Kaupan tekijä

Trendejä, ilmiöitä, palvelua ja arjen neuvoja, jotta kaupassa olisi kiva käydä.

Heidi Jungar: Laitetaanko osteri grilliin?

Heidi Jungar | 24.05.2018

Me olemme kiinnostuneita siitä, miten suomalaiset suhtautuvat ruokaan. Teimme tammikuussa laajan tutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten ruokareviiriä ja suhdetta ruokaan.

Tutkimus tarkensi visiotamme siitä, että ruoka on suomalaisille kokonaisvaltainen kokemus. Ruoka ja ravitsemus kiinnostavat suomalaisia – ei ole vain yhtä tapaa rakastaa ruokaa. Ei tarvita palavaa intohimoa ruoanlaittoon, jotta voi olla kiinnostunut siitä, miten ruoka vaikuttaa vaikkapa omaan hyvinvointiin. Ruokasuhteen taustalla onkin monenlaisia syitä. Yhdelle ruoka on tapa rakentaa omaa identiteettiään, kehittyä ja oppia uutta. Toinen valitsee tietoisesti ruokaa, joka on valmistettu vastuullisesti tai tukee valinnoillaan paikallista tuotantoa.

Kuvateksti: ei ole vain yhtä tapaa rakasta ruokaa.

Suhde ruokaan syvenee vaiheittain: ensin kiinnostus herää, ruoasta tulee elämäntapa ja ylimmällä portaalla ruoka on keino kehittää itseään ja ilmaista omaa identiteettiä. Elämänkaarenaikainen ruokasuhde ei kuitenkaan aina välttämättä kulje yhteen suuntaan, vaan se voi myös laimentua.

Miksi suosikit pitävät pintansa?

Selvittäessä suomalaisten ruokareviirin kokoa, paljastui että arjessa pyörii vain 9 ruokalajia.

Jos suomalainen laitetaan tilanteeseen ”mistä et ainakaan luopuisi” on luonnollista, että tutusta ja turvallisesta pidetään kiinni. Suosikkiruokalistalle nousi annoksia, jotka ovat pysyneet suomalaisten arkiruokien ykkösinä vuosikymmeniä. Muutoksia suosikkeihin tapahtuu, mutta hitaasti.

Vaikka suomalaisten ruokareviiri on suhteellisen pieni, moni on kiinnostunut laajentamaan sitä. Uuden kokeilussa pätee usein sääntö, että 25 prosenttia on tuttua ja turvallista, 75 prosenttia uutta. Vanhasta hyvästä ei olla valmiita luopumaan, vaan uusi tulee vaihteluna tähän rinnalle. Osana löydöksiä selvisi, että suomalaisten arkiruokiin tuo vaihtelua tyypillisimmin kolme ruokaa ja jotain aivan uutta ollaan valmiita kokeilemaan muutamaa ruokalajia kerrallaan.

Tuunaus on yleisin tapa kokeilla uutta

Jotain uutta top 10 -listalle hakeutui paljon uudella tavalla tuunattavia ruokia, kärkipäähän valikoituivat esimerkiksi ribsit thaimaustettuna ja avokado grillattuna. Suomalaiset ovatkin omineet avokadon itselleen, se on jo myyntitilastoissa suosituimpia hedelmiä!  Mitä pidemmälle tulevaisuuteen mennään, sitä todennäköisemmin suomalaiset ovat valmiita päästämään irti suosikeista. Ruoissa, joita suomalaiset olisivat kiinnostuneet kokeilemaan tulevaisuudessa, on silti edelleen myös tuttua. Tulevaisuuden ruoka -listan kakkossijalta löytyvät suolistoa hellivät aamiaispuurot. Sehän on tuttua ja turvallista kaurapuuroa!

Kysyimme myös syitä, mikä estää kokeilemasta uutta. Jo aiemmin tehtyjen tutkimusten mukaan suomalainen suhtautuu muuta Eurooppaa varauksellisemmin uuden kokeiluun. Esimerkiksi Ruotsissa ollaan jo yleisesti ottaen valmiimpia kokeilemaan uutta, jos verrataan suomalaisia ja ruotsalaisia. Yleisimmät syyt, jotka meitä estävät ovat:

  • Ei ole aikaa etsiä tai kokeilla uusia reseptejä
  • Uutuuksien kokeileminen on liian kallista
  • Omat taidot eivät riitä

Kaupalla on keskeinen rooli suomalaisen ruokakulttuurin kehittämisessä. K-Supermarketissa ruoka on intohimo, joten ketju on päättänyt pureutua suomalaisten innostamiseen ja toisaalta tarttua  esimerkiksi edellä mainittuihin syihin, jotka estävät meitä innostumasta ruoasta ja purkaa niitä. Hihat on jo kääritty, kevään ja kesän aikana esimerkiksi 11 paikkakunnalla järjestetään ruokareviirin laajennusoperaatio.

Grillit kuumaksi!

Nyt kesän kynnyksellä suomalaisia kiinnostaa grillaaminen, Se on jo lähes kansallisruokaa. Tekemässämme selvityksessä grillaus mainittiin kesän ruokasesongin kolmen parhaan asian kärjessä. Vain uudet perunat ja tuoreet raaka-aineet ohittavat grillauksen, kun suomalaisilta kysyttiin, mikä on parasta kesän ruokasesongissa.  

Tutkimuksemme paljasti myös, että 61 prosenttia suomalaisista laittaisi mieluiten grilliin kasviksia. Kakkosena tulevat kana (54 %) tai porsaanliha (43 %). Tämä tulos on positiivinen yllätys. Makkarakansa on valmis muuttamaan tapojaan, laajentamaan ruokareviiriään!

Kun seuraavan kerran suunnittelet grilliateriaa, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan osteria grillissä. Et tainnut heti ajatella tätä? Kokeilin itse viikonloppuna, ja osteri popsahti nätisti auki grillissä – resepti toimi oikein mainiosti. Jopa niin hyvin, että nelivuotias synttärisankarimme söi kaikki minunkin osterini!

Kurkkaa lisää vinkkejä miten voit laajentaa omaa ruokareviiriäsi  täältä.

Heidi Jungar

Asiakasnäkemysjohtaja
K-ryhmän päivittäistavarakauppa

Takaisin ylös