa vietetään viikolla 41 (11.10.-17.10.) ja 16.10 on valtakunnallinen leivontapäivä. K-supermarketit ovat mukana Hei me leivotaan! -kampanjassa.

Takaisin ylös