K:laisen silmin

K-ryhmäläisten havaintoja, kokemuksia ja pohdintoja työelämästä ja maailmasta ympärillämme. Vaihtuvat kirjoittajat ovat K-ryhmän työntekijöitä eri toimialoilta.

Uusia näkökulmia, oppimista ja hauskoja hetkiä - Mentorina uransa alussa olevalle

Riikka Hanhela, Sektorijohtaja: Asiakaspalvelu, henkilöstön kehittäminen ja viestintä, K-Citymarket Tavaratalotoiminnot | 03.05.2019

Kerrotaan, että mentoroinnin juuret juontuvat Kreikan mytologiasta. Ithakan kuningas Odysseus pyysi ennen sotaan lähtöään ystäväänsä Mentoria huolehtimaan pojastaan Telemakhoksesta. Mentor kasvatti, opetti ja neuvoi poikaa useiden vuosien ajan. Nykyisin mentoroinnilla tarkoitetaankin menetelmää, jossa osaava asiantuntija neuvoo, tukee ja edistää kahdenkeskisessä vuorovaikutussuhteessa kehityshaluista mutta kokemattomampaa henkilöä työssä tai opiskelussa. Meillä K-ryhmässä kokeneemman työntekijän on mahdollista siirtää osaamistaan eteenpäin mentorointiohjelmassa, johon kaikki halukkaat voivat hakea mukaan vuosittain. Lisäksi jokaiselle K-traineelle nimetään aina henkilökohtainen mentori, joka tukee ja neuvoo uran alussa. 

Kun minua pyydettiin K-traineen mentoriksi keväällä 2017, mietin onko minulla aidosti hyödyllistä annettavaa mentorina. En niinkään miettinyt omaa ajankäyttöäni, sillä olin varma, että tulisin itsekin saamaan mentoroinnista uusia näkökulmia. Mentorointi alkoikin tuolloin ensimmäisen mentoroitavani kanssa todella luontevasti.  Oli mahtavaa tavata avoin, iloinen ja roolistaan innostunut K-trainee - persooninakin taisimme olla aika hyvä ”match”.

Mentorointisuhde perustuu ehdottomasti avoimuuteen, molemminpuoliseen luottamukseen ja tasa-arvoisuuteen. Mentorointisuhteessamme avoimuuden kautta syntynyt luottamus sai aikaan sen, että keskustelumme ovat olleet hyvin rentoja, rehellisiä ja olemme pystyneet kumpikin olemaan omina itsenämme ilman turhaa jännitystä. Olemme käsitelleet syvällisesti hieman haastaviakin aiheita, kuten itsensä johtamista, omia vahvuuksia ja kehittämiskohteita, viestintätapoja sekä mahdollisia pelkoja ja ”sisäisiä jarruja”. Olen pyrkinyt mentorina tuomaan valittuihin keskustelunaiheisiin omaa kokemustani esimerkein ja välillä haastanutkin mentoroitavaa.

Kysymykset, joita mentoroitavalle tulee esitettyä, aktivoivat myös itseäni pohtimaan aihealueita uudelleen ja erilaisesta näkökulmasta. Näin omakin ajatteluni kasvaa terveellä tavalla koko ajan. Tärkeintä kuitenkin on, että mentoroitavani saa minulta paljon positiivista palautetta ja boostia, sillä on suurin vaikutus hänen kehittymiseensä. Tavoitteeni mentorina on ollut tukeminen uran alkumetreillä ja sen seuraavissa stepeissä, luoda varmuutta tarttua uuteen sekä toisaalta vähän jarruttaakin, jos lentokorkeus ei ole ollut realistinen. Parasta palautetta itselleni onkin kun mentoroitavani on kokenut saavansa tapaamisistamme tukea ja konkreettista hyötyä omalla K-työurallaan.

Minusta on ollut kiehtovaa, että mentoroitavani työskentelee eri yksikössä ja hänen substanssiosaamisensa on täysin erilaista kuin itselläni. Kiitos mentoroitavani, olen alkanut pikkuhiljaa kasvattamaan omaa tietouttani muun muassa tekoälystä ja palvelumuotoilusta! Mentoroinnin hyötyjä itselleni ovatkin olleet oman ajattelutapani kasvaminen uusien, tuoreiden näkökulmien kautta sekä ihan konkreettinen osaamisen kehittyminen myös omia työtehtäviäni ajatellen. Ja bonuksena toki meillä on ollut tosi hauskaa yhdessä! Suosittelenkin mentoriksi ryhtymistä kaikille, joille tarjoutuu siihen mahdollisuus.

Arvostan mahdollisuutta päästä jatkamaan mentorointiuraani myös tämän vuoden K-traineen kanssa. Tapasimme juuri ensi kertaa ja odotan jo innolla kaikkia tulevia keskustelujamme. Toivottavasti myös tässä mentorointisuhteessa pystyn antamaan tukea ja positiivista sparrausta siten että mentoroitavan toiveet täyttyvät. Olen aivan varma, että tälläkin kertaa kerrytän myös itse uutta osaamista. Vaikka muinaisessa mentoroinnin syntytarinassa ei taideta sitä kertoakaan, uskon että myös Kreikassa silloin kauan sitten Mentor oppi ystävänsä pojalta paljon. Ja varmasti myös Mentor koki aikoinaan onnistumisen ja ilon tunteita nähdessään pojan kehittyvän.

Viimeisimmät postaukset
Blogiarkisto
Takaisin ylös