K-ryhmä ja WWF kunnostivat soraikkoja vaelluskaloille sopiviksi Vehkajoella Haminassa

Osana K-Kalapolut-yhteistyötä kunnostettiin Vehkajoen Myllärinkoskella soraikkoja, joita taimenet tarvitsevat kutemiseen.

Haminassa sijaitsevaan Myllärinkoskeen tehtiin perjantaina 10.7. käsityönä seitsemän kutusoraikkoa vaelluskaloille K-ryhmän, WWF:n ja paikallisten voimin. Myllärinkoski on kunnostettu kymmenen vuotta sitten, ja nyt jokeen kotiutetut taimenet voivat olla jo lisääntymisikäisiä. Siksi soraikot vaativat kunnostusta. 

 ”Tarkoitus on näyttää paikallisille, kuinka soraikkoja tehdään ja mitkä ovat kutusoraikoille sopivia paikkoja, jotta he voivat itse jatkaa työtä kohteessa”, kertoo WWF:n suojeluasiantuntija Olli Sivonen

Lähialueen K-kaupat mukana Vehkajoen kunnostustöissä  

Mukana kunnostustöissä ahkeroivat K-Rauta Kotkan kauppias Sari Häyhä ja K-Market Karhulan myymäläpäällikkö Säde Pasanen

’’Kutusoraikkojen tekeminen on käynyt kuntoilusta, mutta päivä on ollut mahtava - hyvällä porukalla on kiva tehdä hommia! Tuntuu, että olemme saaneet paljon hyvää aikaan,’’ iloitsee Pasanen. 

WWF:n suojeluasiantuntija Olli Sivonen ja K-Market Karhulan myymäläpäällikkö Säde Pasanen rakentamassa kutusoraikkoa

Myös K-Supermarket Kanuunan kauppias Ville Meronen oli mukana tukemassa kunnostustöitä tarjoamalla eväät osallistujille.

‘’K-kauppiaana vastuullisuus on minulle avainasia. On erittäin tärkeää tehdä työtä luonnon monimuotoisuuden ja kalakantojen elpymisen hyväksi - myös näin poikkeusaikana’’, Meronen toteaa. 

Myllykylän padon purku siintää tulevaisuudessa

Salpausselän etelärinteiltä alkavasta ja Suomenlahteen laskevassa Vehkajoessa on useampia vaelluskalojen lisääntymiseen soveltuvia virta- ja koskialueita, mutta muun muassa jokeen rakennetut padot ovat vähentäneet näitä alueita. Vehkajoen alin nousueste, Töytärinkosken säännöstelypato, purettiin vuonna 2014. Tämän jälkeen taimenet pääsivät nousemaan Myllykylän padolle asti.   

Nyt purkua odottaa Myllykylän pato, jonka poistuminen on näköpiirissä ensi vuonna. Padon purku mahdollistaa taimenten ja muiden vaelluskalojen pääsyn Vehkajoen yläosiin, joita on kunnostettu viimeisen kymmenen vuoden aikana, sekä Vehkajoen sivujokiin.  

Paijärven osakaskunnan jokikunnostusvastaava Juha Posti iloitsee Vehkajoen tulevaisuudesta. Meritaimen on viimeksi päässyt nousemaan keski- ja yläjuoksulle yli sata vuotta sitten.

”Myllärinkoski on yksi parhaimmista poikastuotantoalueista. Kun merestä nousevia taimenia saadaan kutemaan, joen oma kalakanta alkaa kehittyä”, Posti sanoo. 

Myllykylän padon purku vaikuttaa vaelluskalakantojen lisäksi koko Vehkajoen tilaan, ja nousuesteen poiston myötä Vehkajoen tila voidaan luokitella entistä paremmaksi.

Jo neljäs K-Kalapolut-kausi käynnissä

K-Kalapolut-yhteistyön neljäs kausi uhanalaisten vaelluskalojen hyväksi käynnistyi kesäkuussa pienpoikastarkkailuilla kohteissa, joita on kunnostettu aiemmilla kausilla. Pienpoikastarkkailulla selvitettiin taimenen lisääntymisen onnistumista.

Poikkeuksellisesti kesän ajan järjestetään pienimuotoisia kunnostuksia yhdessä maa- ja vesialueiden omistajien, paikallisten toimijoiden ja K-kauppiaiden voimin. Koronavirustilanteen salliessa isommat talkoot käynnistyvät syksyllä.

Takaisin ylös