Puumalan Peukalojokea kunnostettiin K-Kalapolut-talkoilla uhanalaisille vaelluskaloille

Puumalan Peukalojoen virtavesitalkoot avasivat WWF:n ja K-ryhmän K-Kalapolut-hankkeen kesän talkookauden. Vuoden lopussa päättyvässä hankkeessa on tähän mennessä avattu 25 estettä ja kunnostettu uhanalaisille vaelluskaloille yli 30 virtavesikohdetta. Ensimmäisten vuosien kohteilta on saatu lupaavia tuloksia: uhanalainen taimen kutee ja lisääntyy kalojen aiemmin saavuttamattomissa olleissa vesissä.
Puumalan K-Kalapolut-talkoissa ahkeroivat Ossi Kokki, Itä-Puumalan Osakaskunnasta (kuvassa vas.), K-kauppias Marko Tujula Imatran K-Citymarketista ja suojeluasiantuntija Manu Vihtonen WWF:stä.

Itä-Puumalan osakaskunta, K-ryhmä, WWF ja useat paikalliset vapaaehtoiset talkoilivat Puumalan Peukalojoella 18. kesäkuuta. Talkoissa kunnostettiin käsityönä Peukalojoen uomaa ja siinä sijaitsevan tierummun alaosaa rakentamalla kutusoraikko ja poikaskivikko, jotta joki pääsee virtaamaan esteettä ja uhanalaiset vaelluskalat kulkemaan vapaasti koko Peukalojoen alueella.

Noin viiden kilometrin pituinen Peukalojoki laskee vetensä Lieviskäjokeen, joka taas laskee Suuresta Jukajärvestä Lieviskäjärven kautta Saimaaseen. Kyseessä on maakunnallisesti arvokas virtavesikokonaisuus.

Kutusoraikko syntyi ripeästi kiviämpäriketjun avulla. Mukana apuvoimissa myös Puumalan kunnanjohtaja Niina Kuuva (kuvassa keskellä) sekä muita paikallisia talkoolaisia.

K-Kalapolut ovat konkreettista tekemistä luonnon monimuotoisuuden hyväksi

Talkoisiin osallistuivat ja talkooväkeä muonittivat Imatran K-Citymarket-kauppiaat Marko ja Sirpa Tujula. He pitävät virtavesien kunnostusta tärkeänä.

”Olimme mukana K-Kalapolut-talkoissa vuonna 2019, kun kunnostimme Ruokolahden virtavesiä. Kun tuli taas mahdollisuus päästä vaikuttamaan oman lähialueen kunnostukseen, lähdimme tietenkin mukaan. Meistä on tärkeää, että luonto voi hyvin ja säilyy tuleville sukupolville. Luontoarvot ja ympäristöystävällisyys näkyvät myös meillä kaupankäynnissä: suosimme paikallisia tuottajia ja kehitämme kierrätysmahdollisuuksia”, kommentoi Marko Tujula.

Imatran K-Citymarket-kauppias Marko Tujula (kuvassa vasemmalla) oli jo toistamiseen mukana K-Kalapolut-talkoissa. Kivien kantaminen joenuomaan sujui hyvässä yhteistyössä WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkosen kanssa.

”Virtavesien kunnostaminen on todella tärkeää luonnon monimuotoisuudelle. On hienoa, että Itä-Puumalan osakaskunta on ollut pitkään aktiivinen tässä asiassa. Paikalliset toimijat ovat kaikkein tärkeimpiä näissä kunnostushankkeissa”, kertoi talkoisiin osallistunut Puumalan kesäasukas, WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder.

Virtavesien kunnostustalkoissa saadaan nopeasti silmin havaittavia muutoksia aikaan, ja siksi työ on myös erityisen palkitsevaa. Puumalan talkoissa ahkeroikin yli 20 paikallista vapaaehtoista talkoilijaa.

Vaellus- ja kutuesteiden poistaminen on tärkeimpiä toimia vaelluskalojen suojelussa. WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder urakoi järvitaimenelle poikaskivikkoa.

Kunnostukset tuottavat tulosta

Peukalojoen talkoot ovat osa K-ryhmän ja WWF:n monivuotista K-Kalapolut-yhteistyötä Suomen vaelluskalojen pelastamiseksi. Vuoden 2021 lopussa päättyvässä yhteistyössä on tähän mennessä avattu 25 estettä ja rakennettu uhanalaisille vaelluskaloille yli 270 kutusoraikkoa. Ensimmäisten vuosien kohteilta on jo saatu lupaavia tuloksia: uhanalainen taimen kutee ja lisääntyy kalojen aiemmin saavuttamattomissa olleissa vesissä.

Tutustu lisää K-Kalapolkuihin sivustollamme ja ilmoittaudu mukaan tuleviin talkoisiin!


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös