K-Kalapolut rantautui Kivijärvelle Keski-Suomeen: Heitjoen virtavesikunnostus parantaa erittäin uhanalaisten taimenten poikastuotantoa

K-ryhmä, WWF, Keski-Suomen Kalatalouskeskus ja Kivijärven kalatalousalue kunnostivat Heitjoen koskialuetta erittäin uhanalaisille taimenille 19.8. yhdessä vapaaehtoisten talkoolaisten kanssa. Virtavesikunnostus on osa K-ryhmän ja WWF:n monivuotista K-Kalapolut-yhteistyötä; puroja ja jokia on kunnostettu Keski-Suomessa aiemmin Jyväskylässä, Joutsassa, Keuruulla, Viitasaarella ja Äänekoskella.
Edes sade ei haitannut, kun Kinnulan lukion nuoret tarttuivat tarmolla soraämpäreihin.

 Taimenet ja muut Suomen vaelluskalakannat ovat uhanalaisia. Vaelluskaloja voidaan auttaa esimerkiksi poistamalla niiden kutuvaellusta haittaavia esteitä ja kunnostamalla puroja ja koskialueita.

Keski-Suomessa sijaitseva Heitjoki on ainoa läheiseen Kivijärveen laskeva joki, jossa on todettu olevan luontainen taimenkanta. Pienestä koostaan huolimatta joki on paikallisesti erittäin merkittävä, ja joen kunnostuksella voidaan parantaa erittäin uhanalaisten taimenten poikastuotantoa.

”Heitjärven ja Kivijärven välisen, noin kahden kilometrin pituisen Heitjoen pudotuskorkeus on jopa 12 metriä. Tästä noin puolet on koskimaista virtaa, joten se tarjoaakin taimenen luontaiselle elinkierrolle erinomaiset puitteet. Vaikka joki on ollut aiemmin padottu ja perattu, on siinä sinnitellyt paikallinen taimenkanta. Kunnostuksissa on panostettu kutualueisiin ja vaellusyhteyden parantamiseen Kivijärvestä koko Heitjoen matkalle. Tämä on koko Kivijärven kannalta vaalimisen arvoinen vesistö ja siksi tärkeä kunnostuskohde”, kertovat Keski-Suomen kalatalouskeskuksen kalastusbiologi Matti Havumäki ja WWF:n virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen.

Keski-Suomen kalatalouskeskuksen Matti Havumäki opasti muita talkoolaisia kutusoraikkojen teossa.

Heitjoen koskialueen kunnostus on osa K-ryhmän ja WWF:n viisivuotista K-Kalapolut-yhteistyötä, jossa avataan eri puolilta Suomea löytyviä kalojen vaellusesteitä ja tehdään kutusoraikkoja yhdessä maa- ja vesialueenomistajien, paikallisten K-kauppiaiden ja vapaaehtoisten kanssa. K-Kalapolut-yhteistyön keskeisiä tavoitteita on lisätä tietoisuutta ja keskustelua Suomen uhanalaisista vaelluskalakannoista.

Kivijärven lähialueiden kauppiaat Janne Hänninen K-Market Kinuskista, Tarleena Raatikainen K-Market Mansikasta ja Seppo Jukkala K-Market Kannontorista olivat joukolla tukemassa K-Kalapolut-talkoita tarjoamalla muun muassa maukkaat eväät talkoolaisille. K-kauppiaiden kautta löytyi myös innokasta talkooporukkaa mukaan, niin paikallisia vapaaehtoisia kuin Kinnulan lukion 1. ja 2. luokan opiskelijoita opettajansa kanssa.

”Me K-kauppiaat haluamme näyttää omalla toiminnallamme, että vastuullisuus on meille tärkeää. On upeaa, että paikallisille nuorille tarjoutui näin hieno tilaisuus oppia luonnon monimuotoisuudesta ihan konkreettisen tekemisen kautta”, sanoo kauppias Janne Hänninen.

Edes pieni sade ei lukiolaisten tahtia haitannut, kun Kinnulan lukion juuri aloittaneet Nitta Hälikkä ja Aaro Vasalampi tarttuivat lapioihin puron varrella. Muutamassa tunnissa he opiskelutovereineen saivat rakennettua peräti kahdeksan uutta kutusoraikkoa uhanalaisille taimenille.

”Tällainen talkootyö oli kivaa, vaikkakin rankempaa kuin osasimme odottaa”, he sanoivat tyytyväisinä.

Yhdessä muiden talkoolaisten kanssa Kinnulan lukion nuoret ahkeroivat jopa kahdeksan uutta kutusoraikkoa! Se tarkoittaa satoja ämpäreitä soraa.

Myös K-Market Mansikassa työskentelevät Jessica Liimatainen ja Susanna Kirvesmäki olivat innoissaan, kun kuulivat lähiseudulle tulevista talkoista.

”Tykkään luonnosta ja harrastan metsästystä, kalastusta ja ravustusta. Puronkunnostus on konkreettista tekemistä, jossa oma kädenjälki näkyy heti”, kertoi Jessica.

Kaupan liha- ja kalamestareina työskentelevät ystävykset jaksoivat rakentaa kutusoraikkoja ja kunnostaa puron uomaa koko talkoopäivän ajan.

”Loistava päivä! On hienoa, että tällaista työtä ympäristön hyväksi tehdään”, mietti Susanna urakan päätteeksi.

K-Market Mansikassa työskentelevät Jessica Liimatainen (vasemmalla) ja Susanna Kirvesmäki pitivät talkoopäivää onnistuneena.

Uhanalainen taimen on palannut aiemmin kunnostettuihin kohteisiin

WWF:n ja K-ryhmän K-Kalapolut-yhteistyön viides ja viimeinen kausi käynnistyi kesäkuussa virtavesitalkoilla Puumalassa ja jatkui tierummun vaihdolla Tuusulassa. Syksyn aikana talkoillaan vielä muutamissa kohteissa eri puolilla Suomea.

Yhteistyössä on tähän mennessä avattu 26 estettä ja kunnostettu uhanalaisille vaelluskaloille yli 30 virtavesikohdetta. Keski-Suomessa on talkoiltu jo useita kertoja: vuonna 2019 Viitasaarella ja vuonna 2020 Keuruulla, Joutsassa, Äänekoskella ja kahdessa kohteessa Jyväskylässä.

Ensimmäisten vuosien K-Kalapolut-kohteilta on saatu lupaavia tuloksia: uhanalainen taimen kutee ja lisääntyy kalojen aiemmin saavuttamattomissa olleissa vesissä.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös